Ελλάδα

Σεισμοί στις Κυκλάδες: Πάνω από 20.000 δονήσεις από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 15 Φεβρουαρίου

Στις 15 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 750 σεισμοί

Τους 20.000 ξεπέρασαν οι σεισμοί στις Κυκλάδες που έχουν ανιχνευθεί στον θαλάσσιο χώρο Σαντορίνης – Αμοργού από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 15 Φεβρουαρίου, όπως αναφέρει σημερινή (17.02.2025) ανακοίνωση του ΕΚΠΑ.

Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, για τους σεισμούς σε Σαντορίνη και Αμνοργό, στις 15 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 750 σεισμοί. 

Συγκεκριμένα, από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ, έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, 20,000 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων άνω των 17,400 με μεγέθη Μ1.0.

Στις 15 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 750 σεισμοί, με 36 να έχουν μέγεθος Μ2.5, και κανέναν (0) σεισμό Μ4.0, με τους δύο μεγαλύτερους σεισμούς να έχουν μέγεθος 3.9.

Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 16 η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 89 σεισμοί, εκ των οποίων ένας (1) με μέγεθος M≥4.0, και κανένας (0) με μέγεθος Μ4.5. O ισχυρότερος σεισμός σημειώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 09:49:51 (τοπική ώρα) και είχε μέγεθος 5.1. Η σεισμική δραστηριότητα περιορίζεται κυρίως στα νοτιοδυτικά της Ανύδρου.

χάρτης σεισμικής δραστηριότητας

Από την επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Γεωφυσικής (Γιάννης Αλεξόπουλος Καθηγητής, Βασίλης Σακκάς Επίκουρος Καθηγητής, Δρ. Σπύρος Δίλαλος Επιστημονικός Συνεργάτης) του ΕΚΠΑ, εγκαταστάθηκε και τέθηκε σε λειτουργία στις 16 Φεβρουαρίου, νέος μόνιμος δορυφορικός
γεωδαιτικός δέκτης GPS/GNSS (σταθμός LUBO) στο Ακρωτήριο Κολούμπο, στη Σαντορίνη.

Ο σταθμός τοποθετήθηκε στη θέση που λειτουργεί ο μόνιμος σεισμολογικός σταθμός (HΤ.CMBO) του Τομέα Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ και σε συνεργασία με το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ.

Από τα ίδια μέλη του Εργαστήριου Γεωφυσικής του ΕΚΠΑ, πραγματοποιούνται βαρυτικές μετρήσεις σε επιλεγμένες θέσεις του υφιστάμενου τοπικού βαρυτομετρικού δικτύου στη Σαντορίνη, για τη μελέτη της διαχρονικής μεταβολής του βαρυτικού πεδίου της.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Παραιτήθηκε από την υπόθεση του θανάτου του Βασίλη Καλογήρου η ιατροδικαστής Ρουμπίνη Λεονταρή – «Επιχειρούν να σπιλώσουν με συνωμοσιολογικά σενάρια το πόρισμα»
«Καταπέλτης» η ιατροδικαστής στην αίτησή της προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας, με την οποία ζητά την αποχή της από την υπόθεση του 39χρονου. Καταγγέλλει υβριστικές αναφορές και συκοφαντικά σχόλια εις βάρος της
Η ιατροδικαστής Ρουμπίνη Λεονταρή
Αρνητική η ύπαρξη «ξένου» dna και στον δεύτερο έλεγχο στα νύχια του Βασίλη Καλογήρου
Πριν από λίγη ώρα επιβεβαιώθηκε και για δεύτερη φόρα ότι δεν υπάρχει «ξένο» γενετικό υλικό στα νύχια άτυχου άνδρα όποτε κι ολοκληρώθηκε  επισήμως η διαδικασία του συγκεκριμένου ελέγχου
Το σημείο όπου βρέθηκε η σορός του Βασίλη Καλογήρου στον Τύρναβο