Δυο άνθρωποι που είναι πιο κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη από κανέναν άλλον, ο Άκης Σκέρτσος και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, έδειξαν… ορθάνοιχτα Πάσχα στο χωριό, με ελεύθερες μετακινήσεις από νομό σε νομό. Ο δεύτερος, δε, είπε ότι από τη Δευτέρα 12 Απριλίου θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές των Λυκείων!
Δυο είναι τα «καυτά» θέματα που απασχολούν πολλούς αυτές τις μέρες: αν, πότε και πως θα ανοίξουν τα σχολεία και αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα. Άκης Σκέρτσος και Γιώργος Γεραπετρίτης έδωσαν απαντήσεις και… χρονοδιάγραμμα.
Ο υπουργός Επικρατείας, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, προανήγγειλε άνοιγμα των Λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα και διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα σε περιοχές που βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο με τον τόπο κατοικίας. Έβαλε, όμως, τέλος στα σενάρια για άνοιγμα της εστίασης πριν από την Ανάσταση.
«Η Επιτροπή έχει ήδη συζητήσει ότι θα πάμε σε ένα άνοιγμα σχολείων εφόσον υπάρχει η δυνατότητα για υποχρεωτικά self test. Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ έχουν ήδη φτάσει στη χώρα μας, κι εκτιμούμε ότι έως αύριο θα έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία των μεγάλων αστικών κέντρων, έως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία της χώρας. Νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουμε τη Δευτέρα τα σχολεία, καθώς έχουν μείνει επί μακρόν κλειστά και αυτό έχει μια σοβαρότατη επιβάρυνση όχι μόνο για την ψυχική υγεία των μαθητών, αλλά και με ζητήματα μαθησιακά», είπε για τα σχολεία ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Click4more Εξαδάκτυλος για Πάσχα: «Ναι» σε μετακίνηση μεταξύ νομών με ίδιο ιϊκό φορτίο (vid)
Τόνισε δε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση και πρωτίστως τα Λύκεια. «Τα δημοτικά σχολεία έχουν παραμείνει για μακρύτερο διάστημα ανοιχτά και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχει και η δυνατότητα επέκτασης του σχολικού έτους», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις από νομό σε νομό, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι η πιθανότητα να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε το Πάσχα στα χωριά μας θα είναι μια μεγάλη ανάσα. «Καλώς εχόντων των πραγμάτων, εάν δεν έχουμε κάποια μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση, είναι λογικό να επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση κατά τη διάρκεια του Πάσχα, όχι σε περιοχές όμως που θα είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες. Το λογικό είναι περιοχές που βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο, να είναι σχετικώς προσβάσιμες», υπογράμμισε.
Συμπλήρωσε ότι είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουμε να έχουμε ψυχαγωγικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης, γι’ αυτό και οι μετακινήσεις στα χωριά θα είναι μια σημαντική ανάσα για τους πολίτες.
Ο Σκέρτσος, το Πάσχα και η… συμβουλή στους ειδικούς
Στο πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και τι θα γίνει με το Πάσχα κλήθηκε να απαντήσει και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος που μίλησε στο MEGA.
Στο ερώτημα αν τη Δευτέρα θα ανοίξουν τα Λύκεια, απάντησε ότι «αυτή είναι η συζήτηση που έχει γίνει με την επιτροπή και επί της αρχής έχει συμφωνηθεί ότι μπορούν να λειτουργήσουν τα Λύκεια με βάση και τα επιδημιολογικά δεδομένα και την επάρκεια των ατομικών οικιακών τεστ σε όλη την Επικράτεια».
Στο άλλο καίριο ερώτημα, τι θα γίνει με τις πασχαλινές διακοπές, εξήγησε ότι «είναι νωρίς ακόμη, ας προχωρήσουμε συντεταγμένα και με ασφάλεια στο άνοιγμα που όλοι θέλουμε να γίνει. Να μην έχουμε αύξηση κρουσμάτων, να δώσουμε αναγκαίες ανάσες ελευθερίας σε όλο τον κόσμο που θα συμβάλουν στην αποκλιμάκωση των κρουσμάτων». Πάντως, πρόσθεσε, ο σχεδιασμός είναι από αρχές Μαΐου θα απελευθερωθούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, αλλά «δεν μπορούμε να πούμε κάτι ακόμη για το Πάσχα».
«Το lockdown έχει κρατήσει πάρα πολύ, μπορεί και να φέρνει ανάποδα αποτελέσματα, αυτό πρέπει να το καταλάβουν και οι ειδικοί της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας», παρατήρησε.
Και συμπλήρωσε: «πρέπει να υπάρξει μια οργανωμένη, με ασφάλεια, επιστροφή σε οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες». Και το επόμενο διάστημα «πρέπει να συμβιώσουμε με τον ιό και με τα κρούσματα, τα οποία θα πλήττουν όλο και λιγότερο ευάλωτες ηλικιακά ομάδες του πληθυσμού και παθήσεις υψηλού κινδύνου», γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύουν λιγότερο τα νοσοκομεία μας, ωστόσο «ο ιός θα κυκλοφορεί ανάμεσά μας».