Αμείωτοι συνεχίζονται οι σεισμοί στη Σαντορίνη και στα γύρω νησιά, ενώ σήμερα (12/02/2025) η Αμοργός κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Χαρακτηριστικό είναι πως οι σεισμοί στη Σαντορίνη έχουν επηρεάσει την Καλντέρα, όπως τόνισε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Θανάσης Γκανάς, σε δηλώσεις στον Alpha.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Έχουμε καταγράψει ανύψωση της Καλντέρας έως και 4 εκατοστά από τον Αύγουστο του 2024 έως και σήμερα. Επίσης, έχουμε παρατηρήσει οριζόντιες μετακινήσεις της καλντέρας προς ανατολάς κατά περίπου 6 εκατοστά. Αυτό είναι αποτέλεσμα της διέγερσης. Δεν μπορώ να πω ότι είναι ανησυχητικό τώρα γιατί το έχουμε δει το 2011-2012 και δεν ακολουθήθηκε από κάποια έκρηξη. Όμως είναι μια σημαντική μεταβολή και πρέπει να την παρακολουθούμε», τόνισε ο σεισμολόγος.
Όπως εξήγησε «και οι μεταβολές αυτές είναι αποτέλεσμα της ανόδου του μάγματος από τον μανδύα προς τον φλοιό και στη συνέχεια στον μαγματικό θάλαμο, ο οποίος βρίσκεται κάτω από τη Νέα Καμένη και μεταξύ Νέας Καμένης και Οίας σε βάθος 3 χλμ».
Στη συνέχεια ο κ. Γκανάς τόνισε πως «οι πρώτες μετρήσεις δείχνουν ότι έχει ανέβει το μάγμα 5 εκατ. κυβικά, ενώ στην τελευταία κρίση που είχαμε στο ηφαίστειο το 2011-2012 είχε ανέβει 15 εκατ. κυβικά. Τώρα, ωστόσο, καθώς συνεχίζεται το φαινόμενο πρέπει να το παρακολουθούμε, να δούμε πώς θα εξελιχθεί».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αναφορικά μετο ρήγμα της Αμοργού, ο κ. Γκανάς εξέφρασε την άποψη ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ενεργοποιηθεί», καθώς με βάση τις μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, η περίοδος επανάληψής του είναι των 300 ετών.
Καραστάθης: Μέσα σε 10 μέρες έγιναν σεισμοί ενός έτους
«Παρακολουθούμε μία σταθερότητα στην εξέλιξη της ακολουθίας», τόνισε ο Βασίλης Καραστάθης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, μιλώντας για τους σεισμούς στη Σαντορίνη.
Ο Βασίλης Καραστάθης μίλησε στο Open και τόνισε μεταξύ άλλων πως «οι σεισμοί είναι πάρα πολλοί. Οι αναλυμένοι σεισμοί έχουν ξεπεράσει τις 15.000, αλλά οι αναλυμένοι σεισμοί με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ έχουν ξεπεράσει τους 1.200. Αυτό για να καταλάβετε, σε έναν χρόνο σε όλη την Ελλάδα δεν φτάνουμε τους 1.000 και αυτό έχει γίνει σε 10 ημέρες. Και μάλιστα, στα υψηλότερα μεγέθη είναι ακόμα μεγαλύτερο το ποσοστό αυτό.
«Αυτό που βλέπουμε είναι η σταθερότητα στην εξέλιξη, έχουμε δει διάφορες αυξομειώσεις στη συχνότητα των σεισμών, βλέπουμε και μερικές εξάρσεις στη συχνότητα της ακολουθίας και παρατηρούμε και περιόδους ηρεμίας. Έχει να κάνει και με τον μηχανισμό που διέπει όλη αυτή τη δημιουργία του σμήνους που παρακολουθούμε. Σημασία έχει τώρα να δούμε σιγά σιγά (το φαινόμενο) να μπαίνει σε μια κατάσταση μειούμενης συχνότητας», συνεχίζει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Όσο για το αν ένας σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ είναι πιθανός, ο Βασίλης Καραστάθης είπε πως: «Όταν μιλάμε για πρωτοφανή σεισμική ένταση για τα ελληνικά δεδομένα, εννοούμε σε ένα μικρό χρονικό διάστημα γίνονται σεισμοί ενός έτους. Από κει και πέρα (το φαινόμενο), έχει και χαρακτηριστικά μοναδικά, δηλαδή παρατηρούμε κάποια φαινόμενα γρήγορης μετακίνησης των λιθοκέντρων από σημείο σε σημείο εντός του ρήγματος, φαίνεται ότι έχουμε κάτι πιο πολύπλοκο…
Συνήθως τα σμήνη σεισμών σβήνουν χωρίς μεγαλύτερο σεισμό. Εμείς πάντως αφήνουμε ανοιχτό το ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού».