Ελλάδα

Ρούπελ: Ογδόντα τρία χρόνια από τη Μάχη των Οχυρών κατά των Ναζί

Η Μάχη των Οχυρών στο Ρούπελ τιμήθηκε την Κυριακή (07.04.2024), 83 χρόνια από την εισβολή των Γερμανών Ναζί και την ηρωική άμυνα του ελληνικού στρατού.

Με αφορμή την 83η επέτειο από τη Μάχη των Οχυρών στο Ρούπελ, τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου, Μακάριο επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες.

Στην εκδήλωση μνήμης και τιμής, παρόντες ήταν εκπρόσωποι της στρατιωτικής, πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Αθανάσιος Γαρίνης, ο Διοικητής του 10ου Συντάγματος Σερρών Αδάμ Σαρρής, ο Πρόεδρος της Νίκης Δημήτριος Νατσιός, ο Βουλευτής Σερρών Ελληνικής Λύσης Κώστας Μπούμπας, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο Δήμαρχος Σιντικής Γεώργιος Τάτσιος, ο Δήμαρχος Εμμανουήλ Παπά Δημήτρης Νότας, ο Δήμαρχος Ηράκλειας Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.

Η Μάχη των Οχυρών ή αλλιώς Μάχη της Γραμμής Μεταξά ήταν η πρώτη μάχη της Γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα. Διεξήχθη ανατολικά του Αξιου ποταμού, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Διάρκεσε 3 ημέρες από τις 6 έως τις 9 Απριλίου του 1941 και έληξε με νίκη των Ελλήνων.

Η γερμανική δύναμη που εισέβαλλε στην Ελλάδα ήταν η 12η Στρατιά υπό τον Στρατάρχη Βίλχελμ Λιστ, με συνολικά 18 μεραρχίες και άλλα τμήματα. Από αυτές, επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν κατά της Γραμμής Μεταξά τα Σώματα Στρατού XVIII και XXX.

Η οχύρωση της περιοχής, ανεπίσημα γνωστή ως Γραμμή Μεταξά, σχεδιάστηκε ως αμυντικό μέτρο κατά της Βουλγαρίας, καθώς η τελευταία είχε αρνηθεί να υπογράψει το Βαλκανικό Σύμφωνο (1934) με το οποίο η Ελλάδα, η Γιουγκοσλαβία, η Τουρκία και η Ρουμανία συμφώνησαν στη διατήρηση της υπάρχουσας γεωπολιτικής κατάστασης (status quo) στην περιοχή, μετά τον A’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα