Site icon NewsIT

Όλη η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια! – Φιλί ζωής σε 200.000 μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες

29.10.2014 | 16:10
Όλη η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια! – Φιλί ζωής σε 200.000 μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες

- Τα ποσά που αναμένεται να ρυθμιστούν πλησιάζουν τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ - Δίνεται η δυνατότητα ακόμα και διαγραφής δανείων με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών - Προβλέπεται διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων για οφειλές στο δημόσιο με μπόνους 20% - Κατεβάστε όλη την ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ

Βαθιά ανάσα για 200.000 μικρές επιχειρήσεις έρχεται με τη ρύθμιση για τα “κόκκινα” δάνεια που έχει συντάξει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Τα ποσά που αναμένεται να ρυθμιστούν πλησιάζουν τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως είχε επισημάνει ο κ. Νίκος Δένδιας πριν από λίγες μέρες, ενώ δίνεται η δυνατότητα ακόμα και διαγραφής δανείων με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ την 31η Δεκεμβρίου του 2013.

Επίσης προβλέπεται διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων για οφειλές στο δημόσιο με μπόνους 20% επιπλέον του ποσοστού “κουρέματος” που προβλέπουν οι αποφάσεις για ρυθμίσεις φορολογικών και ασφαλιστικών χρεών.

Μάλιστα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο θα μπορούν να καταβάλλονται ακόμα και σε 100 δόσεις.

Οι μικρές επιχειρήσεις που μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει:

– Να μην έχουν υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στις διατάξεις του Ν.3869/2010 ή έχουν εγκύρως παραιτηθεί από αυτήν.

– Να μην έχουν λυθεί ούτε παύσει τις εργασίες τους και, εφόσον έχουν πτωχευτική ικανότητα.

– Να μην έχει υποβληθεί αίτηση υπαγωγής τους σε οποιαδήποτε από τις διαδικασίες του Πτωχευτικού Κώδικα ή έχει υπάρξει έγκυρη παραίτηση από σχετική αίτηση.

– Να μην έχουν καταδικαστεί τελεσιδίκως για φοροδιαφυγή ή απάτη σε βάρος του Δημοσίου.

Οι τράπεζες έχουν το ελεύθερο ως προς τη διαγραφή κεφαλαίου και τόκων αλλά και ως προς τον τρόπο ρύθμισης, ενώ το ύψος των πιστώσεων ανά οφειλέτη δεν πρέπει να ξεπερνά τις 500.000 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις διαγραφής απαιτήσεων προς τις τράπεζες, όπου η τράπεζα θα ζητά την καθαρή περιουσιακή θέση του οφειλέτη, βεβαίωση για την παροχή στοιχείων στην περίπτωση ύπαρξης ομοειδούς επιχείρησης που ξεκίνησε να λειτουργεί μετά την 1η Ιανουαρίου του 2010 και αν αυτήν την ασκεί συγγενής πρώτου βαθμού ή σύζυγος του οφειλέτη καθώς και πλήρη στοιχεία ακινήτων αν αυτά μεταβιβάστηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2010.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ

Αν η τράπεζα δώσει το “πράσινο” φως τότε αμέσως ο οφειλέτης αποκτά δικαίωμα και στη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων του δημοσίου.

Αν ο οφειλέτης δεν είναι συνεπής στη νέα ρύθμιση για τρεις μήνες τότε αναβιώνουν οι παλιές οφειλές.

Ειδική διαδικασία ακολουθείται για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις άνω των 2,5 εκατ. ευρώ και με “κόκκινα” δάνεια σε περισσότερες από μία τράπεζες.

Τότε για να είναι δεσμευτική η ρύθμιση θα πρέπει να συμφωνήσει το 50,1% των πιστωτών και η αίτηση υποβάλλεται στο Μονομελές Πρωτοδικείο, το οποίο πρέπει να αποφανθεί σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα επί της αίτησης.

Για τη ρύθμιση μεγάλων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του δημοσίου

Σύμφωνα με πληροφορίες, την τελική απόφαση θα τη λάβει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος έχει στα χέρια του ένα προσχέδιο με ρυθμίσεις που αν δεν αλλάξει κάτι από την επικοινωνία με την τρόικα θα είναι και αυτό που θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version