Σεισμός 3,8 Ρίχτερ αναστάτωσε σήμερα το μεσημέρι τους κατοίκους στην περιοχή της Καλαμάτας. Δείτε τώρα LIVΕ όλη τη σεισμική δραστηριότητα σήμερα στην περιοχή σας, και που έγινε σεισμός πριν από λίγο. Δείτε τι πρέπει να προσέχετε.
Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός που έγινε σήμερα το μεσημέρι κοντά στην Καλαμάτα, ήταν 3,8 ρίχτερ… Μαρτυρίες κατοίκων λένε ότι η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή. Οι κάτοικοι αναστατώθηκαν στις 14:12 το μεσημέρι. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 7 χιλιόμετρα από την πόλη της Καλαμάτας ενώ το εστιακό βάθος του σεισμού, ήταν 6,2 χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό κέντρο ωστόσο, το μέγεθος του σεισμού ήταν 4,2 ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε αισθητός εκτός από την Καλαμάτα και γενικότερα τη Μεσσηνία, μέχρι το Λάλα Ηλείας. Δείτε 24 ώρες το 24ωρο, τι καταγράφουν οι σεισμογράφοι και αναλυτικά όλη τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή σας. Εδώ μπορείτε να βλέπετε LIVE τι καταγράφει τώρα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο για όλους τους σεισμούς. Ψυχραιμία και αποφυγή του πανικού συνιστά, σε περίπτωση σεισμού, ο προϊστάμενος του τμήματος πολιτικής προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, Νίκος Χηνόπουλος. “Το σημαντικότερο από όλα, όταν εκδηλώνεται σεισμός, είναι να μην υπάρχει πανικός.
Δείτε την σεισμιμή δραστηριότητα στην Ελλάδα τις τελευταίες 48 ώρες.
Δείτε εδώ live τι καταγράφει για τον σεισμό η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USGS).
Ψυχραιμία συνιστά στους πολίτες ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σεισμολόγος Γιώργος Δρακάτος, όσον αφορά στις προβλέψεις για επικείμενο μεγάλο σεισμό ακόμα και 7 Ρίχτερ που έχουν κάνει το τελευταίο διάστημα συνάδελφοί του σεισμολόγοι.
Εδώ μπορείτε να βλέπετε τι καταγράφουν οι σεισμογράφοι του Ευρωμεσογειακού για τους μεγάλους σεισμούς σε όλο τον κόσμο.
Δείτε εδώ τι καταγράφει το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης της Κύπρου.
Κάθε σεισμός LIVE από την αντίστοιχη υπηρεσία που καταγράφει κατά τόπους σε real time τη σεισμική δραστηριότητα. Δείτε εδώ τους πιο φονικούς σεισμούς που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα.
Δείτε εδώ τους σεισμούς άνω των 3 Ρίχτερ που έχουν καταγραφεί από την 1η Ιανουαρίου 2016.
Δείτε τους σεισμούς άνω των 5 Ρίχτερ που έχουν καταγραφεί από την 1η Ιανουαρίου 2016.
Τι πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια του σεισμού, σύμφωνα με την επίσημη σελίδα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας:
- Όταν αισθανθείτε μια σεισμική δόνηση, μπείτε αμέσως κάτω από ένα γραφείο ή ένα πολύ γερό τραπέζι. Σταθείτε μακριά από παράθυρα, βιβλιοθήκες, μεγάλους καθρέπτες και άλλα βαριά αντικείμενα που μπορούν να πέσουν. Προσέχετε τους σοβάδες και τα διάφορα αντικείμενα της οροφής (γύψινες διακοσμήσεις κ.α). Παραμείνετε καλυμμένοι μέχρι να σταματήσει η δόνηση. Εάν το έπιπλο που σας προστατεύει, μετακινηθεί, προσπαθήστε να το ακολουθήσετε. Στη συνέχεια, θα βρείτε ορισμένες επιπρόσθετες συμβουλές σε περίπτωση που βρεθείτε σε συγκεκριμένους χώρους
- Εάν βρίσκεστε σε ΨΗΛΟ ΚΤΙΡΙΟ και κοντά σας δεν υπάρχει γραφείο η τραπέζι, κινηθείτε προς τον εσωτερικό τοίχο και προστατέψτε το κεφάλι σας με τα χέρια. Μη χρησιμοποιήσετε ανελκυστήρα. Μην εκπλαγείτε εάν ο συναγερμός ή το αυτόματο σύστημα καταιονισμού τεθεί σε λειτουργία.
- Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, απομακρυνθείτε από δέντρα, πινακίδες, κτίρια, ηλεκτρικά καλώδια και κολώνες.
- Εάν βαδίζετε σε πεζοδρόμιο κοντά σε κτίρια, προχωρήστε προς την είσοδο του πλησιέστερου, για να προστατευτείτε από τα διάφορα αντικείμενα που μπορούν να πέσουν, όπως τούβλα, γυαλιά, σοβάδες, κ.α.
- Εάν οδηγείτε, σταματήστε στην άκρη του δρόμου. Αποφύγετε τις διασταυρώσεις, τις γραμμές μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος και άλλες πηγές κινδύνου. Παραμείνετε μέσα στο όχημα μέχρι να σταματήσει η δόνηση.
- Εάν βρίσκεστε σε μεγάλα καταστήματα με πολύ κόσμο ή σε δημόσιους χώρους συνάθροισης κοινού, μη σπεύσετε προς τις εξόδους. Απομακρυνθείτε από ράφια με αντικείμενα που μπορούν να πέσουν.
- Εάν βρίσκεστε σε αναπηρική καρέκλα, μην προσπαθήσετε να σηκωθείτε. Μετακινηθείτε σε σημείο που μπορείτε να προφυλαχθείτε εφόσον αυτό είναι δυνατό, ασφαλίστε τους τροχούς και προστατέψετε το κεφάλι με τα χέρια σας.
- Εάν βρίσκεστε στην κουζίνα, φύγετε μακριά από το ψυγείο, το φούρνο και τα ντουλάπια που βρίσκονται ψηλά.
- Εάν είσαστε μέσα σε στάδιο ή θέατρο, παραμείνετε στο κάθισμά σας και προστατέψτε το κεφάλι με τα χέρια σας. Μην προσπαθήσετε να διαφύγετε προτού σταματήσει η δόνηση. Αποφύγετε να τρέξετε προς τις εξόδους.
Δείτε εδώ όλους τους σεισμούς και μετασεισμούς που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες.
Τι πρέπει να κάνετε μετά τον σεισμό.
- Να είστε προετοιμασμένοι για μετασεισμούς και σχεδιάστε πού θα προστατευθείτε όταν αυτοί συμβούν.
- Ελέγξτε για τραυματίες. Δώστε τις πρώτες βοήθειες, εάν αυτό είναι αναγκαίο.
- Παραμείνετε ήρεμοι και καθησυχάστε τους άλλους.
- Αποφύγετε τα σπασμένα γυαλιά.
- Ελέγξτε για πυρκαγιά. Πάρτε τις κατάλληλες προφυλάξεις.
- Ελέγξτε τις παροχές φυσικού αερίου, νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Εάν υπάρχει ζημιά σε κάποια από αυτές, θέστε την εκτός λειτουργίας. Εάν υπάρχει διαρροή φυσικού αερίου, μη χρησιμοποιήσετε σπίρτα, φανό, συσκευές ή ηλεκτρικούς διακόπτες. Ανοίξτε τα παράθυρα, εγκαταλείψτε το κτίριο και ειδοποιήστε σχετικά την εταιρία φυσικού αερίου.
- Εάν εξαιτίας της δόνησης το ακουστικό του τηλεφώνου έχει φύγει από τη θέση του, επανατοποθετείστε το και χρησιμοποιήστε το τηλέφωνο μόνο σε περίπτωση ανάγκης.
- Συντονιστείτε με το σταθμό εκπομπής εκτάκτων αναγκών στο ραδιόφωνο ή την τηλεόραση. Ακούστε τα ενημερωτικά δελτία.
- Παραμείνετε έξω από το κατεστραμμένο κτίριο.