Τρίτη, 19 Νοε.
17oC Αθήνα

«Σε άμεσο κίνδυνο» η ζωή των Ελλήνων ναυτικών που είναι εγκλωβισμένοι στην Κίνα

«Σε άμεσο κίνδυνο» η ζωή των Ελλήνων ναυτικών που είναι εγκλωβισμένοι στην Κίνα
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

«Η υγεία των ναυτικών που βρίσκονται στο υπό ελληνική σημαία φορτηγό πλοίο “Angelic Power” είναι σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση» αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ).

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας στο συγκεκριμένο πλοίο που επιβαίνουν συνολικά 22 άτομα, μεταξύ των οποίων 8 Έλληνες ναυτικοί και 1 Έλληνας τεχνικός επιθεωρητής έχει επιβληθεί από Ναυτικό Δικαστήριο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, το μέτρο της απαγόρευσης απόπλου από το αγκυροβόλιο Γκουισάν.

Όπως αναφέρει στη σημερινή της ανακοίνωση η ΠΕΝΕΝ, μετά από επανειλημμένες τηλεφωνικές επικοινωνίες του ναυτεργατικού σωματείου με το συγκεκριμένο πλοίο «πέντε μέλη του πληρώματος έχουν άμεση ανάγκη (μεταξύ των οποίων και ο πλοίαρχος) ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».

Επίσης τονίζει ότι «η ψυχολογική κατάσταση πολλών ναυτικών έχει επιβαρυνθεί δραματικά αφού ορισμένοι από αυτούς βρίσκονται έως και 17 μήνες εγκλωβισμένοι στο πλοίο ενώ έχουν αρχίσει να τελειώνουν και η τροφοδοσία και τα καύσιμα του πλοίου».

Click4More: SOS από Έλληνες ναυτικούς – «Όμηροι» στη θάλασσα της Κίνας εδώ και 8 μήνες

«Η αντιπαλότητα και οι οικονομικές διαφορές μεταξύ των διαχειριστριών εταιριών του πλοίου έχουν καταστήσει θύματα και ομήρους τους ναυτικούς του πλοίου και το κυριότερο τους εκθέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία τους και παράλληλα υπονομεύουν το σύνολο των δικαιωμάτων τους», προσθέτει στην ανακοίνωσή της η ΠΕΝΕΝ.

Σημειώνεται, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχουν κινήσει ήδη τις διαδικασίες διοικητικών και ποινικών κυρώσεων κατά της διαχειρίστριας εταιρείας του πλοίου για μη συμμόρφωση στις συνεχείς έγγραφες οδηγίες και εντολές και μη διενέργεια των οφειλόμενων πράξεων για την αποβίβαση του πληρώματος.

Πρόσφατα ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα είχε δηλώσει ότι «το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτική παρακολουθεί ανελλιπώς τις εξελίξεις, ενώ έχει ήδη κινηθεί σε διπλωματικό επίπεδο και θα συνεχίσει να πιέζει και να παρεμβαίνει σε κάθε κατεύθυνση, με στόχο την ασφαλή επιστροφή των ναυτικών».

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής, μάλιστα, συνομίλησε τηλεφωνικώς για το θέμα με την πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Αθήνα, στην οποία απέστειλε και επιστολή, ζητώντας την προστασία των ναυτικών και των δικαιωμάτων τους, την εξασφάλιση κάθε δυνατής συνδρομής για την παροχή ιατρικής βοήθειας και την αποβίβαση και τον επαναπατρισμό των επιβαινόντων στο πλοίο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το τελευταίο προχώρησε:

– Σε άμεση ενημέρωση των προξενικών Αρχών της χώρας μας στην Κίνα, για την παροχή κάθε δυνατής συνδρομής και διασφάλιση συνεχούς επικοινωνία με τα μέλη του πληρώματος.

– Σε μετακίνηση του Ναυτιλιακού Ακόλουθου Σαγκάης στην περιοχή αγκυροβολίας του πλοίου από 5.3.2021, για την παροχή κάθε δυνατής συνδρομής στο έργο της εκεί ελληνικής προξενικής Αρχής και την αυτοπρόσωπη παρέμβασή του στις αρμόδιες κινεζικές Αρχές.

– Σε αποστολή τεσσάρων διπλωματικών διαβημάτων προς τις αρμόδιες Αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, με τα οποία ζητείται η άμεση παροχή ιατρικής βοήθειας στους ναυτικούς στην ξηρά, η διερεύνηση κάθε δυνατής εναλλακτικής ενέργειας για την αποβίβασή τους, η επιστροφή σε αυτούς των ταξιδιωτικών εγγράφων που είχαν παρακρατηθεί (τα οποία τελικώς παρελήφθησαν από εκπρόσωπο του Γεν. Προξενείου της Ελλάδας στις 19 Μαρτίου), καθώς και η μετακίνηση του πλοίου σε ασφαλή θέση, εντός λιμένα.

– Σε συνεχή επικοινωνία με την Oμάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις