Πρόταση να παρασχεθεί μόνιμη διπλωματική άδεια στα πλοία του ΝΑΤΟ για να εισέρχονται στα χωρικά ύδατα Ελλάδας και Τουρκίας, προωθείται για συζήτηση την ερχόμενη εβδομάδα στην Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr.
Η πρόταση αυτή συντάχθηκε μετά τις επαφές που έκανε ο Γερμανός τακτικός διοικητής της SNMG2 στην Άγκυρα και την Αθήνα, και αφορά στον ορισμό των περιοχών δράσης των ΝΑΤOϊκών πλοίων. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν γίνει δεκτές οι τουρκικές αξιώσεις να μην μπαίνουν τα ΝΑΤΟΪκά πλοία στα τουρκικά χωρικά ύδατα ή να περιοριστούν σε μια συγκεκριμένη περιοχή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Τουρκία το προηγούμενο διάστημα επιχείρησε να μπλοκάρει την αποστολή, αποφεύγοντας να δώσει διπλωματική άδεια στο γερμανικό πλοίο ΒΟΝΝ για να εκτελέσει δοκιμαστικό πλου στην περιοχή της Λέσβου εντός ελληνικών και τουρκικών χωρικών υδάτων. Αποτέλεσμα ήταν να απαιτήσει ο Γερμανός υποναύαρχος να πετάξει με ελικόπτερο από τα τουρκικά χωρικά ύδατα προς την Άγκυρα, για διαβουλεύσεις.
Μπροστά στον κίνδυνο να δυναμιτιστεί η όλη ΝΑΤΟϊκή δράση, και έχοντας πληροφορίες για τις τουρκικές αξιώσεις όπως είχαν διατυπωθεί στο SHAPE (και όχι στην Στρατιωτική Επιτροπή όμως αναφέριε σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής), ο Γερμανός υποναύαρχος έκανε κύκλο επαφών σε Άγκυρα και Αθήνα για να καταλήξει σε συνεργασία με τον Chief of Staff (COS) της NATO Maritime Command (MARCOM), Rear Admiral Giorgio Lazio, να υποβληθεί ένα σχέδιο που να καλύπτει τις ανάγκες των ΝΑΤΟϊκών πλοίων να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, υπάρχει ήδη προσχέδιο πάνω στο οποίο θα κληθεί να αποφασίσει η Στρατιωτική Επιτροπή, το οποίο ορίζει περιοχές δράσης των πλοίων σε όλο το μήκος του Ανατολικού Αιγάιου. Προβλέπεται δηλαδή ότι τα πλοία θα δραστηριοποιηθούν σε όλη τη συνοριογραμμή, εντός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας και της Ελλάδας, κάτι που η Τουρκία προσπαθούσε με κάθε τρόπο να αποφύγει. Η τουρκική προσπάθεια ήταν να επικεντρωθεί η ΝΑΤΟϊκή δράση μόνο σε μια περιοχή, σε αυτήν της Λέσβου, με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχουν πολλά πλοία του ΝΑΤΟ για να καλύψουν τις ανάγκες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα ΝΑΤΟΪκά πλοία δεν θα χρειάζονται άδεια κάθε φορά για να μπουν στα χωρικά ύδατα, καθώς το ΝΑΤΟ έχει αποφασίσει ότι δεν πρόκειται για επιχείρηση, αλλά για δράση.
Σε αυτό συγκλίνει και η δήλωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ Στόλντεμπεργκ ο οποίος ανακοίνωσε ότι ελήφθησαν αποφάσεις για την ανάπτυξη των νατοϊκών πλοίων και περιλαμβάνουν δράση στα τουρκικά χωρικά ύδατα,παρά τις αντιρρήσεις της Άγκυρας. Διαβάστε στο onalert.gr το σχέδιο των 17 σημείων που δεν κατατέθηκε ποτέ στην Στρατιωτική Επιτροπή!
Ένα απόρρητο έγγραφο που είδε το “φως” της δημοσιότητας είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί εντονότατη δυσφορία στους κόλπους του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Το συγκεκριμένο έγγραφο, που αποκαλύπτει δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, κατέθεσε ο Τούρκος στρατηγός, Ethem Buyukisik, στην Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ και είναι ενδεικτικό της άκρως επιθετικής πολιτικής της Τουρκίας για το Αιγαίο, με απαιτήσεις που είναι τουλάχιστον προκλητικές!
Η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών ασκεί έντονη κριτική για το γεγονός ότι δημοσιοποιήθηκε το επίμαχο έγγραφο, κάνοντας μάλιστα λόγο για κύκλους που θέλουν να υπονομεύσουν την εθνική προσπάθεια. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:
“Το κείμενο των 17 σημείων που κατέθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στο NATO, Ethem Buyukisik, στις 15.02.2016, που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ουδέποτε έγινε αντικείμενο ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, διότι απερρίφθη, στο σύνολό του, από την ελληνική αντιπροσωπεία και τους λοιπούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ.
Διερωτάται, λοιπόν, εύλογα κανείς, για τις πηγές, τους στόχους και τους σκοπούς που εξυπηρετεί η διαρροή τέτοιων εγγράφων στον Τύπο από κύκλους που φιλοδοξούν να δράσουν υπονομευτικά στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος, την στιγμή, μάλιστα, που έχουν κερδηθεί σημαντικά σημεία κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης διαπραγμάτευσης“.
Στο έγγραφο καταγράφονται μία προς μία οι αξιώσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, ενώ για πρώτη φορά επιχειρεί να θέσει θέμα γκρίζων ζωνών αμφισβητώντας ελληνικά νησιά σε επίσημο έγγραφο του ΝΑΤΟ!
Η αναγραφόμενη ημερομηνία στο έγγραφο που παρουσιάζει δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής είναι η 15η Φεβρουαρίου 2016 και η κλιμάκωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μοιάζει να είναι δεδομένη, αφού με την κίνησή της αυτή, η Τουρκία προκαλεί σημαντικές παρενέργειες και αποδυναμώνει καθοριστικά τη συνεισφορά της Συμμαχίας στο προσφυγικό.
Η Άγκυρα αμφισβητεί τον εθνικό εναέριο χώρο των δέκα μιλίων, ζητάει να μην κατατίθενται σχέδια πτήσης στο FIR Αθήνας, ενώ ακόμη ζητά από τα πλοία του ΝΑΤΟ να μην ελλιμενίζονται στα Δωδεκάνησα.
Από εκεί και πέρα, η αμφισβήτηση της ελληνικότητας των μικρών νησιών είναι η πιο επιθετική -όσο και παράλογη από πολιτική και νομική άποψη- κίνηση, η οποία επισημοποιείται στο έγγαρφο δημιουργώντας νέα δεδομένα. Διευκρινίζεται εξαρχής ότι η Ελλάδα ουδέποτε υποχώρησε στις τουρκικές αξιώσεις, ούτε όμως κατάφερε ποτέ να αντιμετωπίσει τον μακροχρόνιο σχεδιασμό της Άγκυρας, που καθιστά γκρίζο το μέλλον των διμερών σχέσεων.
Στο επίμαχο έγγραφο περιλαμβάνονται άμεσα ή έμμεσα οι τουρκικές διεκδικήσεις, που σε συνδυασμό με την αναδίπλωση της Τουρκίας από την απόφαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για την επιχείρηση της Συμμαχίας στο Αιγαίο, συνιστά μία άκρως επιθετική ενέργεια.
Η ανοιχτή αμφισβήτηση των ελληνικών νησιών γίνεται για πρώτη φορά σε επίσημο έγγραφο που κατατίθεται στο ΝΑΤΟ, ενώ υπάρχει ακόμη και η απαίτηση να μην γίνεται λόγος για εναέριο χώρο του Αιγαίου αλλά για “εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ”!
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση για το ζήτημα:
«Έπρεπε να δει το φως της δημοσιότητας, το απόρρητο έγγραφο των 17 σημείων που κατέθεσε η τουρκική πλευρά στην Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, για να επαληθευτούν οι προειδοποιήσεις μας μπροστά στην απολύτως αβάσιμη αισιοδοξία του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Υπενθυμίζουμε ότι στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο κ. Καμμένος μας διαβεβαίωνε ότι η συμφωνία, όχι μόνο δεν είχε κανένα πρόβλημα υλοποίησης, αλλά αυτονόητα περιελάμβανε και τα Δωδεκάνησα.
Μάλιστα έδειξε να απορεί και να ενοχλείται όταν διατυπώναμε τις επιφυλάξεις μας για όλα αυτά που σήμερα δυστυχώς επαληθεύονται από τη συγκεκριμένη διαρροή.
Αυτά ως προς τον κ. Καμμένο.
Όσον αφορά τον μοιραίο για τους Έλληνες κ. Τσίπρα, ελπίζουμε στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας να προασπίσει τα συμφέροντα της χώρας στηριζόμενος στους υπάρχοντες συσχετισμούς και στη διεθνή, αλλά και γειτονική πραγματικότητα».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ