Οι επιστήμονες παρατηρούν μία ύφεση της σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη, όπου από τις 26 Ιανουαρίου έχουν καταγραφεί δεκάδες χιλιάδες σεισμοί στην υποθαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, ανέφερε σήμερα, Παρασκευή (14.02.25) ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης.
Ωστόσο, όπως επεσήμανε, οι σεισμολόγοι περιμένουν να δουν την εικόνα αυτή να εμπεδώνεται, για να μπορέσουν να μιλήσουν για τη λήξη του φαινομένου με τους σεισμούς στη Σαντορίνη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Αυτό παρατηρείται μεν και θα μπορούσε να ήταν ένα πολύ καλό σημάδι. Από εκεί και πέρα, όμως, παρατηρούμε ένα φαινόμενο διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε» σημείωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, για να εξηγήσει:
«Αν ήταν ένας συνήθης σεισμός, αυτή τη στιγμή θα μπορούσαμε να μιλάμε πολύ αισιόδοξα. Απλώς οι σμηνοσειρές έχουν αυτές τις διακυμάνσεις».
Σύμφωνα με τον Βασίλη Καραστάθη, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μία κλιμακωτή πτώση, συμπληρώνοντας, πως ακόμα και «όταν πήγαμε να ανέβουμε σε Ρίχτερ, η σεισμικότητα κρατήθηκε χαμηλότερα από τα πρώτα επίπεδα».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παράλληλα, πως οι επιστήμονες θα μπορέσουν να είναι πιο αισιόδοξοι, «αν κρατηθούμε για ένα διάστημα σε μονοψήφιους αριθμούς με μέγεθος άνω των 4 Ρίχτερ και στο επίπεδο που βλέπουμε τη σεισμικότητα για 4-5 μέρες.
Ωστόσο, όπως σημείωσε το θέμα που τους απασχολεί πρωτίστως αυτή τη στιγμή είναι ο σεισμικός κίνδυνος.
«Αν φύγει από το πρώτο πλάνο ο σεισμικός κίνδυνος, τότε θα μιλάμε πολύ πιο ήρεμα και με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία», υποστήριξε.
Στόχος, όπως δήλωσε, είναι να «δούμε αυτή την καλή εικόνα να εμπεδώνεται».