Ελλάδα

Σεισμός στο Κρανίδι: Ο Ευθύμιος Λέκκας εξηγεί μετά τα 4,8 Ρίχτερ – «Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό»

Ο σεισμός των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Κρανίδι, έγινε αισθητός και στην Αθήνα. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας αναλύει τα δεδομένα…

Για μια περιοχή που δεν έχει έντονη σεισμικότητα κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμης Λέκκας. «Ο σεισμός είναι σε μία περιοχή που δεν έχει έντονη σεισμικότητα. Γειτνιάζει βεβαίως με την περιοχή του Λεωνιδίου που υπάρχουν μεγάλες δομές και ρήγματα, αλλά θα δούμε την εξέλιξη του φαινομένου.

Μέχρι στιγμής δεν παρουσιάζεται κάτι το ιδιαίτερο μέσα στον Αργολικό κόλπο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέκκας και τόνισε ότι ακόμη «δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, είναι νωρίς, είναι δύσκολο να το πούμε ακόμη».

Επιπλέον ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές, ενώ πρόθεσε ότι δεν αναμένεται προς το παρόν να συνεδριάσει η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός που έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο Κρανίδι ήταν μεγέθους 4,8 Ρίχτερ και έγινε αισθητός ακόμα και στην Αθήνα.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 7:20 το πρωί της Τρίτης (16.1.2024) στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Κρανίδι και Λεωνίδιο και συγκεκριμένα 16 χλμ βορειοανατολικά του Λεωνιδίου στον Αργολικό Κόλπο. Το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν 14,5 χλμ. 

Ο Βασίλης Καραστάθης, αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα για το σεισμό, σημείωσε πως πρόκειται για ένα ασυνήθιστο φαινόμενο αλλά τόνισε πως υπήρχε προσεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Τα νέα στοιχεία θα αξιολογηθούν τις επόμενες ώρες τόνισε και σημείωσε πως το επίκεντρο είναι στην θάλασσα, στην χερσόνησο στο Κρανίδι, ενώ υπογράμμισε πως ο σεισμός έγινε αισθητός και στις Σπέτσες.

Ο Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σημείωσε πως πρόκειται για ένα μεγάλο ρήγμα που βρίσκεται στην περιοχή και μπορεί να δώσει ισχυρούς σεισμούς. 

«Η συγκεκριμένη περιοχή έχει μεγάλα ρήγματα αλλά έχει αραιή σεισμικότητα» σημείωσε. «Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι ότι είναι ο κύριος σεισμός, πρέπει να περιμένουμε» πρόσθεσε μιλώντας στην ΕΡΤ.

 

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα