Ελλάδα

Σεισμοί στη Σαντορίνη: Αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις 4,8 και 4,6 Ρίχτερ μέσα σε λίγη ώρα

Από το πρωί της Τρίτης παρατηρείται μπαράζ σεισμών στη Σαντορίνη, καθώς σε λιγότερο από δύο ώρες έχουν σημειωθεί 8 σεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ

Μια μεγάλη σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας (10.2.2024) ενώ έκτοτε σημειώθηκαν μπαράζ σεισμών ανοιχτά της Σαντορίνης. Το πρωί της Τρίτης παρατηρείται έντονη σεισμική δραστηριότητα με ισχυρούς σεισμούς που ξεπερνούν τα 4,5 Ρίχτερ.

Στις 9:17 σημειώθηκε νέα δόνηση μεγέθους 4,8 Ρίχτερ ανοιχτά της Σαντορίνης νοτιοδυτικά της Αμοργού.

Από το πρωί έχουν σημειωθεί αλλεπάλληλοι σεισμοί στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό.

Συγκεκριμένα:

  • στις 9:17 σεισμός 4,8 Ρίχτερ,
  • στις 8:50 σεισμός 4 Ρίχτερ,
  • στις 8:39 σεισμός 4,6 Ρίχτερ,
  • στις 8 σεισμός 4,5 Ρίχτερ,
  • στις 7:58 σεισμός 4,8 Ρίχτερ,
  • στις 7:43 σεισμός 4,2 Ρίχτερ,
  • στις 7:36 σεισμός 4 Ρίχτερ,
  • στις 7:14 σεισμός 4,4 Ρίχτερ.

Ανήσυχοι οι κάτοικοι

Οι κάτοικοι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι και ταλαιπωρημένοι και, μεταξύ άλλων, δεν δείχνουν πια να έχουν εμπιστοσύνη στις δηλώσεις των ειδικών, ενώ εμφανίζονται ανήσυχοι για το πώς θα κινηθεί ο τουρισμός τους επόμενους μήνες. «Μη μας πουν πάλι ότι τώρα που ξέσπασε το 5,3 ότι περιμένουμε 5,6. Γιατί οι επιστήμονες τα μπερδεύουν λιγάκι, κακά τα ψέματα» λέει κάτοικος από τα Φηρά.

 

«Μακρόσυρτη ακολουθία» λέει ο Ευθύμιος Λέκκας

«Είχαμε προδιαγράψει» όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στις Κυκλάδες, σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Είχαμε εκτιμήσει ότι θα έχουμε «μια μακρόσυρτη σεισμική ακολουθία με μεγέθη τα οποία δεν θα είναι πάνω από 5,5 και η οποία θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες», ανέφερε προσθέτοντας πως έχουμε «μία κλασική σμηνοσειρά που περιλαμβάνει πολλούς μικρούς ή ενδιάμεσους σεισμούς».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα ένας τέτοιος σεισμός εκδηλώθηκε χθες το βράδυ, που ήταν ο μεγαλύτερος μέχρι τώρα μεγέθους 5,3: «Αυτή η αύξηση των μεγεθών που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα δεν είναι κάτι που δεν εντάσσεται μέσα σε όσα έχουμε πει», συνέχισε ο κ. Λέκκας, προσθέτοντας ότι βλέπουμε ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο και γίνεται προσπάθεια από τους ειδικούς να το ανιχνεύσουν και να το κατανοήσουν.

«Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορούμε να διακρίνουμε κύριο σεισμό», σημείωσε. «Ο κύριος σεισμός πρέπει να είναι μισό βαθμό, δηλαδή να είναι 5,5-5,6 πάνω από τη μάζα των σεισμών που έγιναν μέχρι τώρα για να ξεχωρίσει».

 

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, «είμαστε στην εξέλιξη μιας σεισμικής ακολουθίας και θα είμαστε έτσι το επόμενο διάστημα». Πάντως, όπως είπε, «παραμένει το δεύτερο αλλά ακραίο σενάριο που θέλει ένα σεισμό μεγαλύτερου μεγέθους 6 ή 6,1 ή 5,9 Ρίχτερ. Το σενάριο αυτό εξακολουθεί να έχει πολύ μικρές πιθανότητες», υπογράμμισε.

Επανέλαβε ότι «η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει να κάνει με τις ηφαιστειακές διεργασίες και κυρίως δεν έχει να κάνει με κάποια έστω και μικρή δραστηριοποίηση του ηφαιστείου». «Αυτά τα δύο είναι ανεξάρτητα γεωδυναμικά γεγονότα τα οποία πρέπει να διαχωρίσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε πως ένα ηφαίστειο μπορεί να εκραγεί αλλά «χρειάζεται πολλά χρόνια διεργασίας για να πούμε ότι φτάνουμε σε μία περίοδο που είναι πιθανό να δραστηριοποιηθεί».

Καραστάθης: «Δεν ανησυχούμε για τη δόνηση των 5,3 Ρίχτερ»

Στις 6:00 το απόγευμα θα συνεδριάσουν εκ νέου οι Επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού και Ηφαιστειακού Κινδύνου, προκειμένου να αναλύσουν τα δεδομένα από τη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, να αποφασίσουν τα βήματα που θα ακολουθήσουν.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης, σε δήλωση του στην ΕΡΤ είπε ότι η χθεσινοβραδινή δόνηση των 5,3 Ρίχτερ δεν τους ανησυχεί, καθώς σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, αυτό που συμβαίνει στη Σαντορίνη είναι μία σμηνοσειρά.

Το 5,3, όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν διαφέρει από το μεγάλο σεισμό των 5,2 Ρίχτερ που καταγράφηκε πριν από μερικές ημέρες. Η σεισμική δραστηριότητα παραμένει σταθερή, την παρακολουθούν και το θέμα είναι φυσικά να μην υπάρξει κάποια κλιμάκωση και κάποιος πιο ισχυρός σεισμός.

“Ο χθεσινός σεισμός μεγέθους 5,3 Ρίχτερ δεν διαφοροποιεί ουσιαστικά την εικόνα την οποία βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες. Είναι η διαφορά, από το μέγεθος που είχε σημειωθεί, αρκετά μικρή ώστε να θεωρηθεί κάτι διαφορετικό. Για την ώρα δεν μπορούμε να πούμε πολύ περισσότερα πράγματα από το να παρατηρούμε, να παρακολουθούμε την ακολουθία και να ανανεώνουμε τις εκτιμήσεις” σημείωσε αναλυτικά ο κ. Καραστάθης.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ο παραολυμπιονίκης Βασίλης Τσαγκάρης που σκότωσε τον ξενοδόχο στο Μοσχάτο μιλάει μέσα από τις φυλακές - Τα ισόβια, τα προβλήματα υγείας και η απεργία πείνας
«Αυτό που ζητάω είναι να με βγάλουν με “βραχιολάκι” μέχρι να γίνουν τα χειρουργεία, ή με κάποιον άλλον τρόπο... Εγώ πρέπει να βγω άμεσα»
Βασίλης Τσαγκάρης: Ο παραολυμπιονίκης που σκότωσε τον ξενοδόχο μιλάει μέσα από τις φυλακές – Τα ισόβια, τα προβλήματα υγείας και η απεργία πείνας