Οι σεισμοί που εδώ και μέρες χτυπούν την Σαντορίνη έχουν αναγκάσει πολλούς κατοίκους να εγκαταλείψουν το νησί. Ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι που είναι ατρόμητοι.
Πιο άδεια από ποτέ, ακόμα και για χειμερινή περίοδο, είναι η Σαντορίνη, καθώς οι χιλιάδες κάτοικοι και εργαζόμενοι -καθώς και επισκέπτες- που έφυγαν το προηγούμενο διάστημα λόγω των σεισμών δεν λένε να επιστρέψουν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι ισχυρές δονήσεις του τελευταίου 48ωρου, αλλά και οι αντικρουόμενες απόψεις που εκφράζουν σεισμολόγοι και ειδικοί, δεν επιτρέπουν στους κατοίκους να εφησυχάσουν και να επανέλθουν στην καθημερινότητά τους. Στα Φηρά, τα σοκάκια με τα μαγαζιά είναι ερημωμένα, ενώ τις περισσότερες ώρες της ημέρες επικρατεί μια απόκοσμη σιγή.
«Έχουμε λίγους σεισμούς, αλλά δεν φοβόμαστε, δουλεύουμε κανονικά, ερχόμαστε στη δουλειά. Δεν ξέρω αν κάποιος φοβάται, να μη φοβάστε» είναι το μήνυμα που στέλνει μια από τις λίγες εργαζόμενες που παραμένουν στο νησί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στο μεταξύ η 10χρονη Νικόλ παραμένει με την οικογένεια της στη Σαντορίνη και όπως λένε στην κάμερα του Live News δεν εγκαταλείπουν τον τόπο τους παρά τις σεισμικές δονήσεις.
«Όλοι οι φίλοι μου έχουν φύγει. Δεν αφήνω τα ζώα και τους παππούδες. Είναι ο τόπος μου δεν μπορώ να τον εγκαταλείψω», λέει.
Η καθημερινότητα τους έχει αλλάξει πλήρως. Οι τρεις ξαδέλφες παίζουν στο δωμάτιο όσο η μητέρα ανησυχεί πως για μία ακόμη μέρα δεν κατάφεραν να κάνουν μαθήματα μέσω webex.
Οι περισσότεροι συμμαθητές τους έχουν εγκαταλείψει το νησί. Επικοινωνούν μαζί τους μέσω των social media και μεταφέρουν τα νέα από την Σαντορίνη που δοκιμάζεται.
Η κυρία Αντωνιάδη σκέφτηκε αρχικά να πάρει τα παιδιά και να φύγει από το νησί. Τελικά αποφάσισαν να μείνουν πίσω, αισιοδοξώντας πως σύντομα θα επιστρέψουν στους κανονικούς ρυθμούς.
«Τα παιδιά δεν έφευγαν χωρίς τους παππούδες»
«Ο παππούς έλεγε ‘πάρε τα παιδιά και φύγε’. Τα παιδιά δεν έφευγαν χωρίς τους παππούδες και έτσι μείναμε εδώ οικογενειακώς».
Η γη δεν έχει σταματήσει να τρέμει. Την ώρα του ρεπορτάζ μια ακόμη σεισμική δόνηση ταρακούνησε το σπίτι της οικογένειας προκαλώντας εύλογα ανησυχία.
Με την σεισμική δραστηριότητα να συνεχίζεται με αμείωτη συχνότητα, ορισμένοι επιστρέφουν σιγά σιγά στα σπίτια τους όπως ένας κάτοικος στην Οία που γύρισε πίσω στο νησί το Σάββατο.
Μία ακόμη που πήρε τον δρόμο της επιστροφής ήταν μια ξεναγός από την Ιρλανδία που ζει στην Σαντορίνη τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
«Γύρισα την Παρασκευή και ο λόγος είναι επειδή είμαι 27 χρόνια εδώ, το αγαπώ το νησί», δήλωσε.
Όπως λένε, οι σεισμοί δεν φαίνεται να πτοούν τους τουρίστες. Όσοι έχουν φτάσει ήδη στη Σαντορίνη, είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν και να απολαύσουν την ηρεμία.