Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα νησιά των Κυκλάδων λόγω των χιλιάδων σεισμών που έχουν γίνει από την αρχή του χρόνου. Η κατάσταση στην Σαντορίνη είναι δραματική ενώ οι κάτοικοι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν μαζικά το νησί υπό τον φόβο ενός σεισμού μεγαλύτερου των 6 ή των 7 Ρίχτερ.
Ο Νίκος Ευαγγελάτος και ο καθηγητής και σεισμολόγος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, πέταξαν με ελικόπτερο το πρωί της Παρασκευής (07.02.2025) πάνω από τα νησιά των Κυκλάδων για να κάνουν την δική τους αυτοψία στα σημεία «γέννησης» των σεισμών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Προορισμός τους ήταν το μικρό νησί – βραχονησίδα Άνυδρος και η Αμοργός.
«Το πρωί είχαμε ξανά την εμπειρία ενός ακόμα σεισμού. Συνεχίζεται αμείωτη η σεισμική δραστηριότητα και αυτό προκαλεί μία καθυστέρηση στα δεδομένα που πρέπει να συναξιολογηθούν ώστε να απαντήσουμε στο κρίσιμο ερώτημα, αν ο σεισμός των προηγούμενων ημερών ήταν ο κύριος σεισμός ή αν είμαστε ακόμα σε προσεισμική ακολουθία. Δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα να το απαντήσουμε. Έχω την άποψη πως μέχρι τον προχθεσινό σεισμό όλη η ακολουθία είχε τα χαρακτηριστικά των προσεισμών», δήλωσε αρχικά ο καθηγητής.
Σχετικά με την ανησυχία που επικρατεί γύρω από μία έκρηξη του ηφαιστείου λόγω των σεισμών είπε:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Προς το παρόν δεν προκύπτει ότι έχουμε κάποια δραστηριότητα σε κάποιο από τα ηφαιστειακά κέντρα της περιοχής».
Επόμενη στάση του Νίκου Ευαγγελάτου και του Γεράσιμου Παπαδόπουλου ήταν προφανώς η Σαντορίνη που «χορεύει» εδώ και πολλές ημέρες στους ρυθμούς των Ρίχτερ.
Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη, ο δήμος Θήρας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Πετώντας πάνω από το Κολούμπο και την Καλδέρα της Σαντορίνης, ο καθηγητής μίλησε για το τσουνάμι που προκλήθηκε από τον μεγάλος σεισμό το 2956.
«Στην ίδια περιοχή δημιουργήθηκε τσουνάμι το 1956 που έφτασε μέχρι την Αίγυπτο και το Ισραήλ μετά τους σεισμούς. Εκείνο το τσουνάμι έγινε στην ανατολική πλευρά, και όχι μέσα στην Καλδέρα, γιατί δεν ευνοεί το κύμα να πάρει μεγάλο ύψος λόγου του βάθους. Η εξωτερική πλευρά είναι κατά κύριο λόγο εκτεθειμένη. Οι σεισμικές ακολουθίες κρατάνε αρκετό χρονικό διάστημα. Μπορεί να κρατήσει ακόμα και ένα μήνα. Από την άλλη, η εκτίμησή μου είναι πως τα πράγματα δεν είναι δραματικά», εξήγησε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.