Τους φόβους του για τρίτο κύματος πανδημίας του κορονοϊού το οποίο θα κορυφωθεί τον Μάιο εκφράζει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Σαρηγιάννης είπε πως τα μέτρα που πάρθηκαν μπορεί να αποτελέσουν ένα ανάχωμα στο τρίκο κύμα κορονοϊού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ωστόσο ανέφερε πως «η πίεση θα αυξηθεί, γιατί θα υπάρξει και η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών και η διασπορά του κυρίαρχου στελέχους στην ελληνική κοινότητα. Στην κορύφωση του το τρίτο κύμα θα φτάσει τον Μάιο, γύρω στο Πάσχα, αλλά ίσως μια κρίσιμη ημερομηνία είναι η 21η Μαρτίου, οπότε και θεωρώ ότι θα υπάρχει πίεση στις ΜΕΘ της Αττικής. Αυτή τη στιγμή η πληρότητα τους βρίσκεται στο 65% και την 21η Μαρτίου εκτιμώ ότι θα φτάσει στο 100%, αν δε ληφθούν μέτρα».
Σημείωσε όμως πως είναι πολύ καλά τα νέα για τη Βρετανική μετάλλαξη, καθώς η μεταδοτικότητά του δεν είναι αυξημένη κατά 50% αλλά κατά 30%.
Εκτίμησε πάντως πως στη χώρα μας θα υπάρξει μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού την επόμενη εβδομάδα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Τηλεργασία στο 70%, δεν θα έχουμε ολικό lockdown»
Σε σχέση με το τι θα πρέπει ακόμα να γίνει, ο κ. Σαρηγιάννης υποστήριξε πως θα πρέπει να υπάρξει αύξηση της τηλεργασίας στο 70%.
Σημείωσε επίσης πως «όσο κρατιόμαστε σε χαμηλό βαθμό διασποράς, τα δημοτικά σχολεία μπορούν να λειτουργούν», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως δε θα υπάρξει ολικό σκληρό lockdown όπως αυτό στις κόκκινες περιοχές.
Κρίσιμοι φυσικα είναι και οι εμβολιασμοί, με τον καθηγητή να σημειώνει πως αν εμβολιαστεί ένα ποσοστό 20%-30% του πληθυσμού γρήγορα, θα δημιουργηθεί ένα σημαντικό ανάχωμα.
«Ναι μεν δε θα πρέπει να κυκλοφορούμε χωρίς μάσκα, γιατί ο κίνδυνος ακόμα θα υπάρχει γύρω μας, αλλά οι άνθρωποι που θα είναι διαθέσιμοι για να μεταδώσουν τον ιό θα είναι λιγότεροι. Άρα δε θα είμαστε σε ανοσία της αγέλης, αλλά θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση υγειονομικά».