Ελλάδα

Σεληνιακή «Άλως»: Τι ήταν το… στεφάνι γύρω από το φεγγάρι που έγινε viral

Το θέαμα ήταν άκρως εντυπωσιακό. Κι αυτό διότι το φεγγάρι το βράδυ του Σαββάτου, 28.11.2020, ήταν κάπως… διαφορετικό.

Γύρω του είχε σχηματιστεί ένα «δαχτυλίδι» που ήταν ορατό σε πολλά μέρη της Ελλάδας αν δεν υπήρχε συννεφιά. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό στη μετεωρολογία ως Άλως (halo), ένα φαινόμενο που εντυπωσιάζει ιδίως όταν συνδυάζεται με ένα μεγάλο φεγγάρι όπως το χθεσινοβραδινό.

Για το φαινόμενο αυτό μίλησε στο newsit.gr ο μετεωρολόγος, Νίκος Καντερές, ο οποίος τονίζει: «Η λέξη δόθηκε από τους αρχαίους Έλληνες γιατί είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται εδώ και χιλιάδες χρόνια και η επιστημονική εξήγηση είναι πως πλησιάζουν βαρομετρικά χαμηλά, τα πρώτα σύννεφα που πλησιάζουν. Επειδή οι θερμοκρασίες είναι αρνητικές ψηλά με την διάθλαση παρατηρείται αυτό το φαινόμενο. Είναι ένα φυσικό φαινόμενο που δημιουργούνται παγοκρύσταλλοι και δημιουργείται αυτός ο δακτύλιος. Δεν είναι κάτι ανησυχητικό είναι ο προάγγελος ότι έρχονται βροχές. Αυτό το φαινόμενο δεν είναι ασυνήθιστο παρατηρείται και με τον ήλιο και με τη σελήνη. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο το συναντούμε το χειμώνα».

Δείτε τις εικόνες του newsit.gr από την περιοχή της Ριζούπολης

φεγγάρι φεγγάρι

Το ολόγιομο φεγγάρι καλύφθηκε από ένα φωτεινό στέμμα, φαινόμενο το οποίο προκλήθηκε από τη διάθλαση και την ανάκλαση του φωτός πάνω στους παγοκρυστάλλους των νεφών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι κρύσταλλοι ενεργούν σαν πρίσματα που παραμορφώνουν το φως και το κάνουν να φαίνεται σαν στεφάνι γύρω από τη Σελήνη. Καθώς, βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη παγοκρυστάλλων,τα νέφη που μπορούν να προκαλέσουν το φαινόμενο αυτό βρίσκονται σε ύψος πάνω από 6.000μ. Τέτοια νέφη είναι τα λεγόμενα ανώτερα ή θυσανοστρώματα (Cirrostratus).

Πολλά τα φαινόμενα…

Με τον όρο «άλως» παρατηρούνται πολλά φαινόμενα ατελή, κύρια όμως εικόνα της άλω είναι εκείνη που παρατηρείται ως μέγας κύκλος σε απόσταση (ακτίνα) 22° έως 46° από το κέντρο της πηγής (Ηλίου ή Σελήνης).

Στη πρώτη περίπτωση ο κύκλος έχει χρώμα λευκό, όταν όμως είναι έντονο το φαινόμενο το εσωτερικό είναι ερυθρό με διάφορες χρωματικές ζώνες (πορτοκαλί, κίτρινη και σπανίως πράσινη) προς το εσωτερικό.

click4more: Καιρός – Αρνιακός: Διπλή κακοκαιρία με… πολύ νερό και χιόνια! Πού και πότε θα «χτυπήσει»

Σπανιότερα, παρατηρείται και κυανή εξωτερική άλως. Το μέρος του Ουρανού που περικλείει η άλως είναι πάντα ασθενέστερα φωτιζόμενο σε σχέση με την υπόλοιπη έκταση. Ανάλογα όμως της θέσης του Ήλιου ή της Σελήνης, το φαινόμενο της άλω μπορεί να συνοδεύεται και με άλλα συναφή φαινόμενα όπως στήλες, φωτεινός σταυρός, περιζενιθιακό τόξο κ.ά.

Οι παλαιοί ψαράδες έλεγαν ότι από 24 ή 48 ώρες από την εμφάνιση αυτού του φαινομένου έρχεται κακοκαιρία με θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές βροχές.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Γλέντι, τραγούδι και χορός στο ξεκίνημα του Πατρινού καρναβαλιού - Εντυπωσιακή «είσοδος» του Τάκη Ζαχαράτου
«Φέτος, ακόμα μία χρονιά, το καρναβάλι μας θα επιβεβαιώσει ότι είναι το καρναβάλι της Ελλάδας», είπε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος της Πάτρας, Κώστας Πελετίδης
Πατρινό Καρναβάλι 2025: Γλέντι, τραγούδι και χορός στην τελετή έναρξης – Εντυπωσιακή «είσοδος» του Τάκη Ζαχαράτου