ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟ: Πολύ ισχυρός σεισμός με μεγάλη διάρκεια και με μέγεθος 6,7 ρίχτερ έγινε λίγο πριν τις 14.00 αισθητός σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Ο σεισμός είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος, ενώ έχουν καταγραφεί και ζημιές σε πολλά κτίρια.
Το επίκεντρο του ισχυρού σεισμού των 6,7 ρίχτερ που ταρακούνησε όλη σχεδόν την χώρα ήταν στην Σάμο, ενώ το εστιακό του βάθος ήταν μόλις 2 χιλιόμετρα. Ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμη και σε πολλές περιοχές της Αττικής, αλλά και στην Ρόδο, στην Σύρο, στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές της χώρας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Από τον ισχυρό σεισμό προκλήθηκαν μέχρι στιγμής τρία μικρά τσουνάμι, με αποτέλεσμα ο κόσμος να τρέχει πανικόβλητος προς το εσωτερικό του νησιού. Οι κεντρικοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολες οι μετακινήσεις.
Δείτε τι είπαν οι σεισμολόγοι για τον σεισμό στη Σάμο και τη μετασεισμική δραστηριότητα.
Για αρκετούς μετασεισμούς από τον σφοδρότατο σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που έπληξε τη Σάμο και τα Μικρασιατικά παράλια προειδοποιούν οι σεισμολόγοι και καλούν τους πολίτες να μην εισέρχονται σε «καταπονημένα» κτίρια. Ήδη μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί αρκετοί μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο στα 4,6 Ρίχτερ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης εκτίμησε ότι ήταν ο κύριος σεισμός αλλά προέβλεψε ότι θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί της τάξεως ακόμη και των 6,2 ρίχτερ και οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, να μην πηγαίνουν κοντά σε κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές.
Βάσει μεγέθους και βάσει ιστορικού εκτιμάται ότι ο σεισμός αυτός ήταν ο κύριος, όπως είπε στο OPEN ο σεισμολόγος Θανάσης Γκανάς, ο οποίος προειδοποίησε τους κατοίκους του νησιού τα σπίτια των οποίων υπέστησαν ζημιές, να μην μείνουν μέσα σε αυτά το βράδυ.
Παρακολουθούμε και καταγράφουμε την εξέλιξη του φαινομένου, τόνισε στο OPEN ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας, αναφερόμενος στον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στη Σάμο.
Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας τόνισε πάντως ότι με βάση τα δεδομένα δεν μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός από τον συγκεκριμένο των 6,7 Ριχτερ.
Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δήλωσε ότι ο σεισμός ήταν της τάξεως των 6,8 με 7 Ρίχτερ για αυτό και προκάλεσε τόσο μεγάλες καταστροφές και στην Τουρκία. Σίγουρα, πρόσθεσε ο κ Παπαζάχος, θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί και ο κόσμος θα πρέπει να αποφύγει να μπει στα σπίτια που έχουν «καταπονηθεί».
Οι αρχές καλούν τον κόσμο να μην είναι κοντά στις ακτές. Μήνυμα έστειλε στους κατοίκους του νησιού μέσω του 112 η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας με προειδοποίηση για τσουνάμι. Επίσης, οι ειδικοί ζητούν από τους κατοίκους να μην είναι κοντά σε κτίρια ιδιαίτερα παλιά για να μην υπάρξουν τραυματισμοί από καταρρεύσεις.