Σημαντικά γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο έγιναν σαν σήμερα, 21 Ιουλίου.
Σαν σήμερα το 1774, Ρωσία και Οθωμανική αυτοκρατορία υπογράφουν τη Συνθήκη Κιουτσούκ – Καϊναρτζή, η οποία αποδείχθηκε… ευεργετική για τους Έλληνες!
Το 1924 το γήπεδο της “Περιβόλας” στη… λεωφόρο Αλεξάνδρας παραχωρείται στον Παναθηναϊκό, ενώ στην Κούβα το 1957 ο Ερντέστο Τσε Γκεβάρα γίνεται “κομαντάντε”.
356 π.Χ.: Ο Ηρόστρατος βάζει φωτιά στο Ναό της Αρτέμιδας στην Έφεσο, ένα από τα Επτά Θαύματα του Κόσμου, θέλοντας με την πράξη αυτή να κερδίσει δόξα και να μείνει το όνομά του στην ιστορία.
1605: Ο πρώτος Ψευδοδημήτριος στέφεται «Τσάρος πασών των Ρωσιών» ως Δημήτριος Β’.
1711: Η Ρωσική Αυτοκρατορία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία συνομολογούν ειρήνη με την Συνθήκη του Προύθου, τερματίζοντας το Ρωσοτουρκικό πόλεμο (1710-1711). Ο Τσάρος παραιτείται απ΄όλες τις κτήσεις του στην Αζοφική θάλασσα και τον Εύξεινο Πόντο.
1718: Υπογράφεται η Συνθήκη του Πασάροβιτς ανάμεσα στην Αυστρία, τη Βενετία και την Οθωμανική αυτοκρατορία. Η Τουρκία χάνει εδάφη στα βόρεια Βαλκάνια και κερδίζει τις κτήσεις της Βενετίας σε Πελοπόννησο και Κρήτη.
1774: H Ρωσία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπογράφουν τη Συνθήκη Κιουτσούκ – Καϊναρτζή, σηματοδοτώντας τη λήξη του Ρωσοτουρκικού πολέμου (1768-1774). Προβλέπει, μεταξύ άλλων, ελεύθερη ανά τη Μεσόγειο ναυσιπλοΐα για τους Ρώσους. Τη συνθήκη αυτή θα εκμεταλλευτούν οι Έλληνες, που θα αναπτύξουν τη ναυτιλία τους, κατασκευάζοντας σύγχρονα πλοία, στα οποία υψώνουν τη ρωσική σημαία.
1831: Ο Λεοπόλδος Α’ γίνεται ο πρώτος βασιλιάς του Βελγίου.
1903: Στη Βενεζουέλα, συλλαμβάνεται από κυβερνητικές δυνάμεις ο αρχηγός των επαναστατών Μπολιβάρ.
1912: Εθνικιστική εξέγερση κατά της οθωμανικής διακυβέρνησης σημειώνεται στην Αλβανία.
1919: Η βρετανική Βουλή των Λόρδων επικυρώνει τη Συνθήκη των Βερσαλλιών.
1924: Παραχωρείται οριστικά στον Παναθηναϊκό το γήπεδο της “Περιβόλας” στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
1940: Οι Σοβιετικοί προσαρτούν τη Λιθουανία, την Εσθονία και τη Λετονία.
1954: Η Γαλλία συμφωνεί με τη Συνθήκη της Γενεύης να παραχωρήσει ανεξαρτησία στο Βιετνάμ, το οποίο θα χωρίζεται σε δύο κράτη, το Βόρειο και το Νότιο.
1957: Ο Τσε Γκεβάρα γίνεται Κομαντάντε του Επαναστατικού Στρατού της Κούβας.
1959: Ανοίγουν τρεις νέες αίθουσες του Μουσείου της Ακρόπολης των Αθηνών, με αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης.
1960: Η Σιριμάβο Μπανταρανάικε ορκίζεται πρωθυπουργός της Κεϋλάνης- σημερινή Σρι Λάνκα- και γίνεται η πρώτη γυναίκα που παίρνει αυτό το αξίωμα σε όλο τον κόσμο.
1962: Κατασκευάζεται το πρώτο ελληνικό τρόλεϊ, δαπάνης 650.000 δρχ.
1970: Ολοκληρώνεται στην Αίγυπτο η κατασκευή του φράγματος του Ασουάν.
1971: Κλείνει η Σχολή της Χάλκης για να μην υπαχθεί στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.
1974: Η Ελλάδα αποδέχεται την απόφαση του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στην Κύπρο, μια μέρα μετά την τουρκική εισβολή.
1975: Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της καθημερινής απογευματινής εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».
1994: Στη Βρετανία, πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος εκλέγεται ο Τόνι Μπλερ, συγκεντρώνοντας το 57% των ψήφων. Ο Τόνι Μπλερ διαδέχεται τον Τζον Σμιθ, που πέθανε τον περασμένο Μάιο από καρδιακή προσβολή.
1996: Ο Λεωνίδας Σαμπάνης παίρνει αργυρό μετάλλιο στην άρση βαρών στα 59 κιλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα σηκώνοντας 137.5 κιλά στο αρασέ, 167.5 στο ζετέ και 305 στο σύνολο.
2003: Δικαιοσύνη για το χαμό των 81 επιβατών και μελών του πληρώματος του “Εξπρές Σάμινα” έρχεται ν’ απονείμει το πόρισμα του Ανώτατου Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων. Η κατά πλειοψηφία απόφαση του Συμβουλίου επιρρίπτει βαριές κατηγορίες στον πλοίαρχο Βασίλη Γιαννακή, τον υποπλοίαρχο Αναστάσιο Ψυχογιό, τον ύπαρχο Γιώργο Τριανταφύλλου και τον Α’ μηχανικό Γεράσιμο Σκιαδαρέλη. Στο πόρισμα υπογραμμίζεται, πως το πλοίο δε θα βούλιαζε εάν οι στεγανές θύρες του μηχανοστασίου δεν ήταν ανοιχτές και η διάσωση θα ήταν επιτυχέστερη αν οι επιβάτες είχαν ενημερωθεί έγκαιρα.
Σαν σήμερα το 1899 γεννήθηκε ο αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας, Έρνεστ Μίλερ Χέμινγουεϊ, ο οποίος βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1954, το 1920 ο ουκρανός βιολιστής, Άιζακ Στερν, που ηχογράφησε και το βραβευμένο με Όσκαρ σάουντρακ της ταινίας “Ο Βιολιστής της Στέγης” και το 1952 ο αμερικανός κωμικός, Ρόμπιν Γουίλιαμς. Την ίδια μέρα το 1425 πέθανε ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Μανουήλ Β’ Παλαιολόγος και το 1928 αυτοκτόνησε στην Πρέβεζα ο ποιητής, Κώστας Καρυωτάκης.