Ο σεισμός που σημειώθηκε χθες ανοιχτά της Λέσβου και όλο ιοι μετασεισμοί που ακολούθησαν ανησύζησαν τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
Ο σεισμός ανοιχτά της Λέσβου, και όλοι οι μετασεισμοί που ακολούθησαν σχεδόν όλο το 24ωρο χτες, επανέφεραν στο προσκήνιο τη σημασία της αντισεισμικής προστασίας. “Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τον Ελλαδικό χώρο”, εκτίμησε ο πρόεδρος του οργανισμού αντισεισμικής προστασίας, σεισμολόγος Ευθύμης Λέκκας. Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος ανέφερε ότι ίσως έχει ενεργοποιηθεί ρήγμα βόρεια της Μυτιλήνης γι΄αυτό υπάρχει σεισμική δραστηριότητα.
Ο αντιπεριφερειάρχης Στρατής Κύτελης, που βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το ΟΑΣΠ ενημερώθηκε από τον κύριο Λέκκα ότι η μεγαλύτερη σει. Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της ΠΒ Αιγαίου έχει μεριμνήσει για την αντισεισμική θωράκιση του νησιού με σχεδιασμό και πραγματικές ασκήσεις οι οποίες γίνονται σε τακτά διαστήματα με όλους τους φορείς και σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Εδώ μπορείτε να βλέπετε τι καταγράφει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο για σεισμό.
Ο Δήμος Λέσβου με ανακοίνωσή του έδωσε χρηστικές πληροφορίες στους πολίτες για την αντιμετώπιση σεισμού ενώ συνιστάται σύνεση και ψυχραιμία καθώς ο πανικός είναι «κακός σύμβουλος» και δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα από όποιο συμβάν.
Σεισμός – Δείτε την σεισμιμή δραστηριότητα στην Ελλάδα τις τελευταίες 48 ώρες.
Δείτε εδώ live τι καταγράφει για τον σεισμό η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USGS).
Ο προϊστάμενος πολιτικής προστασίας του δήμου Δημήτρης Μάντζαρης τόνισε ότι στο δήμο υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για την περίπτωση κάποιου μεγάλου σεισμού που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα ενώ συνίσταται στους πολίτες που έχουν ζημιές ή ρωγμές στα σπίτια τους από παλαιότερους σεισμούς να ζητήσουν τη βοήθεια πολιτικών μηχανικών για να εκτιμήσει την κατάσταση.
Επιπλέον στο παρελθόν ανά τακτά διαστήματα έχουν γίνει ασκήσεις ετοιμότητας από τις αρμόδιες αρχές, ενώ στο μουσείο φυσικής ιστορίας στο Σίγρι εδώ και χρόνια λειτουργεί Βιωματική δραστηριότητα προσομοίωσης σεισμών στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου και τα περισσότερα από τα σχολεία του νησιού συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές δράσεις.
Εδώ μπορείτε να βλέπετε τι καταγράφουν οι σεισμογράφοι του Ευρωμεσογειακού για τους μεγάλους σεισμούς σε όλο τον κόσμο.
Δείτε εδώ τι καταγράφει το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης της Κύπρου.
Κάθε σεισμός LIVE από την αντίστοιχη υπηρεσία που καταγράφει κατά τόπους σε real time τη σεισμική δραστηριότητα. Δείτε εδώ τους πιο φονικούς σεισμούς που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα.
Δείτε εδώ τους σεισμούς άνω των 3 Ρίχτερ που έχουν καταγραφεί από την 1η Ιανουαρίου 2016.
Δείτε τους σεισμούς άνω των 5 Ρίχτερ που έχουν καταγραφεί από την 1η Ιανουαρίου 2016.
“Σεισμός 6 Ρίχτερ είναι αντιμετωπίσιμος”: Η Ελλάδα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ένα σεισμό της τάξης των 6 έως 6,5 βαθμών, αλλά σε περίπτωση πιο ισχυρού σεισμού θα χρειαστούμε βοήθεια από το εξωτερικό. Αυτό ανέφερε ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας και πρόεδρος Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Στιγμιότυπα ενός ζωντανού πλανήτη».
Δείτε εδώ όλους τους σεισμούς και μετασεισμούς που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες.