Αύξηση παρουσιάζουν φέτος οι εποχικές ιώσεις – τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες – αλλά όχι οι ίδιες ιώσεις που μας απασχόλησαν επίμονα τα προηγούμενα χρόνια, όπως η γρίπη και ο κορονοϊός.
“Κεφάλι” παίρνουν οι ιώσεις που είχαν σχεδόν εξαφανιστεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ οι εποχικές λοιμώξεις που μας ταλαιπωρούσαν πέρυσι την ίδια εποχή, δηλαδή η γρίπη (σε πρόωρη εμφάνιση πέρυσι), η COVID-19 και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) διασπείρονται φέτος με μικρότερη ταχύτητα.
Αυτό τουλάχιστον διαπιστώνουν από τις κλινικές παρατηρήσεις τους στα δημόσια νοσοκομεία, οι γιατροί του ΕΣΥ.
“Έχουμε πάρα πολλές ιώσεις ρετροϊούς, εντεροϊούς και πολλά περιστατικά από τον ιό Κοξάκι, εξαιτίας του οποίου φαίνεται να έχουμε αρκετές προσβολές σε παιδιά”, αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης και εξηγεί:
“Ο ιός Κοξάκι, που ανήκει στους εντεροϊούς φαίνεται να είναι πιο επίμονος φέτος και κάνει πιο βαριά και παρατεταμένη εικόνα. Σπανιότερα το Κοξάκι σχετίζεται και με προβλήματα από το καρδιολογικό, μικρές μυοκαρδίτιδες ή σοβαρότερες. Υπάρχουν επίσης, και κάποιες γρίπες, που κάνουν δειλά – δειλά κάνει την εμφάνισή τους”, σημειώνει ο ίδιος.
Ιώσεις: Σε ύφεση ο κορονοϊός, αλλά ο καιρός… χαλάει!
Οι επιστήμονες δεν εφησυχάζουν. Όπως λένε, η εποχή των ιώσεων ήδη έχει ξεκινήσει και ο καιρός χαλάει. Δεν αποκλείεται η εικόνα σε ελάχιστες εβδομάδες να είναι τελείως διαφορετική, αν και αυτή τη στιγμή δεν δεχόμαστε σημαντική επιβάρυνση από τον κορονοϊό.
“Αν εξαιρέσει κανείς την έξαρση του ιού Κοξάκι στα παιδιά, προς το παρόν όλα δείχνουν ότι είναι μια συνηθισμένη χρονιά”, αναφέρει ο Καθηγητής Τζανάκης και εξηγεί:
“Ο κορονοϊός έχει μια συνηθισμένη πορεία και μάλλον βρισκόμαστε σε μια ύφεση σε σχέση με τις προηγούμενες δύο – τρεις εβδομάδες. Μας έχει βοηθήσει πολύ ο καλός καιρός. Τώρα από δω και πέρα θα δούμε τι θα γίνει που θα κλειστούμε μέσα με την κακοκαιρία. Θα πρέπει ο κόσμος να προετοιμαστεί και να εμβολιαστεί εγκαίρως, όπως ακριβώς συνιστούν οι αρμόδιοι και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών”, τονίζει.
Ν. Τζανάκης: Δεν θέλουμε να έχουμε πολλά περιστατικά Κοξάκι
Ως προς τα πολλά κρούσματα Κοξάκι στα παιδιά; Είναι μια ανησυχητική κατάσταση, όπως αναφέρει ο γιατρός, γιατί ο ιός κάνει συχνά επιπλοκές.
“Αυτή τη στιγμή μας προβληματίζουν κυρίως οι άλλοι αναπνευστικοί ιοί εκτός γρίπης, κορονοϊού και αναπνευστικού συγκυτιακού. Μας προβληματίζουν δηλαδή οι εντεροϊοί και κυρίως τα μικρά παιδιά με το Κοξάκι. Κολλάνε κυρίως τους μεγάλους και τους κάνουν κρυολογήματα και κάποιες φορές πιο επίμονα”, τονίζει ο γιατρός και προσθέτει:
“Κοξάκι δεν θέλουμε να έχουμε πάρα πολλά γιατί αναγκαστικά θα έχουμε και κάποια “προβληματικά περιστατικά”. Κάποιες μυοκαρδίτιδες κα. Δεν είναι ανάγκη να αρρωστήσουν όλα τα παιδιά με Κοξάκι. Καλό θα είναι να μην τα στέλνουν οι γονείς τους στο σχολείο, στους παιδικούς σταθμούς και στα νηπιαγωγεία, εάν είναι άρρωστα προκειμένου να αποφύγουμε τη διασπορά”.
Κίνα: Μυστηριώδης πνευμονία στα παιδιά
Ως προς την πνευμονία με τα μυστηριώδη συμπτώματα, εξαιτίας της οποίας έχουν πλημμυρίσει με παιδιά τα νοσοκομεία της Κίνας οι γιατροί στην Ελλάδα δηλώνουν άγνοια.
Κι αυτό εξαιτίας του γεγονότος της μυστικοπάθειας της χώρας αυτής, και των λιγοστών στοιχείων που προσκομίζουν οι αξιωματούχοι της, στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές (ΠΟΥ).
“Εάν και εφόσον φανεί ότι μπορεί να υπάρχει και κάτι άλλο, θα ανησυχήσουμε. Γιατί προς το παρόν δεν έχουμε κάτι επιπλέον και η Κίνα έδωσε κάποιες απαντήσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Προς το παρόν είμαστε σε επιφυλακή, απλά βλέπουμε μήπως και υπάρξει κάτι επιπλέον”, δήλωσε το πρωί της Δευτέρας (27/11) στην ΕΡΤ o επικ. Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Σύμφωνα με τις επίσημες εξηγήσεις που έδωσε η χώρα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά οφείλεται στη χαμηλή ανοσία που παρουσιάζουν εξαιτίας των παρατεταμένων lockdown στη χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.
“Δεν αποκλείεται να είναι έτσι. Απλώς ανησυχούμε εξαιτίας της μυστικοπάθειας και της αδιαφάνειας που υπάρχει στη χώρα αυτή, πάνω σ’ αυτά τα ζητήματα”, συμπληρώνει ο Καθηγητής Τζανάκης και συνεχίζει:
“Το σημαντικό είναι τα κρούσματα αυτά να μην συμπυκνώνονται κάπου συγκεκριμένα γεωγραφικά. Και δεύτερον να απομονωθούν οι αιτιολογικοί παράγοντες κι αν είναι τα συνήθη αίτια, δηλαδή εάν τα κρούσματα είναι είτε ιογενούς είτε μικροβιακής προέλευσης, τότε θα ησυχάσουμε. Αν φυσικά είναι κάτι καινούργιο κι ένα νέο παθογόνο, αυτό φυσικά θα φανεί”, καταλήγει ο ίδιος.
Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr