Site icon NewsIT
12:35 | 18.02.20

Σε τροχιά συνεδρίου η ΓΣΕΕ

Σε τροχιά συνεδρίου η ΓΣΕΕ
Αιμίλιος Περδικάρης

Οριστικά την επόμενη Τρίτη (25/2) θα πραγματοποιηθεί το 37ο συνέδριο της ΓΣΕΕ, στο οποίο θα εκλεγεί νέα διοίκηση.

Παρά τις απειλές του ΠΑΜΕ και τα βίαια επεισόδια που αμαύρωσαν τις προηγούμενες απόπειρες για τη διεξαγωγή του συνεδρίου σε Καλαμάτα και Ρόδο – και τα οποία αποδίδονται στο ΠΑΜΕ – ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος διαβεβαιώνει μιλώντας στο newsit.gr ότι «το συνέδριο θα γίνει κανονικά, γιατί οι εργαζόμενοι είναι σε θέση να το προασπίσουν. Οι τραμπουκισμοί δεν θα περάσουν και η δημοκρατία δεν μπορεί να επιβληθεί με ρόπαλα. Φανταστείτε: αν το κάνουν αυτό στο συνέδριο, αύριο τι μπορούν να κάνουν;», διερωτάται χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παναγόπουλος τονίζει δε πως το διακύβευμα της διεξαγωγής του συνεδρίου δεν αφορά στο εάν η πολιτική της πλειοψηφίας είναι σωστή ή λάθος, αλλά εάν θα μπορούν να λειτουργούν τα συνδικάτα και να εκλέγουν τις ηγεσίες τους με απολύτως δημοκρατικές διαδικασίες. «Η διεξαγωγή του συνεδρίου είναι θέμα δημοκρατίας και γνήσιας έκφρασης των εργατικών δυνάμεων», υπογραμμίζει.

Πάντως, μέσω του newsit.gr, ο κ. Παναγόπουλος προχωρεί σε μια πρόταση που θα συζητηθεί: «Είναι δέσμευσή μου ότι, εάν εκλεγεί νέα ηγεσία στο συνέδριο, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνει ένα συνέδριο θέσεων για να ειπωθούν όλα. Ένα συνέδριο στο οποίο καθένας θ’ αντιμετωπίσει τον άλλον με τις ιδέες του και όχι με τα στυλιάρια».

Το συνέδριο της ΓΣΕΕ θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace στη Βούλα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει δώσει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις στη ΓΣΕΕ για την τήρηση της νομιμότητας και την ασφάλεια των συνέδρων, ενώ θα δώσει το παρών ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η παρουσία του πρωθυπουργού αποκαθιστά τη θεσμική διαδικασία και είναι απολύτως συμβολική ως προς την επανεκκίνηση του κοινωνικού διαλόγου, ο οποίος είχε «παγώσει» επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο μοναδικός πρωθυπουργός στη Μεταπολίτευση που δεν έδωσε το παρών σε συνέδριο της ΓΣΕΕ. Παρούσα θα είναι και η Φώφη Γεννηματά, ενώ θα προσκληθούν θεσμικά και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.

Μολαταύτα, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας καταφέρθηκε εναντίον της ΓΣΕΕ και της ηγεσίας της. «Δυστυχώς, υιοθετεί μια ρητορική που εκπορεύεται από τη στάση και τις ενέργειες του ΠΑΜΕ και πέρα από υβριστική είναι, ενδεχομένως, και ποινικά κολάσιμη», λέει ο κ. Παναγόπουλος και προσθέτει ότι «είναι πρώτη φορά που ένας πολιτικός αρχηγός συναντά τον πρωθυπουργό και του λέει “οι δικοί μου είναι καλοί και οι άλλοι κακοί”. Δεν μπορούν να υπάρχουν κόμματα που συμπεριφέρονται ως συνδικάτα και συνδικάτα που συμπεριφέρονται ως κόμματα», καταλήγει, υπενθυμίζοντας με νόημα πως «στη ΓΣΕΕ εκλεγόμαστε με απλή αναλογική, δίχως περιορισμούς».

Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις του ΠΑΜΕ για την απόφαση να πραγματοποιηθεί το συνέδριο εντός μίας ημέρας, η απάντηση από την πλευρά του προέδρου της ΓΣΕΕ είναι πως «η δικαστική απόφαση ορίζει πως μπορούμε να κάνουμε μόνο εκλογές. Αν το δούμε πάλι χιουμοριστικά, γιατί να κάνουμε για τρεις μέρες; Για να μας δέρνουν για τρεις μέρες;», αναφέρει. Μιλώντας για «δικαστική απόφαση» ο κ. Παναγόπουλος εννοεί πως από τη στιγμή της διάλυσης των συνεδρίων της Συνομοσπονδίας σε Καλαμάτα και Ρόδο έχει παραταθεί η θητεία της διοίκησης της ΓΣΕΕ με απόφαση του Πρωτοδικείου περί «προσωρινής διοίκησης» και με μοναδικό σκοπό να την οδηγήσει σε εκλογή νέας ηγεσίας.

Το τελευταίο ενισχύει την ανάγκη να πραγματοποιηθεί κανονικά το 37ο συνέδριο και να εκλεγεί νέα διοίκηση της Συνομοσπονδίας. Τι θα γίνει σε διαφορετική περίπτωση; «Υπάρχει ο κίνδυνος ν’ ανοίξει η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό χωρίς τη ΓΣΕΕ. Δεν μπορεί να υπάρχει συντονισμός των εργατικών κέντρων και των ομοσπονδιών από την τριτοβάθμια οργάνωση. Δεν μπορέσαμε να υπογράψουμε την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και πετύχαμε, ευτυχώς, την επέκτασή της για ζητήματα που έχουν θεσμικό αποτέλεσμα, όπως το επίδομα γάμου. Δεν μπορούμε να παρέμβουμε για τη δημιουργία επαγγελματικών ταμείων ή για να υπογραφούν επιμέρους συμβάσεις. Έχει παγώσει η λειτουργία του ΟΜΕΔ (σ.σ.: διατησία). Δεν λειτουργεί η ΟΚΕ ή άλλες επιτροπές στις οποίες συμμετέχει η ΓΣΕΕ. Δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε επιτροπές για το ΕΣΠΑ και να εκφράσουμε ευνοϊκές θέσεις για τους εργαζομένους», επισημαίνει ο κ. Παναγόπουλος. Για να καταλήξει ως εξής: «Τελικά, μόνοι κερδισμένοι είναι οι εργοδότες. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κοινωνικός διάλογος, αλλά πρέπει να υπάρξει κι ας τον απεχθάνεται το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ».

Τέλος, λίγες μέρες πριν από το συνέδριο, το ΠΑΜΕ συνεχίζει να καταγγέλλει ότι στο σώμα του συνεδρίου συμμετέχουν 53 σύνεδροι-«μαϊμού», τους οποίους χαρακτηρίζει ως εργοδότες και όχι εργαζομένους. Μεταξύ αυτών, βρίσκονται και κάποιοι εργαζόμενοι του κλάδου των σούπερ μάρκετ, οι οποίοι απασχολούνται ως προϊστάμενοι τμημάτων στα κατά τόπους καταστήματα. Από την πλευρά των στελεχών της ΓΣΕΕ, όμως, καταγγέλλεται ότι αν αυτοί οι 53 «καρατομηθούν» από το συνέδριο – πράγμα το οποίο δεν έχει δικαίωμα να κάνει το συνέδριο – τότε ενδέχεται ακόμη και με μία δικαστική προσφυγή να κηρυχθεί άκυρο το συνέδριο. 

Επιπλέον, στελέχη της ΓΣΕΕ ισχυρίζονται δημοσίως ότι έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν ότι μέλη του ΠΑΜΕ που πρωτοστάτησαν στα επεισόδια σε Καλαμάτα και Ρόδο είναι έμμισθοι υπάλληλοι του ΚΚΕ, αλλά εκλέγονται από συνδικάτα, όπως αυτό των οικοδόμων ή και το σύλλογο εμποροϋπαλλήλων.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version