Ελλάδα

Σαντορίνη: Με το Σύνδρομο Μετασεισμικής Ζάλης ζουν οι κάτοικοι – Έφτασαν ψυχολόγοι στο νησί

Πρόκειται μια κατάσταση που έχει επηρεάσει δεκάδες ανθρώπους, προκαλώντας συμπτώματα όπως ζαλάδα, ιλίγγους και ναυτία

Με τον φόβο των σεισμών ζουν οι κάτοικοι της Σαντορίνης τις τελευταίες ημέρες με την ανασφάλειά τους να εντείνεται.

Οι συνέπειες από τους σεισμούς στη Σαντορίνη που ξεκίνησαν στις 27 Ιανουαρίου είναι κυρίως ψυχολογικές, καθώς πολλοί κάτοικοι ζουν σε διαρκή φόβο, τον οποίο μάλιστα άρχισαν να σωματοποιούν.

Το έδαφος φαίνεται να μην σταματά να τρέμει, αλλά και όσες στιγμές δεν γίνονται σεισμοί, οι ίδιοι αισθάνονται ότι το έδαφος κινείται. Πρόκειται για το Σύνδρομο Μετασεισμικής Ζάλης, μια κατάσταση που έχει επηρεάσει δεκάδες ανθρώπους, προκαλώντας συμπτώματα όπως ζαλάδα, ιλίγγους και ναυτία.

Δεκάδες κάτοικοι της Σαντορίνης υποφέρουν από ζαλάδες και ίλιγγο

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr δύο άνθρωποι προσήλθαν την Πέμπτη 13/02/25 στο Νοσοκομείο του νησιού αναζητώντας βοήθεια για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων ιλίγγου και ζάλης, ενώ δεκάδες ακόμη αντιμετωπίζουν παρόμοια συμπτώματα.

Οι γιατροί το χαρακτήρισαν ως διαταραχή του λαβυρίνθου, που σχετίζεται με τη λειτουργία του εσωτερικού αυτιού και την ισορροπία, ενώ εκδηλώνεται με ίλιγγο και συχνές εμβοές (βουητό στο αυτί).

Ωστόσο, δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, αφού δεκάδες κάτοικοι βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις, νιώθοντας πως οι σεισμοί δεν έχουν σταματήσει, ακόμα και όταν οι σεισμογράφοι δείχνουν ηρεμία.

Το γεγονός επιβεβαιώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος: “Διαταραχή του έσω ωτός, ή διαταραχή λαβυρίνθου  χαρακτηρίζουν οι γιατροί στη Σαντορίνη, τα συμπτώματα από τα οποία υποφέρουν οι κάτοικοι. Και δεν είναι μόνο οι δύο κάτοικοι που πήγαν στο νοσοκομείο, είναι πολλοί που αντιμετωπίζουν αυτά τα συμπτώματα. Σίγουρα είναι και ψυχολογικό το πρόβλημα”, σημειώνει μιλώντας στο iatropedia.gr.

Tα ευρήματα επιστημονικών μελετών που έχουν διεξαχθεί παγκοσμίως μετά από μεγάλους σεισμούς, υπογραμμίζουν την πιθανή συσχέτιση του Συνδρόμου Μετασεισμικής Ζάλης και των ψυχιατρικών διαταραχών που επιφέρουν οι σεισμοί. Ωστόσο, οι υποκείμενοι μηχανισμοί παραμένουν ασαφείς, απαιτώντας περαιτέρω έρευνα για την αποσαφήνιση των συνδέσεων μεταξύ τους.

Ωστόσο, όπως λένε οι επιστήμονες, τα συμπτώματα αυτά δεν χρειάζονται πολλοί σεισμοί για να εκδηλωθούν. Ακόμα και ένας σεισμός μέτριας έντασης είναι αρκετός για να αποδιοργανώσει τον οργανισμό.

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Πόσο μάλλον όταν, η γη στη Σαντορίνη τρέμει ακατάπαυστα από τα τέλη Ιανουαρίου, με τους σεισμούς να υπολογίζεται ότι πλέον έχουν ξεπεράσει τους 6.500.

Έρημο νησί η Σαντορίνη – Ασφαλές το νοσοκομείο

Ο φόβος και η αβεβαιότητα για το την εξέλιξη του φαινομένου έχουν οδηγήσει πολλούς κατοίκους να εγκαταλείψουν το νησί.

Όπως περιγράφει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, «η Σαντορίνη δεν θυμίζει άλλους χειμώνες. Έχει αδειάσει από κόσμο. Όλοι φεύγουν. Μόνο οι υγειονομικοί παραμένουν εκεί με τις οικογένειές τους».

Η αποχώρηση δεν αφορά μόνο τους μόνιμους κατοίκους αλλά και εποχικούς εργάτες, τεχνίτες και επαγγελματίες που αυτή την περίοδο εργάζονται για την προετοιμασία της τουριστικής σεζόν. Τα μαγαζιά είναι κλειστά, οι δρόμοι άδειοι, ακόμα και το νοσοκομείο βλέπει δραματική μείωση στις προσελεύσεις ασθενών.

Σήμερα, στο νοσοκομείο νοσηλεύονται μόλις επτά ασθενείς, εκ των οποίων κάποιοι αντιμετωπίζουν κοινωνικά προβλήματα. Όπως σημειώνει ο κ. Γιαννάκος, «σε περίπτωση ανάγκης εκκένωσης, η διαδικασία δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς οι νοσηλευόμενοι είναι ελάχιστοι».

Παρά τη γενική ανησυχία, το κτίριο του νοσοκομείου θεωρείται ασφαλές, αφού, όπως αναφέρει ο ίδιος, «ήμουν εντός του νοσοκομείου την περασμένη εβδομάδα, όταν σημειώθηκε σεισμός 5 Ρίχτερ, και κανείς δεν αισθάνθηκε κίνδυνο».

Τα ψυχολογικά προβλήματα των κατοίκων και η αποστολή βοήθειας από το κράτος

Οι κάτοικοι που έχουν παραμείνει στο νησί αντιμετωπίζουν ένα παρατεταμένο άγχος. Κοιμούνται με τα ρούχα, έτοιμοι να πεταχτούν έξω στον επόμενο μεγάλο σεισμό. Κάποιοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και ζουν σε λυόμενα, άλλοι παραμένουν στα σπίτια τους, εγκλωβισμένοι σε μια αδιάκοπη αγωνία.

Η πολιτεία, αναγνωρίζοντας την πίεση που βιώνει ο πληθυσμός, έστειλε στο νησί κλιμάκια ψυχολόγων και επαγγελματιών ψυχικής υγείας, με στόχο την παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στις πιο ευάλωτες ομάδες.

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Με πρωτοβουλία του υφυπουργού Υγείας, αρμόδιου για τα θέματα ψυχικής υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλου, ειδικοί που έφτασαν στη Σαντορίνη στις 8 και 9 Φεβρουαρίου, προερχόμενοι από τις ΜΚΟ ΕΠΑΨΥ και Κλίμακα, ξεκίνησαν άμεσα την καταγραφή των αναγκών.

Με έδρα το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, συναντήθηκαν με επαγγελματίες υγείας, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κοινωνικές υπηρεσίες, με σκοπό να εκτιμήσουν το επίπεδο προετοιμασίας και τις ελλείψεις του συστήματος, ώστε να υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις.

Με το βλέμμα στη στήριξη των περισσότερο ευάλωτων

Ιδιαίτερη βαρύτητα στην παρέμβαση των ειδικών θα έχει η υποστήριξη των περισσότερο ευάλωτων, δηλαδή των ηλικιωμένων και των παιδιών.

Οι μεν μεγαλύτεροι σε ηλικία αισθάνονται περισσότερο ανήμποροι να αντιδράσουν σε κάθε κίνδυνο, ενώ και τα παιδιά αντιμετωπίζουν τις δικές τους δυσκολίες, καθώς βρίσκονται μακριά από τη συνήθη εκπαιδευτική διαδικασία. Τα περισσότερα παραμένουν κλεισμένα στο σπίτι, αποκομμένα από τη ρουτίνα και τους φίλους τους. Άλλα έχουν φύγει από το νησί μαζί με τις μητέρες τους, φιλοξενούμενα σε συγγενικά σπίτια στην Αθήνα.

Πολλές οικογένειες είναι διχασμένες και τίποτα δεν μοιάζει προσωρινό. Η συνεχής σεισμική δραστηριότητα έχει αφήσει το δικό της αποτύπωμα. Το άγχος, η αϋπνία, οι εφιάλτες, το μετατραυματικό στρες αρχίζουν να φαίνονται όλο και πιο έντονα.

Οι άνθρωποι γίνονται ευέξαπτοι, κουρασμένοι, κλείνονται στον εαυτό τους.

Τα κλιμάκια των ψυχολόγων εστιάζουν στην άμεση ανακούφιση των κατοίκων, αλλά και στην πρόληψη των ψυχικών επιπτώσεων που μπορεί να αφήσει αυτή η κρίση. «Το χρόνιο άγχος και η αίσθηση αβεβαιότητας μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, όπως διαταραχή μετατραυματικού στρες, κρίσεις πανικού και κατάθλιψη», αναφέρει ειδικός που συμμετέχει στην αποστολή.

Για όσους αισθάνονται την ανάγκη άμεσης υποστήριξης, έχει ενεργοποιηθεί η δωρεάν τηλεφωνική γραμμή 10306, όπου ψυχολόγοι βρίσκονται διαθέσιμοι 24 ώρες το 24ωρο. Μέσω της ειδικής επιλογής “3 – ψυχολογική υποστήριξη σε μαζικές κρίσεις και καταστροφές”, οι πολίτες μπορούν να λάβουν καθοδήγηση και βοήθεια, ακόμη κι αν διστάζουν να ζητήσουν στήριξη διά ζώσης.

Πηγή iatropedia.gr

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα