Ανησυχία επικρατεί στην περιοχή της Φωκίδας μετά τον σεισμό 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τη μια τα ξημερώματα της Κυριακής στον Κορινθιακό Κόλπο.
Τον ισχυρό σεισμό που έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Αττική ακολούθησαν τουλάχιστον 10 μετασεισμοί τις επόμενες ώρες ενώ οι σεισμολόγοι συστήνουν υπομονή για δυο 24ωρο για να παρακολουθήσουν την μετασεισμική δραστηριότητα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο καθηγητής Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών με ανάρτησή του το πρωί της Κυριακής τόνισε πως ακόμη δεν υπάρχει σιγουριά πως ήταν ο κύριος σεισμός και πως αν ήταν τις επόμενες ημέρες θα έχουμε ένα τουλάχιστο ισχυρό μετασεισμό της τάξης του 4,5 Ρίχτερ. Παράλληλα ζήτησε μεγάλη προσοχή από τους πολίτες και έδωσε οδηγίες για την προστασία τους.
Ο κ. Άκης Τσελέντης, με ανάρτησή του αρχικά στο Facebook τόνισε πως «πρέπει να περιμένουμε δύο 24ωρα για να δούμε πως εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία η οποία μέχρι τώρα δεν μας έχει δώσει τον απαιτούμενο αριθμό μετασεισμών. Θα περίμενα λίγο περισσότερους».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αναλυτικά η ανάρτηση του κ.Τσελέντη: Σήμερα στις 01:02, είχαμε μία ισχυρή σεισμική δόνηση ,M=5.0, με επίκεντρο 12 Χμ ανατολικά της Δεσφίνας. Το εστιακό βάθος ήταν 13Χμ.
Ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός στην Στερεά Ελλάδα και την Αθήνα παρότι έγινε σε απόσταση 112χλμ. δυτικά-βορειοδυτικά της πρωτεύουσας.
Αυτό οφείλεται στην κατευθυντικότητα των σεισμικών κυμάτων, επειδή το σεισμικό ρήγμα έχει μία κατευθυντικότητα από τη Δύση προς την Ανατολή. Άρα, έχουμε έντονη αισθητότητα στην Αττική, αλλά και στην Κόρινθο.
Για να πούμε σίγουρα ότι είναι το κυρίως γεγονός πρέπει να περιμένουμε δύο 24ωρα για να δούμε πως εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία η οποία μέχρι τώρα δεν μας έχει δώσει τον απαιτούμενο αριθμό μετασεισμών. Θα περίμενα λίγο περισσότερους.
Μετατόπιση προς άλλα μεγάλο γειτονικά ρήγματα δε βλέπουμε.
Το Γεωδυναμικό παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη του φαινομένου με τα δίκτυα του και θα σας ενημερώνει.
Πρέπει οι κάτοικοι να ακολουθούν πάντα τα γνωστά μέτρα προφύλαξης από σεισμούς.
Μπορείτε να παρακολουθείτε ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ την εξέλιξη του φαινομένου στην σελίδα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου https://www.gein.noa.gr