Ελλάδα

Ρούλα Πισπιρίγκου: Οι γιατροί επαναφέρουν στη δίκη της το σύνδρομο Μινχάουζεν

Ένα νέο επιστημονικό δεδομένο έρχεται στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, για τη δολοφονία της μεγαλύτερης κόρης της, Τζωρτζίνας. Η 34χρονη παραμένει κρατούμενη στις φυλακές Κορυδαλλού, κατηγορούμενη ότι μόνο για τον θάνατο της 9χρονης, αλλά και για τις ανθρωποκτονίες των άλλων δύο παιδιών της, Μαλένας και Ίριδας. 

Γιατροί που έχουν κληθεί ως μάρτυρες στη δίκη της, αναμένεται να επαναφέρουν στο προσκήνιο το σύνδρομο Μινχάουζεν. Παρουσιάζοντας σχετική βιβλιογραφία, θα επικεντρωθούν στο ενδεχόμενο η Ρούλα Πισπιρίγκου να έχει σκοτώσει τα παιδιά της, έχοντας προσβληθεί από το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου, κατά το οποίο ένας φροντιστής δημιουργεί την εμφάνιση προβλημάτων υγείας σε ένα άλλο άτομο, συνήθως στο παιδί του. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τραυματισμό του παιδιού ή αλλαγή διαγνωστικών δειγμάτων. Στη συνέχεια, ο φροντιστής παρουσιάζει το άτομο ως άρρωστο ή τραυματισμένο Μόνιμος τραυματισμός ή θάνατος του θύματος μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα αυτής της διαταραχής

Με αφορμή την υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου, το newsit.gr σας παρουσιάζει ανάλογες υποθέσεις που σόκαραν κατά την εξιχνίαση τους και πολλά χρόνια μετά συνεχίζουν να προκαλούν φρίκη και αποτροπιασμό.

Σκότωσε και τα 9 παιδιά της!

Μεταξύ των ετών 1967 και 1985 στην Νέα Υόρκη, η Μέριμπεθ Τάινινγκ, γέννησε και έθαψε καθένα από τα 9 παιδιά της, μέσα σε διάστημα λίγων μηνών!

Η μεγαλύτερη κόρη της, Μπάρμπαρα Ανν, γεννήθηκε το 1967. Μέχρι το 1972, τόσο η ίδια όσο και δύο από τα αδέλφια της είχαν πεθάνει. Τα υπόλοιπα παιδιά πέθαναν, χωρίς κανένα να ξεπεράσει την ηλικία των τεσσάρων ετών.

Η Τάινινγκ ζητούσε τη βοήθεια γιατρών, οι οποίοι έψαχναν για συμπτώματα, δεν έβρισκαν κανένα και έστελναν τη γυναίκα και το εκάστοτε παιδί της στο σπίτι. Η Τάινινγκ υποστήριζε ότι πέθαιναν μυστηριωδώς στο σπίτι από «επιληπτικές κρίσεις», ότι «μελάνιασαν» και ότι «σταμάτησε να χτυπά η καρδιά τους». Μέχρι τον πέμπτο θάνατο, οι γιατροί έκαναν λόγο για σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου…

Ύστερα από δεκατέσσερα χρόνια θανάτων, η Τάινινγκ συνελήφθη για τις δολοφονίες της Μπάρμπαρα Άν, του Τζόζεφ, της Τζένιφερ, της Μαίρη Φράνσις, του Τίμοθι, του Νέιθαν, του Μάικλ, του Τζόναθαν και της Τάμι Λιν. Η μόνη δολοφονία που μπορούσε να αποδείξει η αστυνομία, ήταν ο θάνατος από πνιγμό του μικρότερου παιδιού της, Τάμι Λιν.

Τελικά ομολόγησε ότι έπνιξε τον Νέιθαν και τον Τίμοθι, αν και πιστεύεται ευρέως ότι σκότωσε συνολικά τα οκτώ από τα εννέα παιδιά της.

Η μάνα με το “άρρωστο” παιδί που συγκίνησε ακόμα και τον Τόνι Μπλερ

Η υπόθεση με πρωταγωνίστρια τη Λίζα Χέιντεν Τζόνσον είχε συγκλονίσει τη Μεγάλη Βρετανία. Ο γιος της γεννήθηκε επικίνδυνα πρόωρα, αλλά κατάφερε να θεραπευτεί. Ωστόσο, η Τζόνσον “δίψαγε” για δημοσιότητα και έτσι εμφανίστηκε σε μια καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή, υποστηρίζοντας ότι ο γιος της υπέφερε από μια τροφική αλλεργία που ήταν επικίνδυνη για τη ζωή του και δεν του επέτρεπε να φάει!

Ακολούθησαν συνεντεύξεις σε περιοδικά, δωρεάν εισιτήρια για εκδηλώσεις και δώρα από φιλανθρωπικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων αυτοκίνητα και ταξίδια. Και όλα αυτά, ενώ το αγοράκι ήταν καθηλωμένο σε αναπηρικό καρότσι, έχοντας μόνιμα πάνω του ένα σωληνάκι που φυσικά δεν χρειαζόταν. Μάλιστα, η υπόθεση συγκίνησε μέχρι και τον -τότε- πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, και απονεμήθηκε στο παιδί το βραβείο «Children of Courage».

Τελικά, τον Οκτώβριο του 2007, ύστερα από έξι χρόνια, η Λίζα Χέιντεν Τζόνσον συνελήφθη με την κατηγορία της παιδικής κακοποίησης και της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης μόλις τριών ετών, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Την είχε καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι

Η Ντι Ντι Μπλάνσαρντ βασάνιζε για χρόνια την κόρη της, Τζίπσι Ρόουζ, χορηγώντας της αντιεπιληπτικά φάρμακα, ξύριζε το κεφάλι της και την κρατούσε καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι.

Όπως υποστήριζε η μητέρα από το Μιζούρι, η κόρη της έπασχε από λευχαιμία, άσθμα, μυϊκή δυστροφία και άλλες χρόνιες παθολογικές καταστάσεις ενώ διέθετε την πνευματική ικανότητα ενός 7χρονου παιδιού, λόγω εγκεφαλικής βλάβης που προκλήθηκε από την πρόωρη γέννησή της. Η Τζίπσι Ρόουζ έβαλε τέλος στα βασανιστήρια της, πείθοντας έναν άνδρα που είχε γνωρίσει στο διαδίκτυο να μαχαιρώσει μέχρι θανάτου τη μητέρα της. Λίγο μετά, ανέβασε στο facebook μία selfie με την λεζάντα «The bitch is dead!». 

Οι δικαστές αποφάσισαν ότι η Τζίπσι είχε πολλά ελαφρυντικά και την καταδίκασαν σε 10 χρόνια φυλάκιση σε αντίθεση με τον δολοφόνο, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Μόλυνε το παιδί της με… κόπρανα!

Μήνες πριν από τη σύλληψη της Μπλάνκα Μοντάνο από την Αριζόνα, τα δύο μικρά παιδιά της βρέθηκαν θετικά στο E. Coli, ένα επικίνδυνο βακτήριο που βρίσκεται στα ανθρώπινα απόβλητα.

Ο μεγαλύτερος γιος της είχε φυσιολογική ανάρρωση, αλλά η επτάχρονη κόρη της συνέχισε να αρρωσταίνει, υποφέροντας από αλλεπάλληλες μολύνσεις. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του κοριτσιού στο νοσοκομείο για ένα μήνα, οι γιατροί της έκαναν θεραπεία για εννέα σπάνιες και ασυνήθιστες λοιμώξεις που την οδήγησαν στην εντατική. Η Μοντάνο ζήτησε να γίνει μια εντελώς περιττή βιοψία μυελού των οστών.

Μόλις η ιατρική ομάδα συνειδητοποίησε ότι θα μπορούσαν να έχουν απέναντί τους μια υπόθεση του συνδρόμου Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου, εγκαταστάθηκε μία κάμερα στο δωμάτιο του νοσοκομείου του βρέφους για να παρακολουθεί τη συμπεριφορά της μητέρας, ενώ ήταν μόνη μαζί της. Η Mοντάνο καταγράφηκε σε βίντεο να μολύνει τον ορό του παιδιού με κόπρανα!

Σύμφωνα με έναν μάρτυρα, όλο το νοσοκομείο την είχε δει να κυκλοφορεί με τις σύριγγες στο πορτοφόλι της. Η αστυνομία ειδοποίησε τις Υπηρεσίες Προστασίας Παιδιών, οι οποίες απαγόρευσαν αμέσως στην Μοντάνο να επισκέπτεται την κόρη της στο νοσοκομείο και τότε η υγεία του μικρού κοριτσιού άρχισε να βελτιώνεται σημαντικά.

Η Μοντάνο συνεχίζει να δηλώνει αθώα, ενώ η εισαγγελία υποστήριξε ότι κρατούσε το παιδί άρρωστο σε μια προσπάθεια να κερδίσει ξανά την προσοχή του πατέρα του μωρού. Το 2011, η 23χρονη Μπλάνκα Μοντάνοκαταδικάστηκε σε δεκατρία χρόνια φυλάκιση καθώς σύμφωνα με το κατηγορητήριο συνέβαλε στη μόλυνση των παιδιών της με ξένα βακτήρια από τότε που εκείνα ήταν βρέφη.

Η “καρκινοπαθής” με το “άρρωστο” παιδί

Η… drama queen Χόουπ Ιμπάρα κατάφερε να πρωταγωνιστεί συχνά στις τοπικές ειδήσεις του Τέξας, με την υποτιθέμενη μάχη που έδινε για να ξεπεράσει τον καρκίνο, ενώ φρόντιζε την “άρρωστη” κόρη της.  

Φυσικά, η αλήθεια αποκαλύφθηκε: Η Ιμπάρα δεν ήταν ποτέ άρρωστη, ούτε και η μικρότερη κόρη της την οποία δηλητηρίαζε με κλεμμένα παθογόνα βακτήρια, που προκάλεσαν στο παιδί αναφυλακτικό σοκ, με αποτέλεσμα να της επιβληθεί ποινή 10ετούς φυλάκισης για πρόκληση σοβαρής σωματικής βλάβης σε παιδί. «Προφανώς την πλήγωνα, αλλά δεν προσπαθούσα να την σκοτώσω», είπε στη δίκη της. Η Ιμπάρα παραδέχτηκε τελικά πως αυτό που αναζητούσε ήταν «η προσοχή των άλλων», ένα κλασικό σύμπτωμα που παρουσιάζουν τα άτομα με σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου.

https://www.youtube.com/watch?v=wSyJj5RHEmU

 

Δηλητηρίαζε τον γιο της και τον κρατούσε άρρωστο

Άλλη μία υπόθεση που συγκλόνισε, ήταν αυτή με πρωταγωνίστρια την blogger Λέισι Σπίαρς από το Κεντάκι, η οποία σκότωνε τον γιο της, Γκάρνετ, αργά και βασανιστικά. 

Επί σειρά ετών η νεαρή μητέρα από το Κεντάκι απευθυνόταν στο διαδίκτυο για υποστήριξη, παραθέτοντας όλες τις δύσκολες μάχες που έδινε με τα προβλήματα της υγείας του Γκάρνετ. Η σοκαριστική αλήθεια, όμως, ήταν ότι η ίδια δηλητηρίαζε το παιδί της. 

Τον χειμώνα του 2014, ο Γκάρνετ πέθανε σε ηλικία πέντε ετών, σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης με τους γιατρούς να παρατηρούν ότι στο αίμα του παιδιού, τα επίπεδα νατρίου ήταν πολύ υψηλότερα από εκείνα που θα μπορούσε να παράγει από μόνο του. Οι ντετέκτιβ που ερεύνησαν το σπίτι της Σπίαρς δεν άργησαν να ανακαλύψουν την φρικτή αλήθεια. Ο θάνατος από δηλητηρίαση με αλάτι είναι εξαιρετικά οδυνηρός και ο Γκάρνετ πέρασε τις τελευταίες μέρες του ουρλιάζοντας από τους πόνους, πριν ληφθεί η απόφαση να τον βγάλουν από την μηχανική υποστήριξη.

Μετά από μια δίκη δύο εβδομάδων, καταδικάστηκε σε ισόβια για τη δολοφονία του Γκάρνετ.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα