Κυριακή, 17 Νοε.
12oC Αθήνα

Ρούλα Πισπιρίγκου: Στο δικαστήριο την Τρίτη (31/1) για το θάνατο της Τζωρτζίνας – Πρώτος καταθέτει ο Δασκαλάκης

Ρούλα Πισπιρίγκου: Στο δικαστήριο την Τρίτη (31/1) για το θάνατο της Τζωρτζίνας – Πρώτος καταθέτει ο Δασκαλάκης

Αύριο Τρίτη, πρωί, αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο για το θάνατο του μεγαλύτερου παιδιού της, της Τζωρτζίνας, με πρώτο μάρτυρα κατηγορίας τον πατέρα του άτυχου παιδιού Μάνο Δασκαλάκη.

Η δίκη είχε διακοπεί στις 11 Ιανουαρίου, καθώς εκείνη την ημέρα, η Ρούλα Πισπιρίγκου έπρεπε να απολογηθεί στην 35η τακτική ανακρίτρια για τις εγκληματικές ενέργειες που της καταλογίζονται σε βάρος των άλλων δύο παιδιών της.

Η πρόεδρος όρισε και άλλες δικασίμους για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Υπενθυμίζεται ότι η 34χρονη επιμένει στην αθωότητα της, με τον δικηγόρο της, Αλέξη Κούγια, να έχει καταθέσει αίτηση αποφυλάκισής της.

Το χρονικό της τριπλής τραγωδίας

Ήταν 29 Ιανουαρίου 2022, όταν τα ελληνικά ΜΜΕ έγραφαν για το δράμα της οικογένειας Δασκαλάκη, στην Πάτρα, που έχασε το τρίτο παιδί της μέσα σε τέσσερα χρόνια. Ένα χρόνο μετά, το πανελλήνιο συνεχίζει να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την υπόθεση θανάτων των τριών κοριτσιών, για τους οποίους κατηγορείται και κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού η μητέρα τους, Ρούλα Πισπιρίγκου

Το 2019, πέθαινε η 3,5 ετών Μαλένα, που έδινε μάχη με τη λευχαιμία, στο νοσοκομείο “Ελπίς”. Δύο χρόνια αργότερα, τον Μάρτιο του 2021, η οικογένεια του Μάνου Δασκαλάκη και της Ρούλας Πισπιρίγκου, θρηνούσε την ξαφνική απώλεια της μόλις -έξι μηνών- κόρη τους, της Ίριδας, που πέθανε, ξαφνικά, στον ύπνο της, μέσα στο σπίτι τους.

Στις 29 Ιανουαρίου 2022, η 9χρονη Τζωρτζίνα έφυγε από τη ζωή και τέσσερις ημέρες αργότερα κηδεύτηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Πατρών, που ήταν γεμάτος με ροζ και άσπρα μπαλόνια, αλλά και μονόκερους που της άρεσαν πολύ. 

Η σύλληψη – σοκ

Το απόγευμα της 30ης Μαρτίου, η Ρούλα Πισπιρίγκου συνελήφθη για τη δολοφονία της 9χρονης Τζωρτζίνας. Η μητέρα κατηγορείται ότι χορήγησε με ένεση μεγάλη ποσότητα κεταμίνης στην 9χρονη Τζωρτζίνα, με αποτέλεσμα το παιδί να αφήσει την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Στις 4 Απριλίου και ύστερα από 4,5 ώρες απολογίας στη 18η τακτική ανακρίτρια, οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού. Η ίδια επιμένει στην αθωότητα της μέχρι σήμερα…

Η αναφορά της Αγγελικής Τσιόλα

Στις 6 Μαΐου 2022, είδε το “φως” της δημοσιότητας η αίτηση – αναφορά που απέστειλε η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα στις 31 Μαρτίου και την 1η Απριλίου 2022 στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Εφετών Πατρών, στην προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Πατρών, αλλά και στην 18η τακτική ανακρίτρια Αθηνών στην οποία είχε ανατεθεί η διερεύνηση της -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- δολοφονίας της Τζωρτζίνας.

Η κυρία Τσιόλα αναφέρει ότι μετά τον θάνατο του τρίτου παιδιού της οικογένειας και συγκεκριμένα δυο ημέρες μετά την διενέργεια της νεκροψίας  -νεκροτομής επισκέφθηκε τον Προϊστάμενο της εισαγγελίας Εφετών Πατρών και του εξέθεσε τους προβληματισμούς της.

Όπως περιγράφει η ίδια, κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης συνάντησης επεσήμανε στους εισαγγελικούς λειτουργούς “για την αναγκαιότητα συνδυαστικής έρευνας – διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης και για τους τρεις θανάτους των παιδιών της οικογένειας καθόσον τα επιστημονικά και στατιστικά δεδομένα και κάποιες ιδιαίτερες συμπτώσεις συνηγορούσαν υπέρ της εκδοχής ότι δεν μπορούσε να αποκλειστεί πλέον, σε καμία περίπτωση, η εγκληματική ενέργεια“.

Η παραπομπή της σε δίκη

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2022, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Γιώργος Νούλης, εισηγήθηκε με πρόταση του προς το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο, την παραπομπή σε δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τα κακουργήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση της πρωτότοκης κόρης της, Τζωρτζίνας, αλλά και για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του παιδιού της.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα η κατηγορούμενη μητέρα «χορήγησε στην 9χρονη Τζωρτζίνα, δολίως και εν αγνοία των θεραπόντων ιατρών, σκεύασμα που περιείχε τη δραστική ουσία κεταμίνη». Πρόκειται για μια ουσία η οποία συγκαταλέγεται στις ναρκωτικές ουσίες και «επιφέρει αναπνευστική και καρδιακή ανακοπή». Η χορήγηση της ουσίας είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο της μικρής Τζωρτζίνας έπειτα από λίγη ώρα, καθώς η κεταμίνη προκάλεσε δηλητηρίαση στη μικρή Τζωρτζίνα. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζεται «στο αίμα του παιδιού εντοπίστηκε η συγκεκριμένη ουσία σε θανατηφόρα ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση.

Σε πρωθύστερο χρόνο και συγκεκριμένα στις 11 Απριλίου του 2021 η Ρούλα Πισπιρίγκου είχε προσπαθήσει να δολοφονήσει τη μικρή Τζωρτζίνα, δίχως όμως να τα καταφέρει. Η μικρή Τζωρτζίνα νοσηλευόταν, από τις 8 Απριλίου του 2021 στο Καραμανδάνειο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών, χωρίς να έχουν εντοπιστεί «παθολογικά ευρήματα». Η νοσηλεία έγινε επειδή Ρούλα Πισπιρίγκου ισχυρίστηκε ότι μικρή Τζωρτζίνα εμφάνισε ιστορικό σπασμών. Κάτι που όμως δεν διεγνώσθη ιατρικά. Κατά τη νοσηλεία της, η μικρή Τζωρτζίνα «συνοδευόταν αποκλειστικά» από τη μητέρα της η οποία εναντιώθηκε στην πρόθεση των γιατρών που θέησαν να δώσουν εξιτήριο στο παιδί. (…)

Η απόπειρα ανθρωποκτονίας προκάλεσε στη μικρή Τζωρτζίνα «υποξική ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια που της επέφερε σπαστική τετραπληγία με περαιτέρω αποτέλεσμα τη μόνιμη αναπηρία του». Πιο αναλυτικά η 9χρονη Τζωρτζίνα αντιμετώπιζε μετά από αυτό «αδυναμία ομιλίας και επικοινωνίας, αυτόνομης κίνησης και νοητικής στέρησης και μη εστίαση βλέμματος».

Οι μαρτυρίες γιατρών και νοσηλευτών

Υπενθυμίζεται πως -σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει η Ρούλα Πισπιρίγκου- οι γιατροί του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» είχαν δηλώσει πως ουδέποτε είχαν χορηγήσει κεταμίνη στην Τζωρτζίνα.

Οι μαρτυρίες γιατρών και νοσηλευτών είναι 40 και προέρχονται από το Καραμανδάνειο νοσοκομείο, από τη ΜΕΘ της Πάτρας, από την Παιδιατρική Κλινική, από το Ωνάσειο και από το Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Μιλούν όχι μόνο για περίεργες συμπεριφορές της Ρούλας Πισπιρίγκου, αλλά και πως δεν δικαιολογούνταν η κατάσταση υγείας της 9χρονης.

Σε όλα τα παραπάνω, προστίθενται οι αναφορές για το αίτημα της Ρούλας Πισπιρίγκου να είναι η κόρη της σε μονόκλινο δωμάτιο, καθώς και οι μαρτυρίες ότι η καθυστέρησε να ειδοποιήσει γιατρούς και νοσηλευτές, τη στιγμή που η 9χρονη άφηνε την τελευταία της πνοή.

Ο «πόλεμος» των ιατροδικαστών για την κεταμίνη

Από τη στιγμή που ανέλαβε την υπεράσπιση της ο Αλέξης Κούγιας, άρχισε και ο… πόλεμος μεταξύ ιατροδικαστών για την κεταμίνη και κατά πόσο η ποσότητα που χορηγήθηκε στο κοριτσάκι, μπορούσε να το σκοτώσει. Μετά την ιατροδικαστή Ουρανία Δημακοπούλου, τεχνική σύμβουλο της Ρούλας Πισπιρίγκου, ήταν η σειρά του συναδέλφου της, Χρήστου Κραββαρίτη, να υποστηρίξει ότι δεν ήταν θανατηφόρα η δόση κεταμίνης που χορηγήθηκε στην Τζωρτζίνα.

«Δεν μπορώ να πω πολλά για μια υπόθεση που αυτή τη στιγμή κρίνεται στα δικαστήρια. Αφήστε να υπάρχουν άσσοι στον μανίκι. Το πόρισμα για την Τζωρτζίνα επιδέχεται διαφορετικής προσέγγισης. Ναι μεν η κεταμίνη συμμετέχει στον μηχανισμό θανάτου, αλλά δεν είναι αυτή η αιτία του θανάτου», είχε πει χαρακτηριστικά ο Χρήστος Κραββαρίτης, ιατροδικαστής Θεσσαλίας, στο Νίκο Ευαγγελάτο και την εκπομπή “Live News”.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από μήνες, η Ουρανία Δημακοπούλου υποστήριζε ότι «ο μηχανισμός και για τους τρεις θανάτους είναι ασφυκτικός, που σημαίνει ότι μιλάμε για ανθρωποκτονία. Οπότε, είτε με δηλητηρίαση, είτε ασφυξία στους άλλους δύο μηχανισμούς, είτε με το πανάκι, μιλάμε ουσιαστικά για ανθρωποκτονία. Ιατροδικαστικά τουλάχιστον δε θα μπορεί να αντιπαρέλθει ουδείς».

«Τώρα πια η ιατροδικαστική έκθεση της Τζωρτζίνας έχει έρθει στα χέρια μου και η τοξικολογική του Ράικου. Τα 6,5 μικρογραμμάρια ανάγονται σε 6,5 μιλιγκράμ ανά λίτρο. Η παγκόσμια βιβλιογραφία δίνει ότι είναι θεραπευτική συγκέντρωση. Αυτό σας λέω, ότι δεν είναι θανατηφόρα δόση, είναι θεραπευτική συγκέντρωση», δήλωσε στις 9 Ιανουαρίου 2023, έξω από το δικαστικό μέγαρο, προκαλώντας ερωτήματα για την… μεταστροφή της. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις