Παρασκευή, 8 Νοε.
13oC Αθήνα

Σαρηγιάννης: Κλειστό λιανεμπόριο, εστίαση και σχολεία μέχρι και τον Γενάρη – SMS τις γιορτές

Σαρηγιάννης: Κλειστό λιανεμπόριο, εστίαση και σχολεία μέχρι και τον Γενάρη – SMS τις γιορτές
Intime Αρχείο

Στα επόμενα βήματα αναφέρθηκε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης προκειμένου να μειωθούν τα κρούσματα του κορονοϊού στα 500 ημερησίως. Ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, προτείνει να μην αρθεί το lockdown πριν τον Ιανουάριο, να μείνουν κλειστά σχολεία και εστίαση και να διατηρηθούν τα SMS τα Χριστούγεννα.

Παράλληλα, ο κ. Σαρηγιάννης εμφανίζεται αισιόδοξος ότι στις 23 Δεκεμβρίου θα μειωθεί η πληρότητα των ΜΕΘ στο 60%. Τονίζει ότι μόνο αν διατηρηθεί το lockdown μέχρι τον Ιανουάριο, θα δούμε πτώση των κρουσμάτων στα 500. Χαρακτηρίζει, ωστόσο, ανησυχητική την επιβράδυνση της μείωσης των κρουσμάτων, πράγμα που αν συνεχιστεί θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων με άλλα δεδομένα.

Ο κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στο GRTimes.gr αναφέρει ότι συζητείται η άρση του lockdown σε μία ιδιαίτερα επικίνδυνη εποχή. Αφενός εμφανίζεται μία σχετική επιβράδυνση στην μείωση των κρουσμάτων, η οποία ενδεχομένως να οφείλεται σε εστίες μετάδοσης του κορονοϊού που δεν έχουν εντοπιστεί και αφετέρου το κλίμα είναι ιδιαίτερα φιλικό προς τον ιό, αφού το κρύο ευνοεί τη μέγιστη μεταδοτικότητά του, σύμφωνα με τον ίδιο.

Click4more: Λύματα: «Βράζει» ακόμα η Θεσσαλονίκη – Αντιστέκεται ο κορονοϊός!

“Μέχρι και τις 17 Νοεμβρίου το lockdown δεν εφαρμόστηκε όπως ήταν σχεδιασμένο. Μετά τις 18 όμως, οι πολίτες έχουν επιδείξει πολύ μεγαλύτερη συμμόρφωση”, διακρίνει ο κ. Σαρηγιάννης, τονίζοντας ότι στη λεγόμενη “συμπεριφορά των πολιτών”, συγκαταλέγει γενικότερα την καθημερινότητά τους, όπως για παράδειγμα το συνωστισμό στα λεωφορεία, ευθύνη που αφορά στην Πολιτεία.

Σαρηγιάννης: Να μην ανοίξει η λιανική αν αντέχει η οικονομία

Τα κριτήρια ωστόσο για το άνοιγμα της αγοράς διαφέρουν, αφού άλλοι δίνουν έμφαση στο ποσοστό διαθεσιμότητας ΜΕΘ, που αυτή τη στιγμή ανέρχεται στο 85%, άλλοι στον αριθμό κρουσμάτων, τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο θα φτάσουν τα 500 τον Ιανουάριο, μόνο αν διατηρηθεί το lockdown μέχρι τότε, και άλλοι στο δείκτη θετικότητας, ο οποίος ανέρχεται αυτή τη στιγμή στο μη ασφαλές 7%, ενώ το επιθυμητό είναι το 4%. Η κυβέρνηση, ενδεχομένως να αποφασίσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου με γνώμονα τη διαθεσιμότητα σε ΜΕΘ στο 60% που θα εμφανιστεί γύρω στις 23 Δεκεμβρίου, πράγμα το οποίο τον βρίσκει αντίθετο.

“Η λιανική είναι καλό να μην ανοίξει, ούτε την εορταστική περίοδο. Αν μπορούμε να διατηρήσουμε το lockdown μέχρι το νέο έτος, τότε αυτό είναι το καλύτερο. Αν όμως δε μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά, πρέπει να γίνει διάλογος με τους φορείς. Το θέμα δεν είναι αν θα ανοίξουμε, αλλά πως θα ανοίξουμε. Πρέπει να εφαρμοστούν πολύ αυστηροί περιορισμοί. Δε γίνεται για παράδειγμα, να κλείνει ο έμπορος το μάτι στον πελάτη, επιτρέποντας την είσοδο στο μαγαζί, ενώ υπάρχουν υπεράριθμοι!”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σαρηγιάννης: Κλειστά σχολεία και εστίαση μέχρι και τον Γενάρη – SMS τις γιορτές

Ο κ. Σαρηγιάννης, προτείνει τη διατήρηση των SMS την εορταστική περίοδο, καθώς λειτουργούν αποτρεπτικά σε πολλές περιπτώσεις στις άσκοπες μετακινήσεις των πολιτών. Ακόμη, διαφωνεί με το άνοιγμα των σχολείων πριν το νέο έτος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση μάλλον οδηγείται στην απόρριψη αυτού του σεναρίου.

Click4more: Κορονοϊός: 4 συλλήψεις και “βροχή” προστίμων για τους παραβάτες των μέτρων

“Η εστίαση δεν πρέπει να ανοίξει. Η επιτροπή λοιμωξιολόγων εξετάζει το άνοιγμά της με μάσκα. Νομίζω όμως ότι αν δεν πέσουν οι δείκτες, δεν θα εισηγηθούν το άνοιγμα. Η τελική απόφαση θα παρθεί από την κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να συζητήσει με τους φορείς. Εκείνοι θέλουν να ανοίξουν με σκοπό να ξανακλείσουν;”, διερωτάται. 

Σαρηγιάννης: Να επενδύσουμε σε συσκευές απολύμανσης του αέρα

Ο κ. Σαρηγιάννης, τονίζει ότι το διάστημα του lockdown πρέπει να εξοπλιζόμαστε με τρόπους ώστε να μειωθεί η μετάδοση και όχι να πηγαίνουμε από το ένα lockdown στο άλλο. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν μείνουμε έναν μήνα ακόμη μέσα, υπάρχει χρόνος για να βελτιωθούν οι συνθήκες με τις οποίες θα ανοίξουμε. Προτείνει τον εξοπλισμό των καταστημάτων με συσκευές απολύμανσης του αέρα:

“Η συγκεκριμένη συσκευή, ουσιαστικά ρουφάει τον αέρα, ο αέρας ακτινοβολείται με υπεριώδεις ακτινοβολίες, φιλτράρεται και ξαναβγαίνει καθαρός. Το κόστος των συσκευών, είναι 2.300 ευρώ μάξιμουμ και έχουν φοβερή αποδοτικότητα. Μπορούν να μειώσουν τα υπέρλεπτα σωματίδια στο 95%. Σε συνδυασμό με τη χρήση μάσκας, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Το ίδιο, μπορεί να γίνει στα λεωφορεία. Πρώτα θα πρέπει να εστιάσουμε στην απολύμανση, στη σωστή ιχνηλάτηση και την τηλεργασία, όπου γίνεται και μετά να εφαρμόζουμε το lockdown”, προτείνει.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να εφοδιαστούν τα καταστήματα με αυτές τις συσκευές, ο κ. Σαρηγιάννης υπενθυμίζει:

Click4more: Χαλκίδα: Σκηνές έξω από το νοσοκομείο για ασθενείς με κορονοϊό (pics, video)

«Θα δοθούν από το ΕΣΠΑ έως και 5000 ευρώ στους εστιάτορες για τον εφοδιασμό με θερμαντικές συσκευές. Αν τις 5000 τις κάναμε 6000 και δινόταν η δυνατότητα στο μαγαζί να φιλοξενήσει πελάτες στο εσωτερικό του καταστήματος, επενδύοντας στις συσκευές απολύμανσης δεν θα ήταν καλύτερα; Η Γερμανία το έκανε ήδη. Αν δείτε τον κατάλογο που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, θα δείτε ότι υπήρξε μέριμνα για απολύμανση του αέρα», ενώ συνεχίζει: «Επικίνδυνος δεν είναι μόνο ο Covid-19. Επενδύοντας εκεί, προφυλάσσεσαι από άλλες ασθένειες και βεβαίως είσαι θωρακισμένος σε μία μελλοντική πανδημία».

Σαρηγιάννης: Δε γίνεται σωστή δειγματοληψία

Ο κ. Σαρηγιάννης, αναφέρει ότι πλέον δε γίνεται τυχαία δειγματοληψία στον πληθυσμό, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται το έργο των ειδικών. 

“Το δείγμα μας δεν είναι το ίδιο κάθε μέρα. Όποιος έχει συμπτώματα πραγματοποιεί τεστ. Δε μπορούμε έτσι να έχουμε εικόνα για το συνολικό πληθυσμό. Για να καταλάβετε, αν παίρνω καθημερινά ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα των 10.000 πολιτών, πραγματοποιώ τεστ, εντοπίζω τους θετικούς και κάνω αυτή τη διαδικασία καθημερινά, μπορώ μετά με μία αναγωγή στο συνολικό πληθυσμό, δηλαδή στα 10.000.000 να πω με σχετική ασφάλεια πόσα κρούσματα υπάρχουν. Τώρα, έτσι που γίνεται, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι στα 10.000 τεστ, για παράδειγμα, έχω 2.500 θετικούς. Όμως το δείγμα δεν είναι αντιπροσωπευτικό. Αυτοί οι 10.000 έχουν συμπτώματα. Δε σημαίνει ότι επειδή πήγαν οικειοθελώς να ελεγχθούν και κάποιοι είχαν Covid, ότι και στους 10.000.000 υπάρχουν αντίστοιχα κρούσματα”, εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης.

Σαρηγιάννης:  Έχω εμπιστοσύνη στον ΕΟΔΥ –  Έχει σταματήσει η ιχνηλάτηση

Κλείνοντας, ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι έχει εμπιστοσύνη στον ΕΟΔΥ και τα όποια λάθη γίνονται, σίγουρα δεν είναι εσκεμμένα. Ωστόσο καταδικάζει το γεγονός ότι η ιχνηλάτηση έχει διακοπεί:

“Μέγα λάθος. Είναι πολλά τα κρούσματα και δεν προλαβαίνουν να κάνουν ιχνηλάτηση. Σε αυτό θα έπρεπε να έχουμε εστιάσει. Επαναλαμβάνω, πρώτα εστιάζουμε στη σωστή ιχνηλάτηση, στην απολύμανση και στην τηλεργασία, και μετά εφαρμόζουμε lockdown”.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις