Με την αγωνία των μετασεισμών ζουν οι κάτοικοι στην Αττική, 24 και πλέον ώρες μετά τον μεγάλο σεισμό των 5,1 Ρίχτερ. Τόσο ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος όσο και ο Άκης Τσελέντης δεν αποκλείουν να γίνει ένας μεγάλος μετασεισμός.
Οι μετασεισμοί που έγιναν μετά τα 5,1 Ρίχτερ της Παρασκευής (19.07.2019) πλησίασαν τους 50. Όμως οι δυο σεισμολόγοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να γίνει ένας μεγάλος μετασεισμός.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ το πρωί του Σαββάτου (20.07.2019) ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε πως τα πρώτα 24ωρα μετά από έναν μεγάλο σεισμό είναι πάντα κρίσιμα. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο μεγάλου μετασεισμού ακόμη και 5 ρίχτερ κοντά στο μέγεθος του κύριου σεισμού», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, χαρακτηρίζοντας πολύ μεγάλο λάθος των πολιτών που μετά τον σεισμό της Παρασκευής επέλεξαν να μπουν στα αυτοκίνητά τους για να φύγουν από το σημείο όπου βρίσκονταν. Με αυτόν τον τρόπο, όπως είπε, εγκλωβίστηκαν στους δρόμους ανάμεσα σε κτίρια και αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί επικίνδυνο.
Το ενδεχόμενο μεγάλου μετασεισμού δεν απέκλεισε ούτε ο Άκης Τσελέντης, μιλώντας στο μεσημεριανό δελτίο του OPEN. Όπως είπε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο υπήρξε μία ύφεση στη μετασεισμική δραστηριότητα και γι’ αυτό είναι πολύ πιθανό τις επόμενες ώρες να υπάρξει κάποιος μετασεισμός μεσαίου μεγέθους, γύρω στα 3,5 ή 4 Ρίχτερ.
Κλειστή η μονή Δαφνίου
Κλειστή θα παραμείνει και σήμερα Σάββατο (20.07.2019) η Μονή Δαφνίου, λόγω των προβλημάτων που καταγράφηκαν από τον χθεσινό σεισμό των 5,1 Ρίχτερ στην Αττική.
Το υπουργείο Πολιτισμού ανανοίνωσε ότι «σύμφωνα με νεώτερο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε τις απογευματινές ώρες μετά τον μετασεισμό (19/7), από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής στη Μονή Δαφνίου, διαπιστώθηκε (…) πτώση ψηφίδων. Το μνημείο θα παραμείνει κλειστό το Σάββατο, 20 Ιουλίου, προκειμένου να επιληφθεί του θέματος το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας».
Είχε προηγηθεί μια πρώτη καταγραφή για ζημιές στη Μονή Δαφνίου η οποία έδειξε «κατακρήμνιση του ανατολικού τμήματος του βορείου εξωτερικού περιβόλου και προβλήματα μόνον στους σοβάδες του καθολικού».
Στους Δήμους οι δηλώσεις για τις ζημιές
Στο μεταξύ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ο ΟΑΣΠ έχουν καλέσει τους πολίτες που έχουν πάθει ζημιές τα σπίτια τους από τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ να επικοινωνήσουν με τους δήμους στους οποίους ανήκουν για να ζητήσουν να σταλούν συνεργεία μηχανικών για έλεγχο.
Ήδη όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών έχουν διατεθεί περισσότεροι από 50 μηχανικοί για τη συγκρότηση των συνεργείων που θα κάνουν αυτοψίες.
Έλεγχοι από το δήμο Αθηναίων
Τριάντα κλιμάκια μηχανικών του δήμου Αθηναίων καθώς και συνεργεία της Δημοτικής Αστυνομίας, συνεχίζουν την καταγραφή ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός σε εγκαταλελειμμένα κτίρια καθώς και στις δημοτικές υποδομές και τον αποκλεισμό σημείων μεγάλης επικινδυνότητας για πεζούς και αυτοκίνητα.
Σύμφωνα με το συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας του δήμου, που συνεδρίασε χθες, οι ζημιές είναι περιορισμένες και παρατηρούνται, έως τώρα, σε 15 κτίρια σε όλη την πόλη, στη συντριπτική τους πλειονότητα εγκαταλελειμμένα ή ακατοίκητα διατηρητέα. Επίσης σε 75 εγκαταλελειμμένα κτίρια, που ο δήμος Αθηναίων έχει χαρακτηρίσει ως επικίνδυνα, συνεργεία ολοκλήρωσαν την επανατοποθέτηση της ειδικής προειδοποιητικής σήμανσης για πεζούς και αυτοκίνητα.
Click4more: Τρεις άνθρωποι παραμένουν στο νοσοκομείο μετά το σεισμό
Οι έλεγχοι είναι εντατικοί και στους 72 βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου και καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να έχουν ολοκληρωθεί έως τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων, από ελέγχους και αυτοψίες που διενεργήθηκαν έως τώρα από τη Δημοτική Αστυνομία διαπιστώθηκε πτώση σοβάδων και μερική κατάρρευση δομικών στοιχείων κτιρίων σε κτίρια που βρίσκονται: Αιόλου 36 ( Ι.Ν. Αγίας Ειρήνης), Αισχύλου 9, Αρχιμήδους 17, Ερμού 90, Καππαδοκίας 22, Κεραμεικού 50 , Λαμπάκη 49, Μοναστηράκι (Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου), Μυκάλης και Κεραμεικού, Πειραιώς 90, Πραξιτέλους 13, Τριών Ιεραρχών και Πάδοβα, Χρ. Λαδά και Σταδίου, Φυλής 121 και Ψαρών 34.