Ελλάδα

Σεισμοί στις Κυκλάδες: Βίντεο με κατολισθήσεις στη Σαντορίνη – Μπαράζ ισχυρών σεισμών στην περιοχή

Νωρίτερα είχε σταλεί ακόμα ένα μήνυμα στους κατοίκους της Σαντορίνης - Νέος σεισμός 4,9 Ρίχτερ στην Αμοργό

Σείεται τα τελευταία 24ωρα η Σαντορίνη και οι γύρω περιοχές, καθώς η σεισμική δραστηριότητα εντείνεται με μεγέθη που πλησιάζουν επικίνδυνα τα 5 Ρίχτερ. Λίγο μετά τις 11:30 το πρωί της Δευτέρας (3.2.2025) σημειώθηκε ο ισχυρότερος σεισμός των τελευταίων ημερών, που έφτασε τα 4,9 Ρίχτερ. Στις 13:50 σημειώθηκε νέος ισχυρός σεισμός.

Ο σεισμός, που σημειώθηκε στην ίδια περιοχή ανοιχτά της Σαντορίνης, ήταν μεγέθους 4,6 Ρίχτερ, σύμφωνα με την ανάλυση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Το εστιακό βάθος ήταν στα 7,3 χλμ και το επίκεντρο στα 16 χλμ νοτιοδυτικά της Αμοργού.

Νωρίτερα, το επίκεντρο του σεισμού των 4,9 Ρίχτερ ήταν 23 χλμ νοτιοδυτικά της Αμοργού στο θαλάσσιο χώρο με τη Σαντορίνη, ενώ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το εστιακό βάθος ήταν στα 13.7 χλμ.

Στις 14:17 σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 4,9 Ρίχτερ 20 χιλιόμετρα νότια της Αρκεσίνης Αμοργού, με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. 

Λίγη ώρα αργότερα, στις 15:05 ακολούθησε νέος σεισμός 4,1 Ρίχτερ. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 15 χιλιόμετρα νότια της Αρκεσίνης Αμοργού, ενώ το εστιακό βάθος ορίζεται στα 5 χιλιόμετρα.

Στις 15:52 ακολούθησε σεισμός 4,2 Ρίχτερ, νότιο – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

 Δείτε LIVE εικόνα από το νησί

Από το πρωί έχουν ακολουθήσει δεκάδες σεισμοί, όλοι πάνω από 3,1 Ρίχτερ. Στη 13:20 το μεσημέρι της Δευτέρας έγινε ακόμα ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 4,3 Ρίχτερ

Πηγή: Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών

Βίντεο δείχνει μικρές κατολισθήσεις σε διάφορες περιοχές της Σαντορίνης λόγω των σεισμών.

 

Στη 1 το μεσημέρι της Δευτέρας μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους της Ίου, της Αμοργού, της Σαντορίνης και της Ανάφης.

Το νέο μήνυμα του 112 αναφέρει: «Παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή των νήσων Ίου, Αμοργού, Θήρας και Ανάφης. Παραμείνετε σε ετοιμότητα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Νωρίτερα είχε σταλεί ακόμα ένα μήνυμα του 112 στους κατοίκους της Σαντορίνης, καθώς υπάρχει κίνδυνος για κατολισθήσεις λόγω των σεισμών. 

Το μήνυμα αναφέρει: «Κίνδυνος κατολισθητικών φαινομένων λόγω σεισμικής δραστηριότητας. Απαγόρευση πρόσβασης στις περιοχές Αμμούδι, Αρμένη και Παλιό Λιμάνι Φηρών στη νήσο Θήρα».

Σημειώνεται πως από το πρωί οι σεισμοί είναι δεκάδες, ενώ οι σεισμολόγοι δεν εμφανίζονται σίγουροι αν πρόκειται για προσεισμούς. Μάλιστα, τις τελευταίες ώρες πολλοί είναι οι σεισμολόγοι που σημειώνουν ότι έπεται μεγαλύτερος σεισμός, ωστόσο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ένας ενδεχόμενος μεγαλύτερος σεισμός δεν θα ξεπεράσει τα 6 Ρίχτερ.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί σημειώθηκε σεισμός – ο οποίος έγινε αισθητός και σε περιοχές της Αττικής – μεγέθους 4,5 Ρίχτερ στην Σκύρο

«Από ηφαιστειακή διέγερση η σεισμική δραστηριότητα»

«Η ακολουθία που είναι σε εξέλιξη βόρεια της Σαντορίνης έχει τεκτονική προέλευση, ξεκίνησε από ηφαιστειακή διέγερση, η οποία ξεκίνησε 2 Αυγούστου 2024 με μία αργή διαστολή του ηφαιστείου. Υπάρχει σε εξέλιξη μια σεισμοηφαιστειακή κρίση στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα Θήρας – Κολούμπο, η οποία παρακολουθείται και λαμβάνονται όλα τα μέτρα για τα πιθανά σενάρια», δήλωσε στο ΑΠΕ ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθανάσιος Γκανάς.

Ο ίδιος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα σημείωσε πως είναι δύο τα σενάρια για τους σεισμούς στη Σαντορίνη: «Ή θα έχουμε μια σμηνοσειρά, δηλαδή μεγέθη που θα είναι της τάξης του 4,5 έως 4,7 το ανώτερο ή θα έχουμε μια μεγαλύτερη δόνηση σεισμική η οποία μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι και κάποια ηφαιστειακή έκρηξη. Οπότε προετοιμαζόμαστε γι’ αυτά τα σενάρια».

Κικίλιας: Έχουμε εμπιστοσύνη στους επιστήμονες – Λάβαμε προληπτικά μέτρα

«Το σύνολο των μέτρων που έχουν παρθεί μέχρι τώρα είναι προληπτικά» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στις δράσεις της Πολιτείας που σχετίζονται με τη σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη, την Αμοργό, την Ανάφη και την γύρω περιοχή.

«Έχουν γίνει αυτά που πρέπει σε επιχειρησιακό επίπεδο» από την Πολιτική Προστασία, το Πυροσβεστικό Σώμα, την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αυτοδιοίκηση και τους επιστήμονες μας» πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας, σημειώνοντας ότι «συνεδριάζει πλέον καθημερινά η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, και προτείνει μέτρα. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στους Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς, και με όλες τις τελευταίες τεχνολογίες, αυτά τα οποία απορρέουν από την σεισμική δραστηριότητα, η οποία είναι παρατεταμένη, και προσπαθούμε μόνιμα να ενημερώσουμε σωστά».

Σήμερα, συνέχισε ο κ. Κικίλιας, «απαιτήθηκαν και (αποστολές μηνυμάτων) “112”, προκειμένου για την Θήρα και τα γύρω νησιά, σε ό,τι έχει να κάνει με μικρές κατολισθήσεις ως συνέπεια της παρατεταμένης σεισμικής δραστηριότητας».

Νέα σύσκεψη στο νησί το μεσημέρι

Σε εξέλιξη είναι η κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ, σχετικά με την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Η σύσκεψη γίνεται παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια.

Λέκκας: Αυξημένος ο κίνδυνος

«Υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος. Δεν τον αρνούμαστε και έτσι θα πάμε μέχρι νεωτέρας» δήλωσε το πρωί σε εκπροσώπους του Τύπου ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας από τη Σαντορίνη όπου βρίσκεται. Ο κ. Λέκκας ανακοίνωσε ότι στη μία το μεσημέρι θα συνεδριάσουν από κοινού η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου και η επιτροπή εκτίμησης ηφαιστειακού κινδύνου για να εξετάσουν την κατάσταση.

Πάντως ο κ. Λέκκας ήταν κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει καμιά συσχέτιση της σεισμικής δραστηριότητας βορειοανατολικά της Σαντορίνης με τη δραστηριότητα που παρατηρείται στην περιοχή του ηφαιστείου. «Είμαστε 15 Έλληνες επιστήμονες εδώ και καταλήγουμε σε αυτό το συμπέρασμα» τόνισε ο καθηγητής.

Ακόμη ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι «δεν έχει αλλάξει η κατάσταση όσον αφορά στη σεισμική διέγερση. Υπάρχει τα τελευταία 24ωρα και δεν μπορούμε να πούμε ότι θα τερματιστεί άμεσα. Θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες». Ανέφερε επίσης ότι όσο μεγαλώνει η απόσταση του επίκεντρου από τη Σαντορίνη τόσο θετικό είναι για το νησί.

Σκορδίλης: Δεν ξέρουμε αν είμαστε στην κορύφωση του φαινομένου

Εξαιρετικά σοβαρή, σύμφωνα με τα επιστημονικά μοντέλα, χαρακτήρισε την έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη Σαντορίνη, ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης, καθώς, όπως ανέφερε, έχει εκδηλωθεί σε χώρο όπου κατά το παρελθόν έχουν γίνει σεισμοί άνω των 7 Ρίχτερ, με ενδεικτικό παράδειγμα τον σεισμό 7,3 Ρίχτερ στην Αμοργό, στις 9 Ιουλίου το 1956.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ, ο κ. Σκορδίλης σημείωσε ότι προφανώς υπάρχει ανησυχία από τους πολίτες καθώς είναι εκατοντάδες οι δονήσεις που έχουν καταγραφεί τα τελευταία δυο εικοσιτετράωρα στην περιοχή. «Φαίνεται ότι έχει διεγερθεί ένα σεισμικό ρήγμα και είναι αρκετά μεγάλο και μπορεί να δώσει σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ. Τώρα, η δραστηριότητα είναι επίμονη εδώ και δύο μέρες και πολύ έντονη· έχουμε πολλούς σεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ και παρεμφερών μεγεθών και έχει χαρακτηριστικά σμηνοσειράς- σμηνοακολουθίας, αλλά το ανησυχητικό είναι ότι είναι μεγάλος ο χώρος που διεγέρθηκε και έχει μια ιστορία μεγάλων σεισμών του παρελθόντος» ανέφερε ο καθηγητής σεισμολογίας.

Ο κ. Σκορδίλης σημείωσε ακόμη ότι οι σεισμολόγοι, στην περίπτωση της Σαντορίνης δεν μπορούν να πουν, όπως άλλες φορές και σε άλλες περιπτώσεις, ότι το πιθανότερο είναι να μην υπάρχει δυσμενής εξέλιξη και να είναι κάποιος από τους σεισμούς που έχουν εκδηλωθεί μέχρι τώρα ο κύριος σεισμός.

«Δεν έχουμε κάποιο κύριο σεισμό αυτή τη στιγμή, έχουμε μια διέγερση σε μια σχετικά μεγάλη περιοχή με κακό ιστορικό και δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί» επισήμανε.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η σεισμική ακολουθία δεν συνδέεται με το ηφαίστειο του νησιού, ενώ δεν απέκλεισε την πρόκληση τσουνάμι σε περίπτωση σεισμού μεγάλης έντασης. «Δεν συνδέεται με το ηφαίστειο η σεισμική ακολουθία. Το ηφαίστειο είναι μέσα στην Καλδέρα. Τώρα μιλάμε για τεκτονικούς σεισμούς, που εκδηλώνονται πάνω σε ένα γνωστό ενεργό ρήγμα. Δεν υπάρχει ένδειξη, ούτε κάποιο γεγονός να πιστοποιήσει σύνδεση των δύο. Από την άλλη, αν τυχόν εκδηλωθεί σεισμός υποθαλάσσιος πάνω από 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, τότε υπάρχει πιθανότητα για τσουνάμι. Μην ξεχνάμε ότι ο τελευταίος σεισμός που έγινε σε αυτό το ρήγμα ήταν το 1956 μέγεθος 7,3 και είχε δημιουργήσει τεράστιο τσουνάμι» κατέληξε ο κ. Σκορδίλης.

Φεύγουν άρον άρον κάτοικοι και τουρίστες

Όσοι τουρίστες βρίσκονται στο νησί αλλά και οικογένειες με μικρά παιδιά προσπαθούν να αναχωρήσουν από τη Σαντορίνη, τόσο με το πλοίο της γραμμής όσο και με αεροπλάνα.

Με 3 έκτακτες πτήσεις θα διευκολύνει η Aegean την μετακίνηση όσων θέλουν να φύγουν από την Σαντορίνη λόγω των ισχυρών σεισμών που έχουν κάνει το νησί να βρίσκεται σε απόλυτη επιφυλακή.

Η Aegean αποφάσισε πως τη Δευτέρα (03.02.2025) και την Τρίτη (04.02.2025) να δρομολογήσει συνολικά 3 έκτακτες πτήσεις από και προς την Σαντορίνη για όσους θέλουν να απομακρυνθούν από το νησί των Κυκλάδων που βρίσκεται στο επίκεντρο των σεισμών.

Στιγμιότυπο έξω από ταξιδιωτικό πρακτορείο στη Σαντορίνη, Πηγή φωτογραφίας – REUTERS/Nikos Christofakis

Έκτακτo δρομολόγιo της Attica Group από Σαντορίνη

Με ένα νέο έκτακτο δρομολόγιο θα διευκολύνει η Attica Group τις μετακινήσεις όσων κατοίκων αλλά και επισκεπτών θέλουν να φύγουν από την Σαντορίνη εξαιτίας των συνεχόμενων ισχυρών σεισμών που έχουν κάνει το νησί να βρίσκεται σε απόλυτη επιφυλακή.

«Με αίσθημα ευθύνης και ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, η Attica Group ενημερώνει το επιβατικό κοινό πως προχώρησε στον προγραμματισμό έκτακτου δρομολογίου από τη Σαντορίνη, με στόχο τη διευκόλυνση των μετακινήσεων των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού.

Το έκτακτο δρομολόγιο θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα (3.2.2025) από το πλοίο Kissamos, το οποίο θα αναχωρήσει στις 21:00 από το Ηράκλειο Κρήτης θα προσεγγίσει το λιμάνι της Θήρας στις 00:30 – 01:00 και αναμένεται να αφιχθεί στον Πειραιά στις 07:30 αύριο Τρίτη (4.2.2025).

Ο Όμιλος Attica παρακολουθεί τις εξελίξεις και εφόσον χρειαστεί, θα προβεί σε νέες τροποποιήσεις δρομολογίων για την ενίσχυση της σύνδεσης της Σαντορίνης με τον Πειραιά», αναφέρει η Attica Group στην επίσημη ανακοίνωσή της.

SKY express: Έκτακτες πτήσεις από και προς Σαντορίνη

Σε προσθήκη έκτακτων πτήσεων, από και προς τη Σαντορίνη, για σήμερα Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου και αύριο Τρίτη 4 Φεβρουαρίου, προχωρά η αεροπορική εταιρεία SKY express.

Ειδικότερα, για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων κατοίκων και επισκεπτών του νησιού η εταιρεία έχει προσθέσει τις παρακάτω έκτακτες πτήσεις:

– 03-02-2025 GQ352 Αθήνα-Σαντορίνη 19:25.

– 03-02-2025 GQ353 Σαντορίνη-Αθήνα 20:50.

– 04-02-2025 GQ340 Αθήνα-Σαντορίνη 08:00.

– 04-02-2025 GQ341 Σαντορίνη-Αθήνα 09:25.

– 04-02-2025 GQ346 Αθήνα-Σαντορίνη 08:30.

– 04-02-2025 GQ347 Σαντορίνη-Αθήνα 09:55.

Οι περισσότεροι που γνωρίζω θα εγκαταλείψουν τη Σαντορίνη

Συνολικά σήμερα, Δευτέρα, έχουν προγραμματιστεί 13 πτήσεις να φτάσουν στο Ελευθέριος Βενιζέλος από τη Σαντορίνη. Η πρώτη πτήση έφτασε στις 07:20, ενώ η τελευταία αναμένεται να φτάσει στις 23:45 τα μέσανυχτα.

Την ανησυχία της για την έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στο νησί εξέφρασε μία νεαρή, η οποία είναι από αυτούς που εγκατέλειψαν προσωρινά τη Σαντορίνη, σημειώνοντας, μάλιστα, πως οι περισσότεροι που γνωρίζει έχουν πράξει το ίδιο.

 

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΣΚΑΪ, οι νέοι είναι αυτοί που ανησυχούν περισσότερα, ενώ αντίθετα, οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι «δεν αγχώνονται γιατί έχουν περάσει παρόμοια περιστατικά». 

«Από χθες οι σεισμοί ήταν πάρα πολύ δυνατοί. Οι περισσότεροι που γνωρίζουν θα εγκαταλείψουν το νησί γιατί δεν είναι τόσο χαλαρά τα πράγματα, γίνονται μεγάλοι σεισμοί. Κατά τη γνώμη μου είναι καλύτερα να πάρουμε μέτρα πρόληψης.

Σε ετοιμότητα και η Αμοργός

«Δυστυχώς, τις τελευταίες δύο ημέρες παρατηρείται μία έντονη δραστηριότητα, όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ η αντιδήμαρχος Τουρισμού Αμοργού, Πόπη Δεσποτίδου.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, η σημερινή ημέρα ήταν λίγο πιο έντονη, όσο αφορά στη σεισμική δραστηριότητα, σημειώνοντας, ωστόσο, πως προσπαθούν όλοι να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. 

Τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα είναι και αύριο, Τρίτη, κλειστά, ενώ έχει γίνει σύσταση για αποφυγή συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους. 

 

«Είμαστε σε αναμονή των ειδικών», ανέφερε για να συμπληρώσει πως χθες έφτασαν στην Αμοργό τουρίστες. «Δεν υπάρχει λόγο ανησυχίας, αλλά πρέπει να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι αν συμβεί κάτι δυσάρεστο. Προς το παρόν όλα κυλούν ήρεμα» είπε κλείνοντας.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα