Ο σεισμός στην Κρήτη που προκάλεσε μεγάλες ζημιές επανέφερε στο προσκήνιο το ενδεχόμενο πρόγνωσης της σεισμικής δραστηριότητας σε κάποιες περιοχές.
Κορινθιακός, Πατραϊκός, Σποράδες, Βόρειο Αιγαίο Δωδεκάνησα είναι περιοχές με υψηλή σεισμική δραστηριότητα με τους κατοίκους να είναι ανήσυχοι για ενδεχόμενο χτύπημα του Εγκέλαδου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Υπάρχει μια διαχρονική παρακολούθηση συγκεκριμένων περιοχών στην Ελλάδα, με μεγάλη σεισμική επικινδυνότητα. Σε αυτές θα πρέπει να τοποθετηθούν σύγχρονα μηχανήματα που θα ειδοποιούν τους κατοίκους, μερικά δευτερόλεπτα πριν γίνει ο σεισμός. Δεν είναι πρόβλεψη. Ο σεισμός γίνεται, αλλά επειδή έχουμε εγκαταστήσει μεγάλο αριθμό σεισμογράφων γύρω από το επίκεντρο γίνεται άμεσος υπολογισμός εντός λίγων δευτερολέπτων των εστιακών παραμέτρων, του μεγέθους και στέλνεται σήμα πριν το καταστρεπτικό κύμα φτάσει στην πόλη», τόνισε ο Βασίλης Καραστάθης, αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, μιλώντας στον ΑΝΤ1 .
«Από τις καταγραφές του πυκνού δικτύου σεισμογράφου που μπορεί να εγκατασταθεί σε μια περιοχή, υπάρχει συνεκτίμηση δεδομένων και οι πολίτες ειδοποιούνται μερικά δευτερόλεπτα, έως 30 δευτερόλεπτα πριν έρθει το κύριο κύμα του σεισμού, η κύρια δόνηση και έτσι να ενημερώνονται οι πολίτες», εξήγησε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε πως «στην Ιαπωνία οι πολίτες ενημερώνονται και μέσω των τηλεοράσεων τους και έτσι παίρνουν θέσεις ασφαλείας για τον σεισμό».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Τέτοιο δίκτυο έχουμε τοποθετήσει πειραματικά στον Πατραϊκό και τον Κορινθιακό Κόλπο, μέσω προγραμμάτων. Το ακριβό κομμάτι είναι η συντήρηση του δικτύου, διότι όταν βάζεις 40 και 50 μηχανήματα σε μία περιοχή και κάποιος χαλάσει θα πρέπει να το συντηρήσεις το δίκτυο», σημείωσε ο κ. Καραστάθης.
«Στην Ελλάδα έχουμε πανέμορφους παραδοσιακούς οικισμούς και τους συντηρούμε, όπως στο Πήλιο, κάποιους πύργους στην Μάνη κτλ. Δεν λέμε να τους αφήσουμε ακατοίκητους, απλά θέλουν μια ματιά ως προς την σεισμική τους επικινδυνότητα, να ελεγχθούν από μηχανικούς. Διότι προ λίγων ετών, στην προηγμένη Ιταλία είχαμε πολλούς νεκρούς από σεισμούς, επειδή χτύπησαν παραδοσιακούς οικισμούς», κατέληξε ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.