Site icon NewsIT
12:14 | 11.09.19

Σεισμός στην Αθήνα – Λέκκας: Τι λέει για τα ρήγματα στην περιοχή

Σεισμός στην Αθήνα – Λέκκας: Τι λέει για τα ρήγματα στην περιοχή
Newsit Newsroom

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι μετά τον σεισμό των 3,8 Ρίχτερ που αναστάτωσε στις 11:13 το πρωί της Τετάρτης (11.09.2019) την Αθήνα και πολλές περιοχές της Αττικής.

Σύμφωνα με Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ο σεισμός ήταν μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και προήλθε από απόσταση 31 χλμ. ανατολικά, βορειοανατολικά της Αθήνας, με επίκεντρο στον θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Νέας Μάκρης.

[read4more]

Μιλώντας στο newsit.gr, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε πως στην περιοχή όπου εντοπίστηκε το επίκεντρο του σεισμού, υπάρχουν πολλά ρήγματα αλλά δεν μπορούν να δώσουν μεγάλο σεισμό. Εκτίμησε δε ότι μάλλον ο σεισμός των 3,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος.

«Το επίκεντρο βρίσκεται ανατολικά της Ραφήνας, μέσα στον νότιο Ευβοϊκό κόλπο. Υπάρχουν πολλά ρήγματα στην περιοχή, αλλά είναι μικρά και δεν μπορούν να δώσουν μεγάλο σεισμό. Έχουν δώσει κατά καιρούς σεισμούς οι οποίοι δεν ξεπερνούν τα 4,5 Ρίχτερ. Δεν σχετίζεται το ρήγμα αυτό με το ρήγμα της Πάρνηθας. Δεν μας ανησυχεί καθόλου. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, αλλά μάλλον πρόκειται για τον κύριο», τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Όπως επεσήμανε, μιλώντας επίσης στο newsit.gr, «το επίκεντρο του εντοπίζεται περίπου 8 χλμ ανατολικά από τη Νέα Μάκρη. Πρόκειται για συνηθισμένο στην ελληνική επικράτεια σεισμό. Δεν μας δημιουργεί κάποια ιδιαίτερη ανησυχία ή προβληματισμό. Ο νότιος Ευβοϊκός έχει πολλά ενεργά ρήγματα. Δεν μπορούμε προς το παρόν να συσχετίσουμε τον σεισμό με κάποιο συγκεκριμένα ρήγμα, προέρχεται πάντως από κάποιο ενεργό ρήγμα της περιοχής. Δεν μας ανησυχεί πάντως».

Ο καθηγητής Γεωλογίας, Κώστας Μαρκόπουλος, επίσης σημείωσε ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν “δίνει” μεγάλους μισθούς. «Είναι μικρός ο σεισμός. Δεν θα έχει κάποια συνέχεια εκτιμώ. Η περιοχή αυτή, αυτή τη δυναμικότητα έχει. Το πολύ – πολύ να δώσει 4 έως 4,5 Ρίχτερ. Δεν φαίνεται κάτι άλλο από την προϊστορία της. Δεν έχουμε ένδειξη ότι μπορεί να υπάρξει κάτι μεγαλύτερο. Δεν μας ανησυχεί. Δεν ανήκει η περιοχή σε επικίνδυνη ζώνη. Και ασφαλώς δεν υπήρχε κίνδυνος να ενεργοποιηθεί άλλο ρήγμα. Το 3,8 είναι πολύ λίγο για να ενεργοποιήσει άλλο ρήγμα», επεσήμανε στο newsit.gr.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΙΟΣ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version