Ελλάδα

Σκληρό lockdown στην Αττική, άνοιγμα σχολείων «στον αέρα» και click away ξανά – Όλα τα σενάρια

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη για τους λοιμωξιολόγους μετά τη μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση στην Αττική. Σκέψεις για lockdown στην πρωτεύουσα, «πισωγύρισμα» στο λιανεμπόριο και όλα ανοιχτά για τα σχολεία. Ανησυχία για τον μεταλλαγμένο βρετανικό ιό.

Οι εξελίξεις γύρω από την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα είναι δραματικές, με το πρόσφατο άνοιγμα της οικονομίας και των σχολείων να μπαίνει ξανά σε κίνδυνο και το φάντασμα ενός σκληρού lockdown να πλανάται πάνω από τον Αττικό ουρανό.

Η ξαφνική άνοδος των κρουσμάτων, με… στρογγυλές 1.700 μολύνσεις τις τελευταίες δύο ημέρες (σ.σ. και τις μισές περίπου από αυτές να καταγράφονται στην Αττική) αλλά και η παρουσία του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού θέτουν τη χώρα σε συναγερμό.

Συναγερμός για την Αττική! Έρχεται σκληρό lockdown;

Προβληματισμός υπάρχει για την Αττική, για την οποία οι ειδικοί -σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr- εξετάζουν ακόμη και το εάν η πρωτεύουσα θα χαρακτηριστεί «κόκκινη» και θα μπει σε καθολικό lockdown, καθώς το κέντρο ειδικά της πρωτεύουσας… βράζει.

click4more: «Βόμβες» Σύψα για το άνοιγμα σχολείων – Έκτακτη σύσκεψη μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων

Στο επίκεντρο της έκτακτης σύσκεψης των ειδικών την που θα γίνει το απόγευμα της Πέμπτης, 28.01.2021, βρίσκεται κυρίως η Αττική, η οποία προβληματίζει περισσότερο από τις άλλες περιοχές. Στην πρωτεύουσα καταγράφονται σχεδόν τα μισά από τα ημερήσια περιστατικά του κορονοϊού, ενώ από τις προηγούμενες ημέρες το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), εντόπισε 18 κρούσματα με τον μεταλλαγμένο ιό της Μεγάλης Βρετανίας “διάσπαρτα” στην κοινότητα. Πιθανή διασπορά του βρετανικού ιού εντοπίστηκε και στη Βόρεια Ελλάδα την Τρίτη, με 3 κρούσματα να εντοπίζονται σε διαφορετικές περιοχές.

lockdown

Ο μεταλλαγμένος ιός κρίνει τα πάντα – Όλα ανοιχτά για λιανεμπόριο και σχολεία

Νωρίτερα από την τηλεδιάσκεψη των ειδικών, αναμένεται ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ΙΙΒΕΑΑ για τα νεότερα κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών, που συγκεντρώθηκαν και ταυτοποιήθηκαν από όλη την Ελλάδα. Η απόφαση των ειδικών για το εάν τελικά θα μπει νέο «λουκέτο» στην Αττική, θα εξαρτηθεί και από την εικόνα της διασποράς των μεταλλαγμένων ιών στην πρωτεύουσα.

click4more: Χαμηλά ο δείκτης θετικότητας αλλά μαύρα σύννεφα για το εμπόριο

Μεγάλος προβληματισμός υπάρχει, ωστόσο, τόσο για το λιανεμπόριο, όσο και για την επαναλειτουργία των Γυμνασίων και Λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα, μέτρο που είχε προαναγγελθεί από την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι ειδικοί προβληματίζονται, καθώς όπως λένε, μπορεί μεν οι καταστηματάρχες και τηρούν τα πρωτόκολλα προστασίας από την Covid-19, οι πολίτες ωστόσο πιεσμένοι από τον παρατεταμένο εγκλεισμό, βρίσκουν την ευκαιρία να πραγματοποιούν περιπάτους, συναντήσεις και να συγχρωτίζονται, κάνοντας κατάχρηση των sms μετακίνησης. Το άνοιγμα των Λυκείων, ιδιαιτέρως, αναμένεται να πιέσει περαιτέρω το ήδη «φορτισμένο» επιδημιολογικά φορτίο στην Αττική.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή, στην ολομέλεια της Επιτροπής.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη
Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Χειροπέδες σε δύο 29χρονους που προσπάθησαν να διαρρήξουν σπίτι στον Γέρακα - Τους έπιασαν πάνω στη στέγη
Αστυνομικός πυροβόλησε τα λάστιχα του οχήματος των δραστών, αλλά ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και απομακρύνθηκε ενώ λίγο πιο κάτω εγκατέλειψε το όχημα και τράπηκε σε φυγή
Περιπολικό
«Ο 26χρονος κατέβηκε από το αμάξι του και γρονθοκόπησε τον ανιψιό μου» λέει ο θείος του 33χρονου που σκοτώθηκε στο τροχαίο στη Χαλκιδική
Ο 33χρονος πριν παρασυρθεί από βανάκι και χάσει τη ζωή του, δέχτηκε επίθεση από τον 26χρονο οδηγό ΙΧ, ο οποίος αρνήθηκε να τον εξυπηρετήσει πηγαίνοντας τον στο νοσοκομείο
Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 33χρονος και φωτογραφία του 33χρονου
Άκαρπες οι έρευνες για τον 75χρονο ψαρά που αγνοείται στο Μεσολόγγι - «Δεν ήταν κανένας πρωτάρης, ήξερε τι έκανε» λέει η κόρη του
«Στη θάλασσα δεν έχει βρεθεί απολύτως τίποτα. Αυτό που μας έχουν πει είναι πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» δηλώνει στο newsit.gr η κόρη του
Η περιοχή όπου χάθηκαν τα ίχνη του 75χρονου ψαρά στην Αιτωλοακαρνανία