Site icon NewsIT
18:05 | 09.03.18

Σκάνδαλο ΑΕΠΙ: Κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης για το “πάρτι” των 30 εκατ. ευρώ

ΑΕΠΙ
Newsit Newsroom

Βαριές κατηγορίες αντιμετωπίζουν τα μέλη της οικογένειας Ξανθόπουλου, που για χρόνια κρατούσαν τα "ηνία" της ΑΕΠΙ. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας τους απήγγειλε 7 κακουργηματικές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και η συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Συγκεκριμένα ο εισαγγελέας πρωτοδικών για το σκάνδαλο της ΑΕΠΙ άσκησε ποινική δίωξη για τα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

Επίσης για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης από κοινού από εντολοδόχο και διαχειριστή ξένης περιουσίας, της απάτης από κοινού και κατ´ επάγγελμα, της απιστίας από κοινού, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού κατ’εξακολούθηση από δράστες που ενεργούν κατ’επάγγελμα στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, της ανακριβούς απόδοσης ΦΠΑ και της φοροδιαφυγής δια της ανακριβούς απόδοσης φόρου εισοδήματος.

Η δίωξη στρέφεται και εναντίον των εκπροσώπων στο διοικητικό συμβούλιο που είχαν εκτελεστικά καθήκοντα. Οι κατηγορούμενοι φέρονται να υπεξαίρεσαν ποσό που αγγίζει τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Η δικαστική έρευνα αφορά την περίοδο από το 2003 ως το 2017 και στη δικογραφία περιλαμβάνονται, εκτός από τα πορίσματα διαχειριστικών ελέγχων και μηνύσεις δημιουργών.

Πως άρχισε να ξετυλίγεται το “κουβάρι”

Το έναυσμα για την έρευνα έδωσε αναφορά του υπουργείου πολιτισμού στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σχετικά με την άρνηση της ΑΕΠΙ να δεχθεί τον προβλεπόμενο από τις διατάξεις του Ν. 2121/1993 διαχειριστικό έλεγχο.

Με παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Ηλία Ζαγοραίου, σχηματίστηκε δικογραφία και με κατεπείγουσες διαδικασίες παραγγέλθηκε στη ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών να διενεργήσει φορολογικό έλεγχο για τις χρήσεις 2010-2015, με κατάσχεση όλων των βιβλίων και στοιχείων της ΑΕΠΙ.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε έφοδος στα γραφεία της ΑΕΠΙ συγκεντρώνοντας στοιχεία για την έρευνα με τη συνδρομή της οικονομικής αστυνομίας.

“Πάρτι” εκατομμυρίων

Σημειώνεται πως με εντολή του υπουργείου Πολιτισμού προηγήθηκε έλεγχος ορκωτών λογιστών, που αποκάλυψε πάρτι εκατομμυρίων. Το πόρισμα της Ερνστ & Γιανγκ (Ελλάς), σύμφωνα με πληροφορίες, αποκάλυψε σκανδαλώδη διαχείριση.

Τα στοιχεία αποκάλυψαν, μεταξύ άλλων, ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΠΙ έπαιρνε το 2011 μισθό 52.000 ευρώ το μήνα ή 635.565 ευρώ το χρόνο, ενώ την ίδια χρονιά ο μισθός συγγενούς του, μέλους του Δ.Σ. έφτανε τα 466.256 ευρώ το χρόνο.

Την ίδια περίοδο η ΑΕΠΙ εμφανίζεται, σύμφωνα με το διαχειριστικό έλεγχο, να έχει, στο τέλος του 2014, αδιανέμητα δικαιώματα ύψους 42,5 εκατ. ευρώ.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version