Με αφορμή τα 40 χρόνια του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) έγινε μια λαμπρή εκδήλωση στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου με αρκετούς υπουργούς να δίνουν το παρόν και να υπογραμμίζουν την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει λύση στο πρόβλημα των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) που ταλανίζουν εδώ και σχεδόν 10 χρόνια τον κλάδο.
Μήνυμα στήριξης από την πλευρά της κυβέρνησης στον κλάδο της Φαρμακοβιομηχανίας μετέφεραν οι εκπρόσωποι της Πολιτείας στη χθεσινή εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος «40 χρόνια ΣΦΕΕ», που πραγματοποιήθηκε στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου.
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, αναφέρθηκε αναλυτικά στην πορεία του ΣΦΕΕ τα τελευταία 40 χρόνια στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι ο Σύνδεσμος αποτελεί έναν από τους πιο καινοτόμους, παραγωγικούς και εξωστρεφείς κλάδους της εθνικής οικονομίας.
Με τις 60 εταιρείες – μέλη του (17 ελληνικές και 43 πολυεθνικές), ο ΣΦΕΕ εκπροσωπεί περισσότερο από το 95% της αγοράς του φαρμάκου που δραστηριοποιείται στη χώρα μας. Οι επιχειρήσεις αυτές επενδύουν διαρκώς στη δημιουργία αποτελεσματικών φαρμάκων και θεραπειών, για να διασφαλίσουν το δικαίωμα όλων στην υγεία και μια καλύτερη ποιότητα ζωής, όπως είπε.
«Ο φαρμακευτικός κλάδος επενδύει στην Έρευνα και την Ανάπτυξη, ενισχύει την Εθνική Ανταγωνιστικότητα, την Εθνική Οικονομία και απασχολεί υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό. Ο κλάδος του φαρμάκου είναι ένας κλάδος στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας με ισχυρό οικονομικό αποτύπωμα αλλά και πολλές αναπτυξιακές δυνατότητες», ανέφερε συγκεκριμένα.
Σχετικά με τη συνεισφορά του Συνδέσμου και των εταιρειών μελών του στην υγεία, τόνισε πως «Χάρη στα φάρμακα σήμερα ζούμε περισσότεροι, ζούμε περισσότερο και ζούμε καλύτερα. Εξακολουθούν, όμως, να υπάρχουν σήμερα σημαντικές ανικανοποίητες ανάγκες σε αρκετές ασθένειες και για το λόγο αυτό δεν επαναπαυόμαστε … συνεχίζουμε ακούραστα την έρευνα και ανάπτυξη για νέα σκευάσματα. Με περισσότερα από 8.000 φάρμακα παγκοσμίως στη φάση της ανάπτυξης σήμερα για ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, ένα συναρπαστικό νέο κύμα ιατρικής καινοτομίας αναμένεται να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο τις επόμενες δεκαετίες στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που συναντούν οι ασθενείς και το σύστημα υγείας».
Κλείνοντας, ο κ. Παπαδημητρίου δεσμεύθηκε για τα επόμενα 40 χρόνια προσφοράς και συνεισφοράς του ΣΦΕΕ!
Πλεύρης: «Το clawback πρέπει να καταργηθεί»
Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, αναφέρθηκε στα 40 χρονιά προσφοράς του ΣΦΕΕ στην ανάπτυξη και την καινοτομία, τονίζοντας πως: «Ο ΣΦΕΕ αποτελεί σημαντική Υγειονομική και Αναπτυξιακή συνιστώσα στη χώρα με σημαντική προσφορά τόσο στην εισαγωγή αλλά και στη διάθεση πολύ σημαντικών φαρμάκων. Η συμβολή του είναι Καθοριστική στην αναπτυξιακή προσπάθεια αφού οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις μέλη του συμβάλλουν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα με επενδύσεις και θέσεις εργασίας».
Παράλληλα παραδέχθηκε πως το μέτρο των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) θα πρέπει να καταργηθεί και παραδέχθηκε πως τα πρόσφατα μέτρα χάραξης φαρμακευτικής πολιτικής περιορίζουν τη φαρμακευτική δαπάνη.
Παράλληλα συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως έχει την πρόσθεση να δώσει λύση στο πρόβλημα του clawback. Για πρώτη φορά νομοθετείται, όπως είπε, η ρήτρα συνυπαιτιότητας καθώς και το αναπτυξιακό clawback, τα οποία θα ενισχύσουν τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης.
Παράλληλα, θα υπάρξει και καλύτερος εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης με διαρθρωτικά μέτρα που θα αναδείξουν τις πραγματικές ανάγκες, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει κίνητρα για κλινικές έρευνες και να δημιουργήσει ένα σταθερό περιβάλλον για επενδύσεις.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Θάνος Πλεύρης, σημείωσε πως: «Ο ΣΦΕΕ αποτελεί θεσμικό συνομιλητή της πολιτείας στα ζητήματα φαρμακευτικής πολιτικής. Προσβλέπουμε στη συνέχιση της ειλικρινούς και παραγωγικής συνεργασίας μας. Στόχος του Υπουργείου Υγείας από αυτή τη συνεργασία είναι η πρόσβαση των πολιτών σε όλα τα αναγκαία φάρμακα».
Κωστής Χατζηδάκης: «Στηρίζουμε έναν από τους πιο παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας μας»
«Είμαστε εδώ για να περάσουμε ένα μήνυμα στήριξης σε έναν από τους πιο παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας», σημείωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ενώ αναφέρθηκε παράλληλα στις παρεμβάσεις που στηρίζουν τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις (μείωση φορολογίας, απλούστευση στις διαδικασίες αδειοδότησης, μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, ψηφιοποίηση διαδικασιών κλπ).
«Ο φαρμακευτικός κλάδος είναι ένας από τους πιο δυναμικούς, καινοτόμους και εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Με προστιθέμενη αξία για την ανάπτυξη. Πρωτοπορεί επίσης στην προσφορά ποιοτικών θέσεων εργασίας, υιοθετώντας πρακτικές που ήδη εφαρμόζονται σε άλλες προηγμένες χώρες. Αυτή την τάση θέλουμε ως κυβέρνηση να την στηρίξουμε. Και γι’ αυτό σας ενθαρρύνω να συνεχίσετε να πρωτοπορείτε στην ισότητα των ευκαιριών. Στις ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας. Στην τηλεργασία. Άλλωστε, δεν βγαίνουν ωφελημένοι μόνο οι εργαζόμενοι από όλα αυτά. Ωφελούνται και οι ίδιες οι επιχειρήσεις. Διότι ικανοποιημένοι εργαζόμενοι, σημαίνει πιο παραγωγικές επιχειρήσεις!»
Σκυλακάκης: «Το “Ελλάδα 2.0” περιλαμβάνει πλήθος επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων»
Στις «απολύτως αναγκαίες μεταρρυρθμίσεις, για να καταφέρουμε την εξάλειψη του clawback», αναφέρθηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Παράλληλα, ως αρμόδιος για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», κ. Σκυλακάκης, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των επενδύσεων:
«Το “Ελλάδα 2.0” περιλαμβάνει πλήθος επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του συστήματος υγείας. Προσφάτως, δεκάδες φαρμακευτικές εταιρείες κατέθεσαν τις προτάσεις τους για επενδύσεις, ύψους 605 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του Προγράμματος. Παράλληλα, στο Ταμείο Ανάκαμψης, έχουμε προχωρήσει σε εντάξεις έργων, τα οποία αφορούν σε ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμό νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα, στην ανάπτυξη ιατρείων διαχείρισης χρόνιων νοσημάτων, στη δημιουργία νέων Μονάδων Ψυχικής Υγείας κ.ά. Επιπρόσθετα, υλοποιούνται σημαντικές δράσεις δευτερογενούς πρόληψης, όπως είναι τα προληπτικά διαγνωστικά τεστ μαστογραφίας κατά του καρκίνου».
Ο Υπουργός Τουρισμού και πρώην υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας ανέφερε: «Παρά το γεγονός ότι κληθήκαμε να διαχειριστούμε την μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση Δημόσιας Υγείας των τελευταίων 100 ετών, δεν αφήσαμε πίσω τον σχεδιασμό μας για καθολική, απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε κάθε απαραίτητο φάρμακο. Φυσικά, όλη αυτή προσπάθεια είχε ως βασική προϋπόθεση για να πετύχει την αγαστή συνεργασία με όλους τους φορείς, τις εταιρείες, τους συλλόγους ασθενών. Οι φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, ο ΣΦΕΕ, «έβαλε πλάτη» καθ΄ όλη τη διάρκεια της πανδημίας και τον ευχαριστώ πάρα πολύ. Ταυτόχρονα, είχαμε μια πολύ καλή συνεννόηση και συνεργασία όσον αφορά τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που υλοποιήσαμε στο κομμάτι της φαρμακευτικής πολιτικής.».
Σύλλογοι ασθενών: Η συμβολή του φαρμάκου στη ζωή τους
Τέλος, τον πραγματικό ρόλο του φαρμάκου, τη συμβολή του ΣΦΕΕ και των εταιρειών μελών του στη ζωή των Ελλήνων ασθενών ανέδειξε η προβολή βίντεο με τις προσωπικές ιστορίες εκπροσώπων συλλόγων ασθενών.
Αναφορικά στο προσωπικό τους ταξίδι από τη διάγνωση της ασθένειάς τους μέχρι σήμερα και στον τρόπο που τη διαχειρίζονται με τη βοήθεια των διαθέσιμων θεραπευτικών επιλογών, μίλησαν οι κ.κ.: Άννα Παππά, Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (Π.Ο.Α.μ.Σ.Κ.Π.), Ελισσάβετ Ψιλοπούλου, Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.», Μαρία Τριανταφύλλου, Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), Ηλίας Μυρσινιάς, Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος Θετική Φωνή, Ιωάννα Αλυσανδράτου, Πανελλήνιος Συλλόγος Ατόμων με Πνευμονική Υπέρταση και Αθανασία Παππά, Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ).
Με ιδιαίτερη συγκίνηση μοιράστηκαν τον προσωπικό τους αγώνα και ζήτησαν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς άμεση και αδιάκοπτη πρόσβαση στα νέα, καινοτόμα φάρμακα.
Την εκδήλωση τίμησαν ως ομιλητές, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Βασίλης Κικίλιας και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης. Οι ομιλητές υπό τον συντονισμό της δημοσιογράφου κας Εύης Φραγκάκη στάθηκαν στην αξία υιοθέτησης φιλόδοξων και φιλοεπενδυτικών μεταρρυθμιστικών πολιτικών, που θα εδράζονται στην καινοτομία, την εξωστρέφεια και το σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον, ως αναγκαίας προϋπόθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού συστήματος υγείας και την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας στους Έλληνες ασθενείς.
Γιάννα Σουλάκη / iatropedia.gr