Για τις βιβλικές καταστροφές που προκάλεσε ο φονικός σεισμός σε Τουρκία και Συρία μίλησε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος τόνισε ότι το 50% με 70% των κτιρίων έχουν υποστεί καταστροφές.
Ο Ευθύμιος Λέκκας, που βρίσκεται στην Τουρκία με ομάδα Ελλήνων επιστημόνων τόνισε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ότι ο σεισμός προκάλεσε τόσο μεγάλες καταστροφές επειδή οι κατασκευές ήταν τρωτές, ενώ οι πόλεις που χτυπήθηκαν ήταν χτισμένες πάνω στο βύθισμα του μεγάλου ρήγματος που υπάρχει στην περιοχή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Κάναμε μια ταχεία αυτοψία μετά τις διασωστικές ενέργειες για όλη την πληγείσα περιοχή, η οποία αρχίζει από την Λαττάκεια της Συρίας και τελειώνει στο Καχαραμανμαράς της Τουρκίας. Μια περιοχή διαστάσεων 500 χιλιομέτρων επί 20 ή 30 χιλιόμετρα το πλάτος. Μια περιοχή στην οποία υπάρχουν ολοκληρωτικές καταστροφές. Εντοπίζονται εκεί σ’ αυτή την περιοχή, την επιμήκη περιοχή αυτές οι καταστροφές, δεδομένου ότι το ρήγμα είχε την ίδια διεύθυνση. Είναι ένα ρήγμα πολύπλοκο, που δημιουργεί ένα βύθισμα, που μέσα σ’ αυτό το βύθισμα ήταν θεμελιωμένες οι πόλεις. Έτσι έχουμε πολύ μεγάλη επιβάρυνση και από την ίδια την σεισμική δραστηριότητα, αλλά και από το γεγονός ότι οι κατασκευές ήταν ιδιαίτερα τρωτές. Έχουμε έτσι όλη αυτή την εικόνα που βλέπουμε σε όλη την έκταση αυτή», τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας.
Ο καθηγητής επισήμανε στη συνέχεια ότι στις πόλεις που χτυπήθηκαν στην περιοχή αυτή το 50% με 70% των κτιρίων έχει υποστεί ζημιές, κάτι που έχει εντυπωσιάσει αρνητικά τους επιστήμονες.
«Είναι μια εικόνα που σε πολλές πόλεις, ουσιαστικά αντιστοιχεί στο 50% έως και 70% των ζημιών των συνολικών κατασκευών, που υπάρχουν στην περιοχή. Είναι μια εικόνα που πραγματικά μας εντυπωσιάζει από το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με έναν δομημένο ιστό, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα ευάλωτος στη σεισμική δραστηριότητα».