Site icon NewsIT
13:12 | 03.03.21

Σεισμός 6 ρίχτερ στην Ελασσόνα: Κατέρρευσε σπίτι αλλά και τοίχος σε σχολείο

Σεισμός 6 ρίχτερ στην Ελασσόνα: Κατέρρευσε σπίτι αλλά και τοίχος σε σχολείο
Newsit Newsroom

Όλες οι πληροφορίες από τις περιοχές που χτυπήθηκαν πιο πολύ από τον σεισμό. Στην επιχείρηση και ελικόπτερο της Πυροσβεστικής. Προβλήματα και στις τηλεπικοινωνίες. Βίντεο από την ώρα του σεισμού. Στους δρόμους ο κόσμος στην Λάρισα. Τι λένε οι σεισμολόγοι.

Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε ο σεισμός των έξι ρίχτερ με επίκεντρο την Ελασσόνα. Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Ελασσόνας: 

– Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σοβαρά περιστατικά τραυματισμών.

– Σημειώθηκαν υλικές ζημιές.

– Δεν υπάρχει καμία επίσημη πρόβλεψη για μεγάλο μετασεισμό. Οι ειδικοί παρακολουθούν το φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη και ενημερώνουν.

– Οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν τις επόμενες ώρες σε ανοικτούς χώρους.

– Συστήνεται σε όλους ψυχραιμία.

Ο απολογισμός 

Τουλάχιστον 30 σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην περιοχή Μεσοχώρι του Δήμου Ελασσόνας από τον ισχυρό σεισμό. Οι ζημιές που σημειώθηκαν αφορούν σε πτώσεις τμημάτων σε τοίχους αλλά και σε σημαντικές ρωγμές σε αρκετές περιπτώσεις. Οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται στους δρόμους και αναμένουν οδηγίες από τον Δήμο και την πολιτική προστασία.

Στο Μεσοχώρι, μια γυναίκα κατάφερε την τελευταία στιγμή να βγει από το σπίτι της, ενώ όπως είπε στις αρχές ο άνδρας της ήταν εγκλωβισμένος σε αυτό. Ο άνδρας εντοπίστηκε ζωντανός. Ο άνδρας σύμφωνα με τον δήμαρχο Τυρνάβου είναι τετραπληγικός και απεγκλωβίστηκε σώος. Kατέρρευσε η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και οι εικόνες είναι συγκλονιστικές. Ζημιές υπέστη και η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. 

Συνολικά έξι άτομα έχουν απεγκλωβιστεί από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής στο Μεσοχώρι και την περιοχή της Μαγούλας. Τα άτομα αυτά είχαν εγκλωβιστεί καθώς έπεσαν τμήματα των σπιτιών τους από τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ.

Μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί και άλλα σπίτια στο Μεσοχώρι.

Επίσης, στο Δαμάσι είχαμε πτώση μεσοτοιχίας σε σχολείο αλλά τα παιδιά είχαν προλάβει να βγουν από αυτό. 

Μιλώντας στο newsit.gr ο δήμαρχος Τυρνάβου, Ιωάννης Κόκκουρας είπε ότι «αυτή την στιγμή έχω φτάσει έξω από το σχολείο όπου έγιναν ζημιές. Ευτυχώς τα παιδιά δεν έχουν πάθει τίποτα και είναι στο προαύλιο. Οι περισσότερες ζημιές εντοπίζονται στο Δαμάσι».

«Ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός. Κουνηθήκαμε για αρκετή ώρα. Αμέσως τα σχολεία εκκενώθηκαν και τα παιδιά συντεταγμένα πήγαν στα σπίτια τους. Το δημαρχείο είναι κλειστό, καθώς μετά το σεισμό έδωσα άδεια στους υπαλλήλους να πάνε στα σπίτια τους για να δουν εάν είναι καλά οι οικογένειες τους. Δεν έχουμε ζημιές στο δήμο μας», αναφέρει στο newsit.gr, ο δήμαρχος Φαρσάλων Ιορδάνης Εκσιόγλου.

«Ο σεισμός ήταν πολύ αισθητός. Όλο ο κόσμος έτρεξε να βγεις έξω από τα σπίτια του. Εγώ εκείνη τη στιγμή βρισκόμουν στο πρώτο όροφο του Δημαρχείου. Έχουμε μιλήσει με όλους τους προέδρους των κοινοτήτων και μέχρι στιγμής δεν μας έχουν αναφέρει κάποιες ζημιές», λέει στο newsit.gr, o δήμαρχος Κιλελέρ, Αθανάσιος Νασιακόπουλος. 

Σπεύδουν στο σημείο 

Με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος μεταβαίνουν στην περιοχή του σεισμού. Στην περιοχή μεταβαίνουν, επίσης, ο Υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος και ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Αθανάσιος Δημακογιάννης. Από το Γραφείο του Πρωθυπουργού υπήρξε επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό και τους δημάρχους της περιοχής ενώ υπάρχει, επίσης, διαρκής επικοινωνία με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί με πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.

Τι λένε οι σεισμολόγοι 

Το μέγεθος του σημερινού σεισμού στην περιοχή της Ελασσόνας (6 Ρίχτερ) βρίσκεται στο όριο, περίπου, των σεισμών που εκδηλώνονται στη συγκεκριμένη περιοχή, δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μανώλης Σκορδίλης.

«Το ρήγμα της περιοχής έχει δώσει σεισμούς στο παρελθόν. Ο πιο πρόσφατος είναι στον 18ο αιώνα. Ήταν το 1781, με μέγεθος 6,2 Ρίχτερ. Ο σεισμός που έγινε σήμερα είναι περίπου στο όριο των σεισμών που δίνει η περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ.

«Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τον κύριο σεισμό», σημείωσε ο κ. Σκορδίλης και σημείωσε πως «υπήρξαν και αρκετοί μετασεισμοί με αρκετά μεγάλα μεγέθη, γεγονός που είναι λογικό».

Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας του ΑΠΘ, ο μεγαλύτερος -μέχρι στιγμής- μετασεισμός έγινε στις 12.34 και το μέγεθός του ήταν 4,8 Ρίχτερ.

Με επιφύλαξη αντιμετώπισε την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στην Ελασσόνα ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός πολύ ισχυρού μετασεισμού ίδιου μεγέθους με τον σημερινό των 6 ρίχτερ προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί. Μάλιστα ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία. Επίσης, πρόσθεσε ότι ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός και μείνει έξω από τα σπίτια του για κάποιες ώρες. Στελέχη της αρμόδιας διεύθυνσης του Υπουργείου Υποδομών μαζί με κλιμάκια μηχανικών ετοιμάζονται να μεταβούν στην περιοχή.

Προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες 

Προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες αντιμετωπίζουν ο Βόλος και η Μαγνησία μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που ταρακούνησε την Θεσσαλία και έγινε αισθητός σε μεγάλες περιοχές της χώρας.

Στον Βόλο η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και χιλιάδες κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές, παρά το γεγονός ότι η ισχυρή δόνηση είχε μεγάλη διάρκεια με αυξομειώσεις κατά την διάρκεια του σεισμού. Τις πρώτες πληροφορίες για την κατάσταση στην Μαγνησία επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Τα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας στον Βόλο αντιμετωπίζουν επίσης μεγάλα προβλήματα λόγω του σεισμού αλλά και της υπερφόρτωσης των δικτύων και η επικοινωνία είναι δύσκολη τις πρώτες αυτές στιγμές.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Δυτική Θεσσαλία, στις περιοχές των Τρικάλων και της Καρδίτσας, όπου και στις δύο πόλεις ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για ασφάλεια. Και σε αυτές τις περιοχές τα δίκτυα τηλεπικοινωνίας τόσο στην κινητή, όσο και στην σταθερή τηλεφωνία, έχουν πολλά προβλήματα.

Το χρονικό του σεισμού και που έγινε αισθητός 

Ο σεισμός με μέγεθος 6 ρίχτερ έγινε στις 12:16 με επίκεντρο την Ελασσόνα. Ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμα και στην Αττική.  Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 7,8 χιλιόμετρα και το επίκεντρό του ήταν 16 χιλιόμετρα νότια της Ελασσόνας.

Σύμφωνα με αναγνώστες ο σεισμός έγινε αισθητός στην βόρεια Ελλάδα και σε περιοχές όπως η Κατερίνη, η Αλεξάνδρεια Ημαθίας, η Λαμία, η Χαλκιδική, στις Σέρρες και η Καλαμαριά αλλά και στο Αγρίνιο, το Βαρθολομιό Ηλείας, την Ναύπακτο αλλά και την Καλαμάτα. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Κέρκυρα, στην Άρτα και στα Γιάννενα και σε άλλες περιοχές.

Ακολούθησαν τρεις μετασεισμοί 4,7, 4,2 και 4,9 ρίχτερ. 

Οι πρώτες εικόνες που ήρθαν από την Λάρισα δείχνουν κόσμο που βγήκε στους δρόμους λίγο μετά τον σεισμό. Την ώρα του σεισμού καταγράφηκε στα Τρίκαλα και στην Κοζάνη.

Ρεπορτάζ: Θανάσης Γερασιμίδης – Λευτέρης Σουχάιμπ/φωτογραφίες Larissanet.gr

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version