Ελλάδα

Σεισμοί στις Κυκλάδες: «Επίμονη ακολουθία, δεν αποκλείεται να υπάρξει και μεγαλύτερος σεισμός» λέει ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος

«Έχουμε λίγα στοιχεία και δεν ξέρουμε ποιο ακριβώς ρήγμα είναι» λέει στο newsit.gr o σεισμολόγος – Δεν έχει σχέση με το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Για τους συνεχόμενους σεισμούς στις Κυκλάδες και τα έκτακτα μέτρα στη Σαντορίνη μίλησε στο newsit.gr o σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος που ξεκαθάρισε πως δεν έχουν σχέση με το ηφαίστειο.

Όπως τόνισε ο Κώστας Παπαζάχος «τα μέτρα στη Σαντορίνη είναι για προληπτικούς λόγους καθώς μπορεί να έχουμε φαινόμενα πανικού σε κλειστούς χώρους, όπως στα σχολεία», αν συνεχιστούν οι σεισμοί στην Σαντορίνη.

Μιλώντας στο newsit.gr o κ. Παπαζάχος ανέφερε ότι «είναι τεκτονική ακολουθία που δεν έχει καμία σχέση με το ηφαίστειο της Σαντορίνης.

Πρόκειται για μια ακολουθία στην περιοχή της νήσου Άνυδρου, βορειανατολικά της Σαντορίνης μεταξύ Θήρας και Αμοργού, μία ακολουθία τεκτονική η οποία γίνεται πολύ έντονα αισθητή στην περιοχή της Σαντορίνης.

Λόγω του μεγάλου αριθμού των σεισμών αλλά και των ρηγμάτων που φιλοξενεί η περιοχή κρίθηκε σκόπιμο να παρθούν κάποια προληπτικά μέτρα κυρίως γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να έχουμε φαινόμενα πανικού σε κλειστούς χώρους όπως σε σχολεία».

Έτσι ξεκαθάρισε πως «τα μέτρα που πάρθηκαν δεν είναι γιατί γνωρίζουμε πως περιμένουμε κάποιο μεγάλο σεισμό αλλά για προληπτικούς λόγους.

Έχουμε λίγα στοιχεία και δεν ξέρουμε ποιο ακριβώς ρήγμα είναι αλλά υπάρχει μια επιμονή ακολουθία και δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποιος ισχυρότερος σεισμός. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια επιφυλακτικότητα και έχουν προταθεί κάποια μέτρα για την ασφάλεια του νησιού».

Τα έκτακτα μέτρα στη Σαντορίνη

Νωρίτερα το Σάββατο (01/02/2025) συνεδρίασαν και ανακοίνωσαν μέτρα  η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης καθώς και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ.

Όπως ανέφεραν μετά το τέλος της συνεδρίασης η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας περιήλθε σε ύφεση και πως το τελευταίο 24ωρο καταγράφεται στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, αυξημένη σεισμική ακολουθία με μέγιστο μέγεθος το 4.3. Αυτή η σεισμική δραστηριότητα δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα, καθώς οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ.

Έτσι αποφασίστηκε τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025, οι πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους καθώς και να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού λιμένα Φηρών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ο πληθυσμός της Ελλάδας θα μειωθεί 25% έως το έτος 2070 – Οι συνέπειες της δημογραφικής κρίσης και οι πιθανές λύσεις
«Αν η νέα γενιά αποφασίσει ότι δεν θέλει να κάνει παιδιά, η σύνταξη στο μέλλον θα είναι μηδέν», η δραματική επισήμανση του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνου Τσακλόγλου
Κίνηση στο κέντρο της Αθήνας 2
Πρώην ποδοσφαιριστής διακινούσε την κοκαΐνη που εντοπίστηκε σε κοντέινερ με μπανάνες – Τα «μπλουζάκια» και οι διάλογοι των συναλλαγών
Από τις χειρόγραφες σημειώσεις του πρώην ποδοσφαιριστή με παραγγελίες και τις συνομιλίες των μελών του κυκλώματος, αποκαλύπτεται ότι η πελατεία αποτελούνταν από ποδοσφαιριστές και γνωστούς ηθοποιούς
Το φορτίο κοκαΐνης που κατασχέθηκε στο λιμάνι του Πειραιά