Site icon NewsIT

Σάλος! Δωρεάν μεταπτυχιακά για τα… παιδιά τους ψήφισαν οι καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

13.09.2017 | 16:46
Μεταπτυχιακό

Δωρεάν συμμετοχή σε περιζήτητο μεταπτυχιακό για τα παιδιά των καθηγητών αποφάσισαν οι συνάδελφοί τους στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Οργή και κύμα σφοδρών αντιδράσεων.

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην πανεπιστημιακή κοινότητα η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που δίνει δυνατότητα της κατ’ εξαίρεσης συμμετοχής και χωρίς την καταβολή του προβλεπόμενου οικονομικού τιμήματος στα παιδιά μελών ΔΕΠ του ιδρύματος σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα.

Τα παιδιά μας… δωρεάν στο μεταπτυχιακό!

Η απόφαση της Συγκλήτου για φοίτηση χωρίς δίδακτρα φέρεται να συμπίπτει με την συμμετοχή στο πρόγραμμα παιδιών δύο πρωτοβάθμιων καθηγητών του τμήματος δημοτικής εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής σχολής Φλώρινας.

Η απόφαση αυτή, την οποία έλαβε στη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου η Σύγκλητος του Ιδρύματος, προκαλεί σάλο στην πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας, ενώ καθηγητές ζητούν την παρέμβαση των εισαγγελικών Αρχών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», μία καθηγήτρια του Ιδρύματος στη διάρκεια συνεδρίασης της Συγκλήτου ζήτησε να εγγραφούν ως ισοψηφίσαντες και χωρίς δίδακτρα τα παιδιά δύο καθηγητών του στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Επιστήμες της Αγωγής – δίγλωσση ειδική αγωγή 2017-2018».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, πρόκειται για περιζήτητο μεταπτυχιακό που δίνει τη δυνατότητα επιπλέον μοριοδότησης στους εκπαιδευτικούς της Ειδικής Αγωγής και εγγραφής τους σε ξεχωριστό πίνακα προσλήψεων.

Ανεκδιήγητο επιχείρημα: Ακριβή η ζωή, δεν… «βγαίνουν» οι γονεις – καθηγητές πανεπιστημίου!

Στο μεταπτυχιακό αυτό πρόγραμμα οι αιτήσεις αγγίζουν τις 1.000 για 34-50 θέσεις. Η χρονική του διάρκεια ορίζεται σε τρία εξάμηνα σπουδών, ενώ η συμμετοχή για κάθε φοιτητή αγγίζει τα 2.950 ευρώ.

Το επιχείρημα που ακούστηκε από καθηγητές που υποστήριξαν το αίτημα στη Σύγκλητο ήταν ότι η ζωή στις περιοχές της Φλώρινας και της Κοζάνης είναι πλέον πολύ ακριβή και οι γονείς των δύο παιδιών (καθηγητές πανεπιστημίου με μισθούς που φτάνουν τα 2.000 ευρώ μηνιαίως καθαρά) πρέπει να βοηθηθούν.

Πώς ψήφισε η Σύγκλητος – Ποιος εισηγήθηκε, ποιοι διαφώνησαν

Παρά τις διαφωνίες που εκφράστηκαν, η Σύγκλητος (με 6 μέλη συνολικά και 2 που απουσίαζαν) αποφάσισε με ψήφους 4-2 να δεχτεί το αίτημα.

Η απόφαση της Συγκλήτου πάρθηκε κατά πλειοψηφία τεσσάρων έναντι δύο ψήφων.

Την υπερψήφισαν ο πρύτανης Αντώνης Τουρλιδάκης, ο καθηγητής Γιώργος Μαρνέλλος, πρόεδρος του νεοσύστατου τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, η Βασιλική Παπαδοπούλου ως αναπληρώτρια του τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και ο Ιωάννης Ζιώγας, πρόεδρος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Την καταψήφισαν η πρόεδρος του τμήματος Νηπιαγωγών, Ιφιγένεια Βαμβακίδου και ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, Θόδωρος Θεοδουλίδης.

Την εισήγηση της πρότασης να συμμετέχουν εκτός συναγωνισμού και χωρίς χρηματική εισφορά τα τέκνα των καθηγητών του πανεπιστημίου έκανε μέσω τηλεδιάσκεψης η αντιπρύτανης αρμόδια των φοιτητικών θεμάτων, διευθύντρια του επίμαχου ΠΜΣ και καθηγήτρια του Παιδαγωγικού τμήματος Νηπιαγωγών (Π.Τ.Ν.), Αναστασία Αλευριάδου.

Η πρόταση ετέθη προς συζήτηση στη Σύγκλητο ως θέμα εκτός ημερησίας διατάξεως, γεγονός που προκάλεσε την οργή και την ισχυρή διαφωνία ορισμένων μελών της οργάνου.

Κύμα αντιδράσεων για μεταπτυχιακό… ρουσφέτι

Με ανοικτή επιστολή του προς τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, καθηγητής Χαράλαμπος Λεμονίδης, δηλώνει ότι η απόφαση της Συγκλήτου «δείχνει στο έπακρο τον ατομικισμό και την ιδιοτέλεια», επισημαίνει ότι «οι καθηγητές πανεπιστημίου δεν είναι από τις φτωχότερες κοινωνικές ομάδες για να ευνοούνται» και καταλήγει ότι «το πανεπιστήμιο δεν είναι ιδιοκτησία των καθηγητών του για να κάνουν ό,τι θέλουν». Επιτίθεται στον πρύτανη και την ηγεσία του ιδρύματος μιλώντας για «κατήφορο».

Πολεμικό… κλίμα

Η Ιφιγένεια Βαμβακίδου τόνισε ότι «υπήρξε ισχυρή διαμάχη και ολική διαφωνία στην συγκεκριμένη συνεδρίαση» ανέφερε ότι προσπαθήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις να αποτρέψουμε μια τέτοια πρόταση και ότι θα πρέπει να απορριφθεί χωρίς συζήτηση αλλά δυστυχώς δεν εισακούσθηκα, συνάντησα την απόλυτη άρνηση της πλειοψηφίας της Συγκλήτου»

Ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής καθηγητής Θεόδωρος Θεοδουλίδης που συμμετείχε και αυτός στην επίμαχη συνεδρίαση, δήλωσε ότι η ισχυρή διαφωνία του έχει καταγραφεί στα πρακτικά και ότι μια τέτοια απόφαση υπονομεύει το Ακαδημαϊκό περιβάλλον του πανεπιστημίου. Μάλιστα σε δημόσια επιστολή του προς τα μέλη ΔΕΠ του ιδρύματος σημειώνει ότι, «Η απόφαση που πάρθηκε μετά από “καλοπροαίρετη πρόταση, άκρως συναδελφική” έχει έντονο συμβολισμό, οσμή ρουσφετιού και είναι απαράδεκτη».

Σύλλογος Μεταπτυχιακών: Άμεση ανάκληση της σκανδαλώδους απόφασης της Συγκλήτου

Με ανακοίνωση του ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών και υποψηφίων διδακτόρων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας αναφέρει ότι το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Δίγλωσση Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση» δίνει επαγγελματική αποκατάσταση στους αποφοίτους του στις δομές της Ειδικής Αγωγής και προειδοποιεί ότι «δεν θα αφήσουμε το πανεπιστήμιο να αποτελέσει θύμα οικογενειοκρατικών αντιλήψεων, ευνοιοκρατίας και εν τέλει μια κλειστή ομάδα αναπαραγωγής αναχρονιστικών πρακτικών».

Δηλώνουν ότι η απόφαση ενισχύει την κοινωνική αδικία και εκπαιδευτική ανισότητα και απαιτούν «την άμεση ανάκληση της σκανδαλώδους απόφασης της Συγκλήτου».

«Δεν υπάρχει κανένα ρουσφέτι…»

Με δημόσια δήλωσή της στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας η καθηγήτρια Σοφία Ηλιάδου-Τάχου αφού εξέφρασε την λύπη της για την εμπλοκή του ονόματός της στην απόφαση της Συγκλήτου υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει κανένα ρουσφέτι παρά μόνο μια συναδελφική χειρονομία από τη μεριά της αναπληρώτριας πρύτανη, για την οποία την ευχαριστώ. Η πρόταση φρονώ ότι υπερψηφίστηκε νόμιμα από την Σύγκλητο ως θεσμικό όργανο». Επίσης ότι «οι δημοκρατίες σέβονται την αρχή της πλειοψηφίας» κατηγορώντας μάλιστα τον καθηγητή Λεμονίδη που ανακίνησε το θέμα για έλλειμα σεβασμού της παραπάνω αρχής. Καταλήγει ότι «δεν θα αξιοποιήσω την δυνατότητα που μου δόθηκε από την Σύγκλητο» και ότι «η καταβολή των διδάκτρων θα γίνει άμεσα και κανονικά».

«Mea culpa..»

Την ίδια στιγμή η πανεπιστημιακός Βασιλική Παπαδοπούλου, που ως αναπληρωματικό μέλος αρχικά υπερψήφισε στην Σύγκλητο την πρόταση, με νεότερη δήλωση της προς τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας μιλά για «βιαστική επιλογή» αναγνωρίζει ότι η παραπάνω απόφαση «μας εκθέτει ως τριτοβάθμιο ίδρυμα στην κοινωνία, την οποία οφείλουμε να υπηρετούμε, και στην οποία πρέπει επίσης να λογοδοτούμε για τις όποιες αποφάσεις μας», καταλήγοντας με το αφοπλιστικό «mea culpa».

Με πληροφορίες από εφημερίδα τα ΝΕΑ και ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version