Site icon NewsIT
15:40 | 04.01.12

ΣΕΒ: Αν δεν πετύχει ο Παπαδήμος θα φταίνε μόνο τα κόμματα! – Στο τραπέζι η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα!

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Newsit Newsroom

- Θέλουν να "φάνε" 100 ευρώ απ' όλους! - Προωθούν κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ - Μειώνουν τις εισφορές για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους - ΓΣΕΕ: Πολύ αργά θυμήθηκαν τον διάλογο - Αδιανόητο το κούρεμα στα αποθεματικά των ταμείων

Μπορεί να μιλάμε επισήμων για διάλογο μεταξύ εταίρων ωστόσο ουσιαστικά μιλάμε για τα θέλω των εργοδοτών απέναντι στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων.

“Να σταθούν τα κόμματα στο ύψος των περιστάσεων”, ζήτησε μετά την συνάντηση με τον κ. Παπαδήμο ο Πρόεδρος του ΣΕΒ. Είπε επίσης ότι αν αποτύχει η κυβέρνηση Παπαδήμου την ευθύνη θα έχουν τα κόμματα με την κακοφωνία τους.

«Αυτό που καλούμαστε να κάνουμε σε αυτή τη δραματική οικονομική συγκυρία και στην κρίσιμη αυτή εποχή, είναι να δούμε πώς μπορεί να διαμορφωθεί το μέσο κόστος εργασίας σε ένα άλλο σημείο ισορροπίας, που θα βοηθήσει και την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα της παραγωγής. Αυτό είναι το αντικείμενο της συζήτησης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δασκαλόπουλος.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους τι θα γίνει με τα μισθολογικά, τις ωριμάνσεις και τις τριετίες, απάντησε πως όλα αυτά είναι που θα μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων.

Ο κ. Δασκαλόπουλος επισήμανε πως «οι κοινωνικοί εταίροι έχουν δείξει την ωριμότητα και διαθέτουν την υπευθυνότητα να συζητήσουν για όλα τα εργασιακά θέματα».

ΓΣΕΕ: Καμία υποχώρηση

Η ΓΣΣΕ δεν είναι διατεθειμένη να κάνει καμμιά υποχώρηση από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, όπως το κατέστησε σαφές η αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας, που συναντήθηκε σήμερα με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, παρόντος του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη, στο πλαίσιο των συναντήσεων του κ. Παπαδήμου με τους κοινωνικούς φορείς.

Ο πρόεδρος της ΓΣΣΕ Γιάννης Παναγόπουλος, δήλωσε μετα τη συνάντηση ότι “ο κατώτατος μισθός ασφαλείας του φτωχού εργάτη είναι αδιαπραγμάτευτος και η ΓΣΣΕ δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω”.

Ο κ. Παναγόπουλος πρόσθεσε ότι δεν δίνεται συναίνεση σε κανένα από τα ζητήματα που θέτει η Τρόικα, ούτε θα δεχθούν να πάρουν πίσω οι εργοδότες την υπογραφή τους.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έθεσαν στον πρωθυπουργό δυο ακόμη ζητήματα: Πρώτον, να μην γίνει “κούρεμα” των ομολόγων που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία και αν προχωρήσει αυτή η διαδικασία να γίνει ανακεφαλαίωση, όπως και στις τράπεζες και δεύτερο, να εφαρμοστούν οι πολιτικές απασχόλησης και καταπολέμησης της ανεργίας, γιατί, όπως είπε ο κ. Παναγόπουλος “πολλά ακούμε, αλλά στην πράξη δεν βλέπουμε καμία βελτίωση”.

Σύμφωνα με πληροφορίες από παράγοντες της ΓΣΣΕ, που μετείχαν στη συνάντηση, ο πρωθυπουργός απέφυγε να δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε νομοθετική ρύθμιση αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Μάλιστα οι ίδιες πηγες τόνιζαν ότι σε κείμενο της Τρόικας αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι έχει γίνει παρόμοια νομοθετική παρέμβαση την περίοδο ’86 – ’87 επί θητείας στο Υπουργείο Οικονομικών του Κώστα Σημίτη.

Η τρόικα προτείνει μισθούς Πορτογαλίας, δηλαδή κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ, κάτι που θα σημάνει άμεση μείωση τουλάχιστον 100 ευρώ, αφού ο κατώτατος στην Ελλάδα είναι λίγο πάνω από τα 750 ευρώ.

Απ’ την πλευρά της η Κυβέρνηση λέει μέσω του κ. Κουτρουμάνη πως δεν θέτει «κόκκινες γραμμές» αλλά «το καλύτερο για όλους είναι να υπάρξει συμφωνία στο μισθολογικό ζήτημα».

Για το ζήτημα των μειώσεων στις επικουρικές συναντήσεις, ο κ. Κουτρουμάνης εμφανίστηκε να επιμένει στη ρύθμισή τους μέχρι τις 15 Ιανουαρίου και στην πρότασή του για περιορισμό τους ως λύση του προβλήματος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ίδιος πρότεινε μία διευθέτηση και πώς δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά οι μειώσεις θα είναι κλιμακωτές. Σχετικά με τις διαφωνίες που έχει εκφράσει η ΝΔ επεσήμανε ότι έχει δώσει όσα στοιχεία ζητήθηκαν και περιμένει προτάσεις.

Διαβάστε επίσης:

Αγριεμένοι επιστρέφουν οι ελεγκτές – Στο τραπέζι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και περικοπές των δώρων – “Ψαλίδι” και σε κοινωνικά επιδόματα

Ένας στους πέντε Έλληνες απειλείται από τη φτώχεια – Χιλιάδες οικογένειες χωρίς ούτε έναν εργαζόμενο

Καταθέσεις και αγορές με μετρητά ανεβάζουν τους φόρους!

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version