Για τους σεισμούς στη Σαντορίνη μίλησε ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μανώλης Σκορδίλης και υποστηρίζε πως το ρήγμα είναι ικανό να δικαιολογήσει σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ.
Ο καθηγητής του ΑΠΘ μιλώντας στο ThessToday χαρακτηρίζει την κατάσταση ως «εξαιρετικά σοβαρή» και σύμφωνα με τα επιστημονικά μοντέλα, η έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, έχει εκδηλωθεί σε χώρο που κατά το παρελθόν έχουν εκδηλωθεί σεισμοί άνω των 7 Ρίχτερ. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί ο σεισμός 7,3 Ρίχτερ στην Αμοργό, στις 9 Ιουλίου το 1956.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Το μήκος του χώρου είναι τόσο μεγάλου που θα δικαιολογούσε σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ. Και τα πράγματα είναι ακόμη πιο σοβαρά διότι δεν παρατηρούμε ύφεση. Αντιθέτως: χθες και σήμερα παρουσιάστηκε έξαρση με τουλάχιστον 10 σεισμούς με 4+ Ρίχτερ», δήλωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «έχει διεγερθεί ο χώρος. Αυτή τη στιγμή το σεισμικό ρήγμα είναι 20 χιλιόμετρα»
Κατά τον έμπειρο σεισμολόγο, ο πυρήνας της σεισμικής δραστηριότητας δεν έχουν σχέση με τα ηφαίστεια του νησιού.
«Οι σεισμοί παρατηρούνται πάνω στο τεκτονικό ρήγμα, το οποίο φεύγει βορειοανατολικά προς Σαντορίνη», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως οι πολίτες πρέπει να ακολουθήσουν πιστά τους κανόνες του οργανισμού σεισμικής προστασίας.