Πέμπτη, 4 Ιουλ.
26oC Αθήνα

Σάμος: Ακρωτηρίασαν δελφίνι και το άφησαν να πεθάνει από αιμορραγία – Σοκάρει η νέα κτηνωδία

Σάμος: Ακρωτηρίασαν δελφίνι και το άφησαν να πεθάνει από αιμορραγία – Σοκάρει η νέα κτηνωδία
Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»

Ακρωτηριασμένο εντοπίστηκε νεκρό δελφίνι στη Σάμο. «Βίαιη θανάτωση» του ζωνοδέλφινου καταγγέλλει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», με ανακοίνωσή του στο Facebook.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», το νέο περιστατικό βίαιης θανάτωσης δελφινιού σημειώθηκε στις βορειοδυτικές ακτές της Σάμου.

Στις περιοχές αυτές όπου ζουν σημαντικοί πληθυσμοί από τέσσερα είδη δελφινιών, ενώ καταλήγουν έντονα θαλάσσια ρεύματα, δεν είναι σπάνιο να εντοπιστούν νεκρά θαλάσσια θηλαστικά.

Όμως στο συγκεκριμένο περιστατικό, όπως τονίζει το «Αρχιπέλαγος», «το ζωνοδέλφινο είχε ακρωτηριαστεί στην ουρά με αιχμηρό αντικείμενο. Η βίαιη θανάτωση ενός υγιούς δελφινιού που αφήνεται να πεθάνει αργά και βασανιστικά αιμορραγώντας στην επιφάνεια της θάλασσας, καθώς προσπαθεί να αναπνεύσει, δεν μπορεί να είναι πλέον ανεκτή στις μέρες μας».

Το Ινστιτούτο στην ίδια περιοχή πέρυσι, στο τέλος της άνοιξης, είχε εντοπίσει άλλα 4 νεκρά ζωνοδέλφινα, τα οποία είχαν θανατωθεί με παρόμοιο τρόπο.

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες εβδομάδες, την ίδια περίοδο που θανατώθηκαν τα ζωνοδέλφινα το 2023, υπήρχε στα διεθνή ύδατα, δραστηριότητα από μεγάλα αλιευτικά γρι – γρι, που ρίχνουν κυκλικά δίχτυα και δεν φέρουν ελληνική σημαία.

 

«Δεδομένης της ανησυχίας μας τόσο για το συγκεκριμένο περιστατικό ηθελημένης θανάτωσης, όσο και για άλλα που τυχόν προκληθούν, το σκάφος του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος παραμένει στο ανοιχτό πέλαγος στην περιοχή καταγράφοντας κάθε αλιευτική δραστηριότητα που θα μπορούσε να σχετίζεται με αυτά τα περιστατικά», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις