Ένας ογκώδης φάκελος με περισσότερες από 20 επώνυμες καταγγελίες από φοιτητές και φοιτήτριες οδήγησε στην αναστολή καθηκόντων ενός καθηγητή στο ΕΚΠΑ.
Οι καταγγελίες για τον καθηγητή στο τμήμα ΜΜΕ και Επικοινωνίας του ΕΚΠΑ, ο οποίος πλέον βρίσκεται σε αποχή από τα καθήκοντά του, είναι όλες επώνυμες και τουλάχιστον πάνω από 20, σύμφωνα με τις πληροφορίες του newsit.gr.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι καταγγελίες έγιναν τόσο από γυναίκες όσο και από άντρες, οι οποίοι φοιτούν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πηγαίνουν σε βάθος πενταετίας και αφορούν σε σεξουαλική παρενόχληση, λεκτικό bullying αλλά και εν γένει απρεπή και εκφοβιστική συμπεριφορά.
Μιλώντας στο newsit.gr η απόφοιτη του τμήματος ΕΜΜΕ του ΕΚΠΑ, Μαρία Γεωργακοπούλου λέει τα εξής: «Ο όγκος των καταγγελιών από φοιτητές και φοιτήτριες είναι μεγάλος. Το πόρισμα του πειθαρχικού συμβουλίου οφείλει τώρα να είναι προς την θετική κατεύθυνση και τη δικαίωση των φοιτητών και φοιτητριών. Εμείς ελπίζουμε, πιέζουμε και διεκδικούμε δυνατά. Τον τελευταίο καιρό ο φοιτητικός σύλλογος ειδικά, αλλά και η διοίκηση σε συνεργασία σε αυτή τη φάση μαζί μας, προσπαθούμε από κοινού να δώσουμε άμεση –οριστική λύση στο ζήτημα».
Η διαδικασία της συλλογής των καταγγελιών ξεκίνησε με οργανωμένο τρόπο από τον φοιτητικό σύλλογο του ΕΚΠΑ τον περασμένο Ιανουάριο και προχώρησε με ταχύ ρυθμό μιας και οι καταγγελίες μόλις συγκεντρώθηκαν, παραδόθηκαν στον Κοσμήτορα και πολύ σύντομα διενεργήθηκε μια ΕΔΕ, το πόρισμα της οποίας έγινε δεκτό. Το αποτέλεσμα ήταν να οδηγηθεί ο συγκεκριμένος καθηγητής σε προσωρινή αποχή από τα καθήκοντά του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου: «Σε αναστολή καθηκόντων τέθηκε ο διδάσκων, μέλος της ΕΔΙΠ (Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό) του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, τον οποίον κατήγγειλαν φοιτήτριες τον Ιανουάριο για ανάρμοστη συμπεριφορά και σεξουαλική παρενόχληση. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΕΚΠΑ, μετά τις καταγγελίες, προχώρησε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), η οποία κατέληξε σε πόρισμα, το οποίο αποδέχθηκε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών και παρέπεμψε τον διδάσκοντα στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ιδρύματος. Μέχρι τότε η Σύγκλητος αποφάσισε την αναστολή των καθηκόντων του διδάσκοντα».
Η διαδικασία συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη με το επόμενο βήμα να είναι αυτή τη στιγμή ο πειθαρχικός έλεγχος του καθηγητή από το συμβούλιο του Πανεπιστημίου, ο οποίος έλεγχος θα δώσει και την οριστική απάντηση για το τι μέλλει γενέσθαι με τη θέση του καθηγητή στο συγκεκριμένο Ανώτατο ίδρυμα.
Ο Φοιτητικός Σύλλογος προειδοποιεί για κλιμάκωση
Ο Φοιτητικός Σύλλογος του Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με την ομάδα φοιτητών του τμήματος των ΕΜΜΕ έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια συλλογής και καταγραφής καταγγελιών από το περασμένο Ιανουάριο.
Στις συχνές ανακοινώσεις του ο Σύλλογος σημειώνει ότι πλήθος φοιτητριών έχουν βιώσει συμπεριφορές παρενόχλησης και έμφυλων διακρίσεων, και ζητά επιτακτικά την απομάκρυνση του καθηγητή.
Σε ένα από τα ποστ της ομάδας στα social media διαβάζουμε: «Η ακαταλληλότητα αυτού του ανθρώπου για θέσηεξουσίας, αποδεικνύεται με κάθε νέα καταγγελία. Πέρα από τις όποιες διακρίσεις είχαμε ήδη δει, ακούσει, καταγράψει, σε όλα τα είδη και ποικιλίες, μόλις βλέπει το φως και μία ακόμη, εν είδει λόγου μίσους για εθνική καταγωγή. Ναι, φτάσαμε να δούμε ακόμα και αυτό. Η πλήρης υποκρισία για το τι δηλώνει αυτός ο άνθρωποςως πολιτική ταυτότητα συμπληρώνεται. Αν και αμφιβάλλουμε για την ακρίβεια του χαρακτηρισμού “άνθρωπος”, ολικά πλέον».
Σε μια άλλη τοποθέτηση, πριν από τρεις ημέρες, οι φοιτητές του τμήματος των ΜΜΕ λένε και τα παρακάτω : « Διαβάσαμε για “ανάστατους” φοιτητές και “μεμονωμένα περιστατικά”. Δεν θα αφήσουμε κανέναν και τίποτα να διαστρεβλώσει/συγκαλύψει ή/και να καπηλευτεί, τόσο την ωμή αλήθεια, όσο και την προσπάθεια όλων όσων συντάχθηκαν με την Ηθική και το Δίκαιο. Το ξαναλέμε, είμαστε στην πρώτη γραμμή, και για όσο χρειαστεί, θα είμαστε εδώ μέχρι να δούμε αποτέλεσμα. Με κάθε κόστος. Η πρώτη προειδοποιητική βολή μας, προς συμμόρφωση κάποιων καλοθελητών και φορέων του χαφιεδισμού, θα μετατραπεί σε μπαράζ, αν το ζήτημα δεν πάρει την τροπή που σύσσωμα και ομόφωνα όλοι αποζητούμε ως φοιτητική κοινότητα. Και να είναι όλοι σίγουροι πως δεν θα αποτύχουμε να επιτελέσουμε τον άχαρο ρόλο της κλιμάκωσης αν χρειαστεί».
Δήμητρα Τριανταφύλλου