Δευτέρα, 9 Σεπτ.
24oC Αθήνα

Σφαίρες, μαχαιρώματα, Ρουβίκωνες, ακροδεξιοί και στη μέση… το συλλαλητήριο

συλλαλητήριο
Φωτογραφία από το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης (Eurokinissi)

Αναρτήσεις από τον Ρουβίκωνα για το ενδεχόμενο να “χυθεί αίμα” στο συλλαλητήριο της Κυριακής (04.02.2018). Η σοκαριστική ανάρτηση μιας γυναίκας ακροδεξιών φρονημάτων για σφαίρες και εχθρούς. Μια “ωραία” ατμόσφαιρα κοινώς λίγες μέρες πριν τη νέα συγκέντρωση για τη Μακεδονία, αυτή τη φορά στην Αθήνα.

Η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει μόλις τρεις μέρες πριν από το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην Αθήνα. Από τη μια οι δυο αναρτήσεις προβεβλημένου στελέχους του Ρουβίκωνα. Από την άλλη μια ανάρτηση από την… επικεφαλής ακροδεξιού κόμματος «Ελλήνων Πολιτεία». Από τη μια αίματα, μαχαιρώματα, από την άλλη σφαίρες.

Ο Ρουβίκωνας

Η αρχή έγινε από τις αναρτήσεις στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ενός προβεβλημένου στελέχους του Ρουβίκωνα. Η πρώτη… προειδοποίηση από τον Γιώργο Καλαϊτζίδη ήταν το παρακάτω:

«Στις 4 Φλεβάρη μπορεί να χυθεί αίμα. Κάποιοι θα κρατάνε «σφουγγαρίστρες» και κάποιοι άλλοι μαχαίρια. Άλλοι θεωρούν ότι «θα είναι η μέρα τους» και κάποιοι άλλοι θέλουν «να περάσει η μέρα χωρίς απώλειες». Θα δείξει. Με πολύ θόρυβο και μάλλον με μεγάλο κόστος για όλους».

Ένα μήνυμα που προκάλεσε αίσθηση. Και δεν ήταν το μόνο. Ακολούθησε και ένα δεύτερο, με αναφορά στα επεισόδια που είχαν γίνει πριν από δυο εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη από ακροδεξιούς.

Ένα μήνυμα εξίσου ανησυχητικό για το τι ενδεχομένως θα δούμε στην Αθήνα την Κυριακή. «Απασφάλισαν τα μίντια με την τελευταία ανάρτηση που έκανα. Τι δεν καταλαβαίνετε; Στο συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη φασίστες μπροστά στα ματ που παρακολουθούσαν χωρίς να κάνουν τίποτα έκαψαν μια κατάληψη και έκαναν επιθέσεις. Εάν μας έρθουν και εδώ δεν θα κάτσουμε να τους κοιτάμε να μας βάζουν φωτιά ούτε θα κάτσουμε να μας μαχαιρώσουν. Κατανοητό;».

Ακροδεξιές κραυγές για το συλλαλητήριο

Μέσα από τη σελίδα της στο Facebook, λίγο νωρίτερα, επέλεξε και η Νίνα Παυλίδου, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος «Ελλήνων Πολιτεία» να στείλει το… απειλητικό της μήνυμα. Που περιείχε… σφαίρες και κάλεσμα για να τους «τελειώσουμε».

Η Παυλίδου έχει ανεβάσει τον μήνυμά της με video. Το οποίο συνοδεύει με το εξής μήνυμα: «Την Κυριακή όλοι στο Σύνταγμα πάμε να τους τελειώσουμε !!! Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές…. Τουλάχιστον ας παραλάβουν από μας την γη των προγόνων μας ακέραια!».

Το πιο ανησυχητικό είναι το τι λέει στο video. «(…) Την Κυριακή πάμε να χτυπήσουμε το κεφάλι. Πάμε να τους αποτελειώσουμε (…) Μια σφαίρα για τον εχθρό, δυο για τους προδότες, αν χρειαστεί και τρεις. Αν δεν τους τελειώσουμε, έχουμε τελειώσει».

Δείτε το video

 

Μπαλάφας: Δεν θεωρώ σοβαρή τη στάση του Ρουβίκωνα

Για τις “προειδοποιήσεις” του Ρουβίκωνα αλλά και τις ακροδεξιές “κορώνες” για σφαίρες, εχθρούς και προδότες, ρωτήθηκε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ.

Ο Γιάννης Μπαλάφας δεν έκρυψε ότι «γενικά τη στάση της οργάνωσης (σ.σ. του Ρουβίκωνα) δεν τη θεωρώ σοβαρή». Αναφέρθηκε και στο video της Νίκης Παυλίδου λέγοντας «τώρα ποια είναι αυτή η κυρία ο θεός κι ψυχή της».

«Τέτοια από γραφικά έως χωρίς σημασία, λέγονται», τόνισε. Και σημείωσε πως «η συγκέντρωση αυτή, μικρή ή μεγάλη, μεγαλύτερη, θα γίνει στα πλαίσια του Συντάγματος. Η αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της. Εγώ πιστεύω δεν θα υπάρξει πρόβλημα».

Και κατέληξε: «Αυτές οι καταστάσεις είναι συγκοινωνούντα δοχεία, οι Ρουβίκωνες οι διάφοροι πρώτο στόχο έχουν τη δική μας Αριστερά».

Δείτε τι λέει από το 15:23

Κυρίτσης: Μη παραγωγικές οι αναρτήσεις αυτές

Για την ανάρτηση στελέχους του Ρουβίκωνα ρωτήθηκε, ως καλεσμένος επίσης στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ, και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης. Όπως είπε, ο ίδιος δεν θεωρεί παραγωγικές τις αναρτήσεις αυτές.

Ως προς το συλλαλητήριο αυτό καθεαυτό, είπε πως «αν έχει κόσμο, θα είναι ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι ένα κομμάτι της κοινωνίας παραμένει προσκολλημένο σε μια προηγούμενη φάση του ζητήματος».

«Εμείς στην Αριστερά δεν περιφρονούμε τις διαδικασίες τις πολιτικές του δρόμου. Ποτέ δεν θα πούμε ότι κάποιος δεν έχει δικαίωμα να διαδηλώσει», συμπλήρωσε και έκρινε ότι θα είναι απολύτως ασφαλής η όλη διαδικασία.

Δείτε το video

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις