Ελλάδα

Σεισμός 5,1 Ρίχτερ ανάμεσα στην Σαντορίνη και την Αμοργό – Έγινε αισθητός στην Αθήνα και σε περιοχές της Αττικής

«Τέτοιους σεισμούς και ακολουθίες θα έχουμε και τις επόμενες ημέρες», ξεκαθαρίζει ο Κώστας Παπαζάχος

Νέος ισχυρός σεισμός, 5,1 Ρίχτερ ταρακούνησε τα νησιά των Κυκλάδων λίγο πριν τις 10:00 το πρωί της Δευτέρας (17.02.2025), υπενθυμίζοντας σε όλους πως αν και το φαινόμενο βρίσκεται σε ύφεση, δεν έχει τελειώσει ακόμη.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο για ακόμα μία φορά τις Κυκλάδες και συγκεκριμένα την θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Αμοργό και την Σαντορίνη με ακριβή τοποθεσία 21 χλμ. ΝΝΔ της Αμοργού.

Το εστιακό του βάθος εντοπίζεται στα 15,1 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

seismoi santorini

Αυτή η δόνηση μάλιστα είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει τις τελευταίες δυο ημέρες. Οι τρεις αμέσως μεγαλύτεροι σεισμοί ήταν μεγέθους 4,2, 4,2 και 4,5 Ρίχτερ.

Ο ένας σεισμός 4,2 Ρίχτερ έγινε 3 λεπτά πριν τον ισχυρό σεισμό ανοιχτά της Αμοργού.

Σε διάστημα 10 λεπτών ωστόσο από τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ, έγιναν άλλοι δυο σεισμοί μεγέθους 3,5 και 3,1 Ρίχτερ.

Υπάρχουν αναφορές πως ο συγκεκριμένος σεισμός έγινε αισθητός στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της Αττικής.

Οι κάτοικοι της Σαντορίνης που εγκατέλειψαν το νησί υπό τον φόβο ενός σεισμού μεγαλύτερου των 6 Ρίχτερ, έχουν ξεκινήσει ήδη να επιστρέφουν στα σπίτια τους.

Τόσο οι ίδιοι όσο και οι ειδικοί βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή καθώς δεν έχει διαπιστωθεί ακόμη το πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο.

Υπενθυμίζεται πως από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 14η Φεβρουαρίου, καταγράφτηκαν πάνω από 16.900 σεισμοί μεγέθους άνω του ενός βαθμού στη ζώνη μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης, σύμφωνα με το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας (ΕΚΠΑ).

Αν και η συγκεκριμένη πηγή έκανε λόγο για «σταδιακή μείωση» της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή, οι ειδικοί εξετάζουν την εδαφική παραμόρφωση που προκλήθηκε λόγω των συνεχόμενων σεισμών.

«Το ότι ανεβαίνει το μάγμα δεν σημαίνει ότι θα εκραγεί το ηφαίστειο»

Για την άνοδο του μάγματος, τα σενάρια περί έκρηξης ή δημιουργίας ηφαιστείων αλλά και την σεισμική ακολουθία, μίλησε αμέσως μετά τα 5,1 Ρίχτερ ο Κώστας Παπαζάχος στην ΕΡΤ.

Όπως εξήγησε, αυτά τα φαινόμενα θα κρατήσουν τουλάχιστον άλλους 2 μήνες και μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένονται νέοι σεισμοί που θα αγγίξουν ή θα ξεπεράσουν τα 5 Ρίχτερ.

«Δεν είμαστε αφελείς να πιστέψουμε ότι λήγει ο συναγερμός επειδή είχε κοπάσει η σεισμική ακολουθία», είπε αρχικά.

«Ξέραμε ότι τα φαινόμενα είναι μακροπρόθεσμα, κρατούν καιρό και ότι οι ακολουθίες έχουν εξάρσεις και μικροϋφέσεις. Τέτοιους σεισμούς και ακολουθίες θα έχουμε και τις επόμενες ημέρες. Τα μέτρα παραμένουν αυστηρά και ας είχαμε δυο ημέρες ηρεμίας. Η ασφάλεια του κόσμου είναι πάνω από όλα», είπε αρχικά.

Όσον αφορά την άνοδο του μάγματος ξεκαθάρισε πως αυτό το φαινόμενο δεν έχει καμία σχέση με τη δημιουργία ηφαιστείου ή ακόμα και την έκρηξή του.

«Το μάγμα είναι ένα λιωμένο υλικό το οποίο ανεβαίνει και αποθηκεύεται σε κάποιες περιοχές. Σε κάποιες, σπάνιες περιπτώσεις, το μάγμα θα βρει τρόπο να βγει στην επιφάνεια και εκεί που θα βγει θα δημιουργήσει ένα ηφαίστειο. Αφού δημιουργηθεί το ηφαίστειο, τότε θα βγει λάβα», είπε.

Σε άλλο σημείο τόνισε πως αυτή η συνεχόμενη βοή που ακούγεται στις Κυκλάδες είναι από την σεισμική δραστηριότητα και δεν σχετίζεται με το ηφαίστειο ή το μάγμα που ανεβαίνει.

«Είναι χαρακτηριστικό αυτής της σεισμικότητας. Και τις επόμενες ημέρες οι κάτοικοι θα ακούσουν ξανά αυτόν τον θόρυβο», προειδοποίησε.

Όσον αφορά την εκτόνωση του φαινομένου είπε:

«Το φαινόμενο δεν μπορεί να εκτονωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η εμπειρία μας δείχνει πως θα κρατήσει μήνες. Θα παρουσιάσει υφέσεις και εξάρσεις. Αυτά τα φαινόμενα κρατούν πολύ. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από τις υφέσεις και τις εξάρσεις. Είναι καλό πως δεν κάνει μεγάλο σεισμό μέχρι στιγμής. Πρέπει οι κάτοικοι να προσαρμοστούν σε αυτήν την δύσκολη κατάσταση δηλαδή να συνειδητοποιήσουν πως για τους επόμενους 2 μήνες θα ζουν αυτές τις σεισμικές δονήσεις».

«Τα δυο ηφαίστεια βρίσκονται σε ηρεμία»

Για το ακραίο σενάριο της έκρηξης των ηφαιστείων, μίλησε το πρωί της Δευτέρας, ο καθηγητής σεισμολογίας, Δημήτρης Παπανικολάου στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Όπως εξήγησε και ο ίδιος, το φαινόμενο όντως παρουσιάζει ύφεση αλλά είναι πιθανόν να δούμε ξανά σεισμούς άνω των 5 Ρίχτερ.

«Είναι ευχάριστο να έχουμε ύφεση και ίσως να σημαίνει ότι πάμε σε μια σταδιακή εκτόνωση όμως φαίνεται ότι θα διαρκέσει. Θα φανεί μαζί με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά που θα μας δείξουν που πηγαίνουμε. Σεισμικές δονήσεις της τάξεως των 5 ρίχτερ είναι πιθανό να συνεχίσουν» ανέφερε αρχικά.

Όπως υποστήριξε «και τα δυο ηφαίστεια είναι ήρεμα και κάποιοι συνάδερφοι δημιουργούν πρόβλημα. Όσα έχουν αναφερθεί είναι σενάρια και μάλιστα ακραία».

Σχετικά με την παραμόρφωση που έχει παρατηρηθεί σε μέρη της Καλντέρας στη Σαντορίνη λόγω κάποιων σεισμών της τάξεως των 3 ρίχτερ ο κ. Παπανικολάου ανέφερε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία. Όπως εξήγησε οι ηφαιστειογενείς σεισμοί δεν ξεπερνούν τα 3,5 συνεπώς δεν μπορούν να προκαλέσουν και μεγάλες ζημιές.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Χιόνια μέχρι τα δίκτυα του ψαρά» βλέπει ο Γιώργος Τσατραφύλλιας για την Πέμπτη – Τσουχτερό κρύο και χιονόνερο σφυροκοπούν την χώρα
Πέρα από τα χωριά της Εύβοιας που έχουν «θαφτεί» ήδη κάτω από το χιόνι, ο μετεωρολόγος προβλέπει χιονοπτώσεις και σε Χίο, Λέσβο, Σαμοθράκη, Σποράδες και βόρειες Κυκλάδες
Χιόνια στη θάλασσα