Η Σαντορίνη βιώνει εφιαλτικές ώρες με μια απίστευτη «καταιγίδα» σεισμών να προκαλεί ανησυχία και τρόμο στους κατοίκους – ήδη το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακης ανάγκης.
Ένας από τους επιστήμονες που έχουν ενσκήψει στην καταγραφή του φαινομένου των συνεχών σεισμών, είναι και ο ερευνητής και πτυχιούχος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, Παύλος Κρασάκης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο επιστήμονας, αποτύπωσε σε πρωτότυπο 3D βίντεο, το μέγεθος του τεκτονικού φαινομένου που λαμβάνει χώρα στη Σαντορίνη
Με μια εικονική «πτήση» πάνω από το νησί, το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο και την περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, όπου βρίσκεται και το επίκεντρο των σεισμών, γίνεται καλύτερα αντιληπτό το μέγεθος του φυσικού φαινομένου.
Στο βίντεο, παρουσιάζει τα σεισμικά γεγονότα που έχουν λάβει χώρα από τις 25 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα σε 3D περιβάλλον.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα επιστημονικά δεδομένα για τη δημιουργία του βίντεο έχουν αντληθεί από τις μελέτες της Εύης Νομικού, καθηγήτριας Γεωλογικής Ωκεανογραφίας και Φυσικής Γεωγραφίας και από το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Δεδομένα βαθυμετρίας: Νομικού κ.ά. (2019), Onshore δεδομένα: Copernicus, Σεισμικά δεδομένα: NKUA – Τμήμα Γεωφυσικής, Στοιχεία για λάθη: NOA).
- Οι κίτρινες κουκίδες αντιπροσωπεύουν τα πρόσφατα σεισμικά γεγονότα από τις 25 Ιανουαρίου μέχρι και χθες (5 Φεβρουαρίου 2025)
- Οι μπλε κύκλοι αντιπροσωπεύουν ιστορικά σεισμικά γεγονότα με μέγεθος μικρότερο από 6R.
- Οι κόκκινες κουκίδες σηματοδοτούν ιστορικά σεισμικά γεγονότα >6 R όπως ο σεισμός της Αμοργού το 1956, ένα από τα ισχυρότερα γεγονότα στην ιστορία της περιοχής.
- Οι κόκκινες γραμμές αντιπροσωπεύουν λάθη με υψηλό κίνδυνο και οι κίτρινες γραμμές σφάλματα με μεσαίο κίνδυνο.
ΕΚΠΑ: 7.700 σεισμοί σε εννέα ημέρες ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό
Από την έναρξη του σεισμικού σμήνους στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 4 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά πάνω από 7,700 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης, εκ των οποίων άνω των 6,100 με μεγέθη Μ³1.0.
Στις 4 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,300 σεισμοί με Μ³1.0 (συγκριτικά λιγότεροι απ’ ότι στις 3 Φεβρουαρίου που καταγράφηκαν ~1,450 σεισμοί με Μ³1.0).
Το μέγιστο μέγεθος έφτασε το 4.9-5.0, ενώ εκδηλώθηκαν 21 σεισμοί με μεγέθη Μ³4.0 και 9 σεισμοί με Μ³4.5.
Η κατανομή των σεισμικών επικέντρων στις 4 Φεβρουαρίου ήταν παρόμοια με εκείνη της 3ης Φεβρουαρίου, με τους περισσότερους σεισμούς να εντοπίζονται πλησίον της Ανύδρου. Η εικόνα γίνεται ευκρινέστερη προς το τέλος της ημέρας, κατά το οποίο τα επίκεντρα ευθυγραμμίζονται σε διεύθυνση ΝΔ-ΒΑ στα νοτιοδυτικά της Ανύδρου. Μέρος της δραστηριότητας διαχέεται βόρεια της Ανύδρου με περισσότερο διάσπαρτα επίκεντρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, στις 5 Φεβρουαρίου η σεισμικότητα συνέχισε να μεταναστεύει προς τα βορειοανατολικά με περίπου τον ίδιο ρυθμό όπως και τις αμέσως προηγούμενες ημέρες. Οι μεγαλύτεροι σεισμοί (M³4.0) εντοπίζονται βόρεια της Ανύδρου, σε επικεντρικές αποστάσεις έως ~6 km. Στις 5 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 120 σεισμοί, εκ των οποίων 19 με M³4.0, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός είχε μέγεθος Μ=5.1. Κατά τις πρώτες ώρες της 6ης Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 30 σεισμοί, εκ των οποίων 11 με μεγέθη M³4.0 και 5 με Μ³4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός είχε μέγεθος 4.6, με τους περισσότερους σεισμούς να σημειώνονται νοτιοδυτικά της Ανύδρου.