Ελλάδα

Σεισμοί στις Κυκλάδες: MySaFeTyPlan η νέα πλατφόρμα με καταφύγια για τις φυσικές καταστροφές

Η νέα πλατφόρμα δείχνει που υπάρχουν χώροι για να βρουν οι πολίτες ασφαλές καταφύγιο σε περίπτωση φυσικών καταστροφών

Διαθέσιμη στους χρήστες του διαδικτύου είναι από σήμερα Τετάρτη (5.2.25) η εφαρμογή MySaFeTyPlan του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που δείχνει που υπάρχουν στη χώρα ανοιχτοί χώροι όπου μπορούν να βρουν ασφαλές καταφύγιο οι κάτοικοι για να προστατευθούν από σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές.

«Με τις κόκκινες κουκίδες είναι τα μέρη που έχουν υποδείξει οι δήμοι και η Περιφέρεια στην Πολιτική Προστασία ως ασφαλές καταφύγιο για τους σεισμούς» δήλωσε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, παρουσιάζοντας το νέο ψηφιακό χάρτη.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο ολοκληρωμένο ηλεκτρονικά σύστημα καταγραφής και διαχείρισης ιδιοκτησίας που έρχεται σύντομα καθώς και στο κτηματολόγιο, η ψηφιοποίηση του οποίου έχει ολοκληρωθεί, όπως είπε, σε ποσοστό 50%.

«Τις επόμενες μέρες θα προστεθούν και άλλες εφαρμογές. Άμεση προτεραιότητά μας αυτές τις ημέρες είναι ο σεισμός. Είμαστε εδώ για να συνδράμουμε την περιοχή» δήλωσε στην εκπομπή “Newsroom” προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι το υπουργείο έχει έρθει σε συνεννόηση με τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας ώστε να υπάρχουν κινητές μονάδες προκειμένου να μην διακοπούν οι τηλεπικοινωνίες σε περίπτωση μπλακ άουτ.

 

«Το ίδιο κάνουμε και με το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, το οποίο συνεργάζεται με μία σειρά από δορυφόρους ώστε να είναι εξασφαλισμένες οι τηλεπικοινωνίες σε περίπτωση που διακοπούν από άλλους τρόπους» πρόσθεσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Παράλληλα, όπως τόνισε «όταν υπάρχει ένας πολύ μεγάλος σεισμός ή μια άλλη φυσική καταστροφή, το πρώτο που κοιτάς είναι να αποκαταστήσεις το ρεύμα και τις τηλεπικοινωνίες, διότι αλλιώς δεν μπορεί η Πολιτική προστασία να κάνει τη δουλειά της και οι πολίτες να μπορούν να βρουν να βρουν άκρη μέσα σε έναν πανικό ο οποίος δημιουργείται».

Όπως είπε ο υφυπουργός το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει ολοκληρώσει το ειδικό σύστημα Ηepos (Hellenic Positioning System) που καταγράφει στις σεισμικές δονήσεις αξιοποιώντας εγκατεστημένους σταθμούς σε πάρα πολλά σημεία.

«Σε Σαντορίνη, Αμοργό, Φολέγανδρο, Μήλο, ειδικοί σταθμοί οι οποίοι μετρούν την κινητικότητα των πλακών σε ακρίβεια χιλιοστού. Οι επιστήμονες μπορούν να δουν καθημερινά σε πραγματικό χρόνο, την κινητικότητα του στερεού φλοιού της Γης μέσω του συστήματος που προσφέρει το Ελληνικό Κτηματολόγιο. Είναι κάτι το οποίο δουλεύει αθόρυβα όλους αυτούς τους μήνες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Κυρανάκης.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα