Τετάρτη, 20 Νοε.
14oC Αθήνα

Σαρηγιάννης: Πάνω από 6.000 κρούσματα ημερησίως μέχρι τις 15 Αυγούστου

Σαρηγιάννης: Πάνω από 6.000 κρούσματα ημερησίως μέχρι τις 15 Αυγούστου

Κρίσιμες είναι οι επόμενες μέρες σύμφωνα με τον καθηγητή περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη. Ο ίδιος δήλωσε πως αν συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό τότε μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο τα κρούσματα του κορονοϊού θα φτάσουν τα 6.000 ημερησίως.

Σημείωσε πως: «Παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή ο αριθμός των διασωληνωμένων και των αναγκών για ΜΕΘ είναι χαμηλός, αν φτάσουμε σε πολύ μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων, όσο και αν είναι μικρή η πιθανότητα σοβαρής νόσησης για έναν νέο οργανισμό, κάποιοι θα νοσήσουν. Στατιστικά ισχύει αυτό. Είναι ένα μικρό ποσοστό, αλλά είναι ικανό να γεμίσει τα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ αν πάμε σε πολύ υψηλά κρούσματα».

Εκτίμησε πως αν κάνουμε πολλά τεστ τότε εύκολα μπορούμε να φτάσουμε στα 6.400 κρούσματα μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο. 

Στοχευμένα τεστ

Τόνισε, δε, πως «αυτό που συζητάμε είναι ένα ευέλικτο και ενεργό σύστημα επιτήρησης . Αποτελεί πρόβλημα που έχουν μειωθεί τα self test καθώς αρκετό μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν είναι εμβολιασμένο. Ο ΕΟΔΥ πρέπει να κάνει στοχευμένα τεστ σε περιοχές με αυξητική τάση και φυσικά να βάζουμε σε καραντίνα όσους είναι θετικούς» και συμπλήρωσε: «Με το στοχευμένο testing θα μπορέσει να αποφευχθεί η τόσο μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων τον Δεκαπενταύγουστο».

Σχετικά με τα εμβόλια ο ίδιος τόνισε πως: «Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στα εμβόλια έχουν αναπτυχθεί εδώ και 10 χρόνια. Τα μοντέλα που τρέχουμε εμείς, είχαν αναπτυχθεί από μελέτες 10-15 ετών. Ήταν έτοιμα για άλλες εφαρμογές, και το ίδιο έγινε με τα εμβόλια. Έγιναν γρήγορα οι κλινικές μελέτες, καθώς με μεγάλο ρίσκο των εταιρειών έγιναν παράλληλα τα τρία στάδια των κλινικών ερευνών, που αν κάτι πήγαινε στραβά θα έχαναν δισεκατομμύρια.

Αυτό που είναι σημαντικό, είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε την καλύτερη κλινική μελέτη που υπάρχει. Χρησιμοποιούμε τα εμβόλια αυτά σε εκατοντάδες εκατομμύρια πληθυσμού και έχουμε ένα εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό παρενεργειών, που είναι λογικό να υπάρχουν σε κάθε φάρμακο.

Το σημαντικότερο που θα μπορούσα να πω στα νέα παιδιά είναι ότι τα εμβόλια είναι ο πιο ασφαλής και άμεσος τρόπος για να μπορέσουμε να φιλήσουμε την κοπέλα μας, αλλά και τη γιαγιά μας. Αυτή είναι η ουσία. Για να μπορούμε να δουλέψουμε χωρίς περιορισμούς».

Δύσκολος χειμώνας

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως ο επικείμενος χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος αν οι πολίτες συνεχίζουν να μην εμβολιάζονται: «Μπορεί να μας περιμένει κάτι πολύ δύσκολο αν δεν εμβολιαστούμε. Μπορεί να είναι κάτι μέτριο, που επίσης θα είναι δύσκολο, επειδή θα αλλάξει ο καιρός και θα είμαστε περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους. Το καλοκαίρι μας προστατεύει γιατί δεν επηρεαζόμαστε τόσο από τα σωματίδια στον αέρα. Το χειμώνα αν κάποιος φτερνιστεί σε ένα δωμάτιο και φύγει και μπω εγώ, οι πιθανότητες να κολλήσω είναι πολύ μεγάλες, ενώ δεν είναι κανείς εκεί. Όταν θα είμαστε σε κλειστούς χώρους, οι πιθανότητες να νοσήσουμε είναι πολύ μεγάλες».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις