Ελλάδα

Σεισμοί στη Σαντορίνη: «Αυξημένη εδαφική παραμόρφωση του νησιού» είπαν οι σεισμολόγοι μετά τη σύσκεψη

Οι σεισμοί οφείλονται σε «συνδυασμό τεκτονικής και βαθύτερου μαγματισμού» αποφάνθηκαν οι επιστήμονες

Σχετική ύφεση παρουσιάζει η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού, διαπίστωσαν οι σεισμολόγοι που συσκέφθηκαν πάλι την Κυριακή (16.02.2025) για το πώς εξελίσσονται οι σεισμοί στη Σαντορίνη. «Παραμένουν ως έχουν τα προληπτικά μέτρα», ανακοίνωσαν οι επιστήμονες.

Ύφεση παρουσιάζουν πλέον οι σεισμοί στη Σαντορίνη, όπως διαπίστωσαν και οι σεισμολόγοι, καθώς στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή έχουν γίνει περίπου 1.300 δονήσεις από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 16 Φεβρουαρίου με μέγεθος άνω των 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με ισχυρότερη εκείνη των 5,3 R.

Τα μέλη των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ) επισημαίνουν ότι η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και εντάσσεται στο ευρύτερο γεωδυναμικό πλαίσιο της περιοχής.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η δραστηριότητα αυτή οφείλεται σε συνδυασμό τεκτονικής και βαθύτερου μαγματισμού. Ακόμη προσθέτουν ότι η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλντέρας παραμένει στα ίδια επίπεδα, ενώ παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης αυξημένη εδαφική παραμόρφωση και υπογραμμίζουν ότι με βάση τους μέχρι τώρα ελέγχους, τα δημόσια κτίρια έχουν επιδείξει πολύ καλή συμπεριφορά στις σεισμικές φορτίσεις.

Οι Επιτροπές υπενθυμίζουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

Οι πολίτες θα πρέπει:

Να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.

Να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.

Να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.

Να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).

Να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.

Να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Τέλος, όπως τονίζεται τα σχολεία σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό θα παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου.

Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Χιόνια μέχρι τα δίκτυα του ψαρά» βλέπει ο Γιώργος Τσατραφύλλιας για την Πέμπτη – Τσουχτερό κρύο και χιονόνερο σφυροκοπούν την χώρα
Πέρα από τα χωριά της Εύβοιας που έχουν «θαφτεί» ήδη κάτω από το χιόνι, ο μετεωρολόγος προβλέπει χιονοπτώσεις και σε Χίο, Λέσβο, Σαμοθράκη, Σποράδες και βόρειες Κυκλάδες
Χιόνια στη θάλασσα
Πανελλήνιος Σύλλογος Νοσοκομειακών Ψυχολόγων για το έγκλημα στο Δαφνί: «Απαράδεκτες οι συνθήκες στις ψυχιατρικές δομές»
«Το τραγικό αυτό γεγονός αναδεικνύει με τον πλέον δραματικό τρόπο τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στις ψυχιατρικές δομές της χώρας μας» αναφέρει ο Σύλλογος
Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Αττικής