- Ζητούν επίσης πάγωμα του κατώτατου μισθού και του ημερομισθίου για ένα χρόνο - ΔΕΝ ζητούν κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού - ΓΣΕΕ: Να μην πειραχτεί καθόλου ο Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση!
Να καταργηθούν οι τριετίες που προβλέπονται από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας προτείνει ο ΣΕΒ στη συνάντηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, που πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου για τα εργασιακά.
Η πρόταση είναι συγκεκριμένα “να αναθεωρηθούν οι αυτόματες αυξήσεις (τριετίες και λοιπά αυτόματα επιδόματα) που προβλέπονται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση και τις κλαδικές”.
Ο ΣΕΒ επαναλαμβάνει επίσης την πρόταση να “παγώσει” ο κατώτατος μισθός και το ημερομίσθιο της ισχύουσας ΕΓΣΣΕ (χωρίς μειώσεις, ούτε αυξήσεις) ως τη λήξη της, τον Δεκέμβριο του 2012.
Χθες, υπενθυμίζεται, με δελτίο τύπου ο Σύνδεσμος τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του 13ου και 14ου μισθού.
Στο κείμενο που κατέθεσε ο ΣΕΒ στη σημερινή συνάντηση, που διεξάγεται στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ, τονίζεται ακόμη ότι οι βασικοί παράγοντες που υποσκάπτουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και τη δυνατότητα της να δημιουργεί θέσεις εργασίας, πολύ περισσότερο από το εργατικό κόστος, είναι ο εκτεταμένος κρατικός παρεμβατισμός, η γραφειοκρατία που εκτρέφει η πολυνομία, οι συνεχείς αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης, το ευρύτερα αντι-επιχειρηματικό και αντι-επενδυτικό κλίμα.
Επισημαίνεται ακόμη ότι μια συμφωνία των κοινωνικών εταίρων θα δέσμευε την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων:
– Να μειώσει το μη μισθολογικό κόστος, χωρίς να προσφύγει σε νέους φόρους αλλά με καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής.
– Να λάβει μέτρα που ενισχύουν την απασχόληση, όπως παροχή φορολογικών κινήτρων για τους εργοδότες που αυξάνουν τις θέσεις εργασίας εφαρμογή προγραμμάτων για κατάρτιση νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, εφαρμογή προγραμμάτων ΕΣΠΑ για πέμπτη ημέρα εργασίας αφιερωμένης στην κατάρτιση.
– Να απαλλάξει τις επιχειρήσεις από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και επιβαρύνσεις. Μεταξύ άλλων με καταβολή ασφαλιστικών εισφορών μέσα τραπεζών /ΕΛΤΑ, ηλεκτρονικό τρόπο υποβολής στοιχείων από τους εργοδότες προς ΟΑΕΔ/ΦΚΑ/Επιθ. Εργασίας, κ.α., υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής οδηγίας για την προσωρινή απασχόληση χωρίς ελληνικές “πρωτοτυπίες”, εκλογίκευση των προστίμων και των ποινικών κυρώσεων όπου δεν υπάρχει δόλος του εργοδότη, απλοποίηση των διαδικασιών για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, άρση των περιπλοκών και των αντιθέσεων στην εργατική νομοθεσία, άρση των αντικινήτρων στη διανομή κερδών στους εργαζομένους, καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας που εκτιμάται σε 30%.
Ο ΣΕΒ εκτιμά τέλος ότι το 2012 προβλέπεται ακόμη πιο δύσκολο από τα προηγούμενα χρόνια και επαναλαμβάνει την πρόταση προς τους κοινωνικούς εταίρους, και ιδιαίτερα τη ΓΣΕΕ, “να αναλάβουμε κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις, θέτοντας την Πολιτεία προ των ευθυνών της ,προκειμένου να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον που θα επιτρέπει την ελεύθερη ανάπτυξη και προκοπή των δυνάμεων εργασίας”.
Οι θέσεις της ΓΣΕΕ
Η ΓΣΕΕ, από την πλευρά της, έχει διευκρινίσει ότι δεν θα δεχθεί συζήτηση για αλλαγές στην υφιστάμενη Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, στην οποία περιλαμβάνονται οι κατώτεροι μισθοί και τα δώρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: