Site icon NewsIT
14:13 | 31.07.17

Σε καραντίνα 4 χωριά της Θήβας για ελονοσία

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Newsit Newsroom

Σε καραντίνα είναι τέσσερα χωριά του Δήμου Θηβαίων και συγκεκριμένα στη δημοτική ενότητα Πλαταιών, μετά από σχετική οδηγία του ΚΕΕΛΠΝΟ, λόγω του εγχώριου κρούσματος ελονοσίας που καταγράφηκε στην περιοχή πριν από δέκα ημέρες περίπου.

Κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ επισκέφθηκε την τοπική κοινότητα των Λεύκτρων για να ενημερώσει τους κατοίκους για τη μετάδοση της νόσου, τα συμπτώματα της ασθένειας και τα μέτρα πρόληψης και αυτοπροστασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο άνθρωπος ο οποίος νόσησε, από τσίμπημα κουνουπιού στην περιοχή που κατοικεί, δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο και είναι καλά στην υγεία του.

Η ελονοσία (malaria) είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το παράσιτο “πλασμώδιο” της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως μέσω τσιμπήματος μολυσμένου Ανωφελούς κουνουπιού (Anopheles). Η ελονοσία ενδημεί -με συνεχιζόμενη μετάδοση- σε 91 χώρες/περιοχές του πλανήτη (WHO, World Malaria Report, 2016), κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Η ελονοσία ήταν ενδημική και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής έως τα μισά του 20ού αιώνα, εξαλείφθηκε όμως από αυτές, κατόπιν εντατικών προγραμμάτων ελέγχου.

Στην Ελλάδα η νόσος εκριζώθηκε το 1974, μετά από εντατικό και επίπονο πρόγραμμα καταπολέμησης (1946-1960). Έκτοτε καταγράφονται πανελλαδικά ετησίως 20-110 εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας στην Ελλάδα, δηλαδή κρούσματα που προσβλήθηκαν σε χώρα του εξωτερικού. Η καταγραφή εισαγόμενων κρουσμάτων ελονοσίας είναι απολύτως αναμενόμενη, με την αύξηση των ταξιδιών και μετακινήσεων πληθυσμών παγκοσμίως, και παρατηρείται σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες.

Επιπρόσθετα, τα τελευταία έτη, από το 2009 και μετά, καταγράφηκαν -σχεδόν κάθε έτος- σε διάφορες περιοχές της χώρας κρούσματα P.vivax ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης (σε ασθενείς που δεν ανέφεραν ιστορικό ταξιδιού σε ενδημικές χώρες), κυρίως ως σποραδικά κρούσματα, αλλά και σε συρροές (ιδίως τα έτη 2011-2012).

Στον Πίνακα που ακολουθεί απεικονίζεται ο αριθμός των δηλωθέντων κρουσμάτων ελονοσίας ανά επιδημιολογική κατάταξη και έτος, τα τελευταία χρόνια.

Όπως δείχνουν τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα, παρά την εξάλειψη της ελονοσίας από τη χώρα μας το 1974, το ενδεχόμενο επανεγκατάστασης της νόσου είναι υπαρκτό σε ορισμένες περιοχές, όπου συνδυάζεται η παρουσία των κατάλληλων διαβιβαστών (Aνωφελών κουνουπιών) με την παρουσία ασθενών που έρχονται από ενδημικές για την ελονοσία χώρες.

Πηγή: LamiaReport

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version