Τρίτη, 19 Νοε.
18oC Αθήνα

Σαν σήμερα 24 Σεπτεμβρίου η Κρήτη ενώνεται με την Ελλάδα

Σαν σήμερα 24 Σεπτεμβρίου η Κρήτη ενώνεται με την Ελλάδα

Ήταν σαν σήμερα, 24 Σεπτεμβρίου, το 1828 ο Ιωάννης Καποδίστριας ιδρύει το Ταχυδρομείο. 

Σαν σήμερα, επίσης, στις ΗΠΑ το 1869 δυο κερδοσκόποι προκαλούν κραχ! Το 1988 οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Σεούλ συγκλονίζονται από το ντοπάρισμα του Μπεν Τζόνσον. 

622: Ολοκληρώνεται η Εγίρα, η μετοικεσία του προφήτη Μωάμεθ από τη Μέκκα στην πόλη Γιατρίμπ, που αργότερα θα ονομαστεί Μεδίνα. Αφορμή για την απόδραση του Μωάμεθ από την πόλη της Μέκκας στάθηκε η αποκήρυξη των ιδεών του από το νέο αρχηγό της δυναστείας των Κουρές, Αμπού Ζαλ. Η χρονιά θα αποτελέσει το έτος 1 του μουσουλμανικού ημερολογίου.

787: Ξεκινά τις εργασίες της η 7η Οικουμενική Σύνοδος (2η της Νίκαιας). Η Σύνοδος συγκαλείται από τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο ΣΤ’ και τη μητέρα του, Αυτοκράτειρα Ειρήνη την Αθηναία στη Νίκαια της Βιθυνίας, στο Ναό της Αγίας Σοφίας, κατόπιν αίτησης του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ταρασίου. Θα αποφασίσει την αναστύλωση των εικόνων καταδικάζοντας την Εικονομαχία και την ιδέα της σχηματοποίησης της αόρατης και άυλης Τριάδας.

1664: Η Ολλανδία παραδίδει το Νέο Άμστερνταμ στην Αγγλία. Το Νέο Άμστερνταμ μετονομάζεται σε Νέα Υόρκη.

1822: Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ανακηρύσσεται αρχιστράτηγος της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος (Ανατολική Στερεά Ελλάδα). Στη μεγαλοπρεπή τελετή οι αρχιερείς της Αθήνας και της Θήβας τον ζώνουν με το σπαθί του Ομέρ Βρυώνη.

1828: Ο Ιωάννης Καποδίστριας υπογράφει το ψήφισμα για την ίδρυση Γενικού Ταχυδρομείου για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

1869: “Μαύρη Παρασκευή” στις ΗΠΑ: Σημειώνεται οικονομική κρίση με απότομη και δραματική πτώση των χρηματοοικονομικών αγορών. Αιτία η απόπειρα δύο κερδοσκόπων, των Τζέιμς Φισκ και Τζέι Γκουλντ, να χειραγωγήσουν την αγορά χρυσού.

1908: Κηρύσσεται η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

1915: Ορκίζεται στην Ελλάδα η φιλοβασιλική κυβέρνηση του Αλέξανδρου Ζαΐμη, σε αντικατάσταση της κυβέρνησης Βενιζέλου που παραιτήθηκε.

1921: Καταργείται η Ύπατη Αρμοστεία στη Σμύρνη και μετονομάζεται σε Ελληνική Γενική Διοίκηση Μικρασίας.

1927: Ιδρύεται αυτόνομος οργανισμός διοίκησης του Λιμένα Πειραιώς, ο γνωστός ΟΛΠ.

1948: Στην Ιαπωνία, το Τεχνικό Ινστιτούτο Ερευνών που είχε ιδρύσει ο μηχανικός, Σοϊτσίρο Χόντα μετονομάζεται επισήμως σε Honda Motor Company. Αρχικώς κατασκευάζει μόνο μοτοσικλέτες, στη συνέχεια και αυτοκίνητα.

1957: Εγκαινιάζεται στη Βαρκελώνη το στάδιο «Καμπ Νου»,το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο της Ευρώπης, έδρα της Μπαρτσελόνα κι ένας από τους «ναούς» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

1988: Σκάνδαλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Σεούλ. Ανακοινώνεται ότι ο Καναδός παγκόσμιος πρωταθλητής Μπεν Τζόνσον αγωνίστηκε ντοπαρισμένος. Του αφαιρείται το χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. και δεν αναγνωρίζεται το παγκόσμιο ρεκόρ του (9.79”). Πρώτος ανακηρύσσεται ο Καρλ Λιούις με 9.92″.
Την ίδια μέρα στη Γαλλία, πραγματοποιείται η πρώτη παγκοσμίως μεταμόσχευση χεριού από Γάλλους χειρουργούς στη Λυών.

2000: Ο Κάχι Κακιασβίλι κερδίζει το τρίτο του συνεχόμενο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο και δεύτερο για την Ελλάδα, στην κατηγορία των 94 κιλών της άρσης βαρών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ. Την ίδια μέρα, ο Δημοσθένης Ταμπάκος κατακτά το αργυρό μετάλλιο, στο αγώνισμα των κρίκων στην ενόργανη γυμναστική, με 9.762 βαθμούς.

Σαν σήμερα το 1884 γεννήθηκε ο Ισμέτ Ινονού, Τούρκος στρατηγός και πολιτικός, που το 1938 διαδέχτηκε στην προεδρία της Τουρκίας τον Κεμάλ Ατατούρκ, το 1896 ο Αμερικανός συγγραφέας, Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ,(«Ο υπέροχος Γκάτσμπυ»), το 1924 η μεγάλη κυρία του θεάτρου, Βούλα Ζουμπουλάκη, το 1951 ο Ισπανός σκηνοθέτης, Πέδρο Αλμοδόβαρ και το 1952 ο ηθοποιός, Νίκος Σεργιανόπουλος.

Την ίδια μέρα το 1143 πέθανε ο Πάπας Ιννοκέντιος Β’, το 1180 ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Μανουήλ Α’ ο Κομνηνός και το 1541 ο Ελβετός αλχημιστής, Παράκελσος (Φίλιππους Αουρέλιους Θεόφραστους Μπομπάστους φον Χοχενχάιμ).

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις