Η Χούντα που έβαλε για επτά χρόνια την Ελλάδα στον γύψο, καταρρέει οριστικά, σαν σήμερα, 24 Ιουλίου, το 1974. Την ίδια μέρα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επιστρέφει στην Ελλάδα με το αεροπλάνο του Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, ορκίζεται πρωθυπουργός και αρχίζει η εποχή της Μεταπολίτευσης.
Αυτό δεν ήταν το μοναδικό σημαντικό γεγονός που συνέβη σαν σήμερα. Το 1923 υπογράφεται η Συνθήκη της Λωζάνης, που θέτει τα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, σε στεριά και θάλασσα.
Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 1982, σαν σήμερα, για να αποφασιστεί στην Ελλάδα η κατάργηση της ποινικής δίωξης της μοιχείας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
1567: Η Μαρία Στιούαρτ, βασίλισσα της Σκωτίας, κι ενώ βρίσκεται φυλακισμένη στο κάστρο Λοχλέβεν εξαναγκάζεται σε παραίτηση από το θρόνο προς όφελος του μόλις ενός έτους γιου της, ο οποίος αργότερα θα στεφθεί βασιλιάς.
1701: Ο γάλλος μεγαλέμπορος, Αντουάν ντε λα Μοτ, ιδρύει στις Η.Π.Α. το Ντιτρόιτ, με σκοπό να ελέγξει το εμπόριο γούνας στην περιοχή. Η πόλη παίρνει αρχικά τη γαλλική ονομασία “Fort Detroit” (“Οχυρό του Πορθμού”).
1909: Ο γάλλος πρωθυπουργός, Ζορζ Κλεμανσό, παραιτείται αγανακτισμένος, μετά από μια βίαιη διαμάχη στη Βουλή, εγκαταλείποντας μια πολιτική καριέρα δεκαετιών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
1920: Κατόπιν εντολής της Κοινωνίας των Εθνών, η Γαλλία καταλαμβάνει τη Δαμασκό, μετά την άρνηση του εμίρη Φεϊζάλ να μειώσει το στρατό του και να αναγνωρίσει τους Γάλλους ως εντολοδόχους στη Συρία.
1923: Υπογράφεται η Συνθήκη της Λωζάνης, που καθορίζει τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Στη στεριά, ο μέσος ρους του ποταμού Έβρου. Στη θάλασσα, αποδίδεται στην Ελλάδα κάθε νησί, νησίδα και βραχονησίδα που βρίσκεται πέρα από τα τρία μίλια από τις μικρασιατικές ακτές, εκτός από την Ίμβρο και την Τένεδο. Ακόμα με το άρθρο 20 της Συνθήκης η Τουρκία αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κύπρου στην Αγγλία και παραιτείται από κάθε δικαίωμα σ’ αυτήν.
1935: Το πρώτο ευχετήριο τηλεγράφημα αποστέλλεται στη Βρετανία.
1940: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το Ράιχ προσαρτά την Αλσατία και τη Λορραίνη στη Γαλλία.
1959: Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον ενόσω ξεναγείται στην Αμερικανική Εθνική Έκθεση στη Μόσχα, “πέφτει πάνω” στον Νικήτα Χρουστσόφ με τον οποίο ανταλλάσσουν απόψεις για τα οφέλη του κομμουνισμού και του καπιταλισμού. Φόντο το σκηνικό μιας κουζίνας, που θα δώσει και το όνομα στην ιστορική συνάντηση, η οποία θα μείνει γνωστή ως η “αντιπαράθεση της κουζίνας” (kitchen debate).
1969: Τα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού υποδέχονται το διαστημόπλοιο Απόλλων 11, το οποίο με επιβάτες τους πρώτους αστροναύτες που πάτησαν στο φεγγάρι, επιστρέφει με ασφάλεια στη Γη.
1971: Αποφασίζεται να κατεδαφιστούν οι φυλακές Αβέρωφ και στη θέση τους να ανεγερθεί το δικαστικό μέγαρο.
1974: Καταρρέει η δικτατορία. Αποφασίζεται ο σχηματισμός πολιτικής κυβέρνησης υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που βρίσκεται στο Παρίσι. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζισκάρ ντ’ Εσταίν του διαθέτει το προσωπικό του αεροσκάφος για την άμεση επιστροφή του. Στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, χιλιάδες λαού τον υποδέχονται στις 2 π.μ. Στις 4:15 π.μ. ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίζεται πρωθυπουργός μπροστά στο στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη. Η μεταπολίτευση είναι γεγονός.
1981: Πλημμύρες σαρώνουν πάνω από 700 άτομα στην επαρχία Σετσουάν στην Κίνα. 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι μένουν άστεγοι.
1982: Καταργείται στην Ελλάδα η ποινική δίωξη της μοιχείας.
Σαν σήμερα το 1783 γεννήθηκε ο Σιμόν ντε Μπολιβάρ, «απελευθερωτής» των κατοίκων της Λατινικής Αμερικής και οραματιστής των Ηνωμένων Πολιτειών της Νότιας Αμερικής, το 1802 ο γάλλος συγγραφέας, Αλέξανδρος Δουμάς, ο πατήρ, και “πατέρας” των “Τριών Σωματοφυλάκων”, το 1929 η ιταλίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας, Οριάνα Φαλάτσι, το 1936 ο ηθοποιός, Ανδρέας Μπάρκουλης και το 1970 η αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια, Τζένιφερ Λόπεζ. Την ίδια μέρα το 1879 πέθανε ο ποιητής, Αριστοτέλης Βαλαωρίτης και το 1980 ο άγγλος ηθοποιός, Πίτερ Σέλερς.